Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje

Gdje su i što rade glavni akteri s fotografije na kninskoj tvrđavi

\'za unutrasnju........03.08.2004............zagreb .... image......hrvatska..... oluja 1995..............oslobodjeni knin........6.8.1995 rojs, krsticevic, korade, tudjman,susak, gotovina, ademi, kot
Foto: Josip Bistrović
16.04.2011.
u 11:00

Većina generala ostvarila je unosan biznis, a posebno je uspješan general Krstičević. Rojs je među prvima ‘okrenuo’ leđa Sanaderu, Korade se ubio, Romić u nogometu.

Fotografija s kninske tvrđave i danas je većini sinonim za pobjedu u Domovinskom ratu iako o ulozi, a napose poslijeratnom “stažu” sudionika postoje različite kontroverze, posebice oko generala Ante Gotovine. Različita je i poslijeratna uloga skupine na toj fotografiji: neki od njih bit će podupiratelji Markovićeve grupacije na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, neki su postali saborski zastupnici ili pak šefovi informatičke tvrtke. Većina je bila ili ostala bliska s politikom, no istodobno nitko nije nastavio aktivnu karijeru u vojsci. General Ivan Korade, čije su postrojbe iz VII. gardijske brigade postavile hrvatski stijeg na tvrđavi u Kninu ispod kojega je i snimljena ova fotografija, počinio je samoubojstvo nakon krvavoga pohoda u kojemu je ubio petero ljudi u pucnjavi u Zagorju u ožujku 2008. godine. To je bila jedna od najtežih mrlja koju je počinio netko od visokih časnika HV-a.

Jedini umirovljenik

Uz generala Gotovinu u Haagu je jedno vrijeme proveo i general Rahim Ademi. Njega je Haag teretio za operaciju Medački džep, no slučaj je proslijeđen Hrvatskoj, a ovdašnje pravosuđe oslobodilo ga je svake odgovornosti. Taj general HV-a danas živi povučenim, umirovljeničkim životom sa svojom obitelji u Splitu. Tek se na posljednjim predsjedničkim izborima svrstao uz predsjednika Ivu Josipovića potpisujući pismo u kojemu je tvrdio da predsjednik nije pisao optužnice protiv generala. Nekolicina časnika bila je vrlo bliska s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji je umro od posljedica teške bolesti u prosincu 1999. godine, upravo kao i ratni ministar obrane Gojko Šušak, koji je nakon teške bolesti 1998. godine pokopan na Mirogoju. Umirovljeni hrvatski general Damir Krstičević nedavno je ušao u tim premijerke Jadranke Kosor kao savjetnik za obrambenu politiku i vojna pitanja. Na taj se potez odlučio deset godina poslije, nakon što ga je pismo upućeno predsjedniku Mesiću zbog kriminalizacije Domovinskog rata stajalo vojne karijere. Iako se smatrao najperspektivnijim hrvatskim časnikom koji je završio i američku vojnu školu, sa 31 godinom je umirovljen.

Generali i brigadir

Danas je Krstičević predsjednik Nadzornog odbora M San grupe, vodeće hrvatske informatičke tvrtke koja je samo proteklih pet godina u razvoj poslovanja i infrastrukture uložila 60 milijuna eura.

Od vojnika na fotografiji jedino Ante Kotromanović nije stigao do čina generala. Taj saborski zastupnik SDP-a i zapovjednik 126. sinjske brigade “zastao” je na formacijskome činu stožernoga brigadira te se također protivio Mesićevu obračunu s Domovinskim ratom. Malo je onih koji ne znaju generala Ljubu Ćesića Rojsa, no jednako tako mali je broj onih koji točno znaju čime se on trenutačno bavi. Jedno je vrijeme istupima u Saboru zabavljao publiku i izvodio građevinske radove za Hrvatsku vojsku. Posvadio se s HDZ-om dok je na čelu te stranke bio Ivo Sanader, kojega je prije svih drugih častio pogrdnim izrazima te se posvetio biznisu.

General Renato Romić, koji je u vrijeme oslobađanja Knina bio zapovjednik 81. samostalne gardijske bojne, bio je u grupaciji onih koji podržavaju Vlatka Markovića na čelu HNS-a. Predsjednik je NK Virovitice, a ima i građevinsku tvrtku te je izvodio brojne radove za državu, napose u cestogradnji.

Komentara 20

Avatar mliniški
mliniški
15:00 16.04.2011.

\"kamoćemo7\", Nazor prvi predsjednik a tuđman poslijednji predsjednik predsjedništva socijalističke republike hrvatske

KL
klanac
19:52 16.04.2011.

Šta god komentirali, ove face pobjedili su udružene zločince: JNA, razne četnike, sve podupiratelje velike Srbije na čelu sa Slobom, Raškovićem, Martićem, Šešeljem, i svom bandom

NE
nepotrebni
11:38 16.04.2011.

Onda Mili jednom i drugom svome zahvali sto si danas tamo gdje jesi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije