Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 213
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trebaju pomoć

Gadafi ne priznaje poraz. Nudi pregovore Nacionalnom vijeću

Libija (1)
Foto: Reuters/AFP
1/6
28.08.2011.
u 20:16

Libijsko nacionalno vijeće strahuje da je Gadafi prije bijega zaotrovao vodu, pa je neće biti dok se to ne ispita.

Iako je izgubio kontrolu nad devedeset posto teritorija i nitko ne zna gdje se skriva, svrgnuti libijski diktator Moamer Gadafi po svom dobro poznatom bahatom i arogantnom stilu, kao da on kontrolira cijelu državu, traži pregovore s Libijskim nacionalnim vijećem o mirnoj predaji vlasti i osnivanju privremene vlade nacionalnog spasa. Pobunjenici su to odbacili i poručili mu da samo traže njegovu glavu. U međuvremenu Alžir je demantirao tvrdnju egipatskih vojnih izvora kako su Gadafi i njegovi sinovi te najbliži suradnici prešli granicu i ušli u Alžir.

Mir će čuvati policija

Predsjednik Libijskog nacionalnog vijeća Mustafa Abedljalil izjavio je da, iako još ne znaju gdje se Gadafi nalazi, nemaju potvrđene informacije da je pobjegao u Alžir. Ideju o mogućem dolasku međunarodnih policajaca koji bi čuvali mir u Tripoliju, Mustafa je kategorički odbio.

– Ako budemo i razmišljali o stranim policajcima, prije bismo doveli policajce iz arapskog i islamskog svijeta nego iz zapadnih zemalja i SAD-a. Za sada ne razmišljamo o tome jer imamo dovoljno policajaca koji bi mogli vratiti mir i stabilnost u Tripoliju i na cijelom teritoriju Libije – kazao je Mustafa.

Nakon što su u žestokim borbama pobunjenici oslobodili međunarodnu zračnu luku, Libijsko nacionalno vijeće želi je je što prije otvoriti kako bi mogla stizati humanitarna pomoć jer libijskom narodu, posebno stanovnicima glavnog grada Tripolija, prijeti prava humanitarna katastrofa. Dvomilijunski Tripoli pun je leševa koji su se na velikoj vrućini raspali. Počeo se širiti nesnosan smrad pa su stanovnici, čim se intenzitet borbe smanjio, pohitali pokapati mrtve u zajedničke grobnice.

Smrad i prljavština

Na ulicama se nakupilo i toliko smeća da su ga stanovnici morali spaliti jer je zbog smrada koji se širi od njega i od raspadnutih mrtvih tijela, epidemija bolesti na vratima. U gradu nema struje, hrane, ni vode. Libijsko nacionalno vijeće, naime, strahuje da je Gadafi prije bijega zaotrovao vodu, pa je neće biti dok se to ne ispita.

Stanje u bolnicama Tripolija, također je katastrofalno. Hodnici i sobe pune su ranjenika i mrtvih tijela. Sve je i prljavo jer nema sredstava za čišćenje i dezinfekciju, nema lijekova i potrepština pa se već uporabljene gaze peru za novo korištenje. Struje i vode nemaju ni bolnice, što je posebno otegotno zbog izrazito visokih temperatura.

Komentara 76

IR
irani
12:05 29.08.2011.

29.08.2011. u 10:32h Gosp.Lopov je napisao/la: , Da Gadafi nudi pregovore jer samo to moze zaustaviti ubijanje naroda ... =================================== Boze, jos jedan nadobudni humorista !

1P
1pikpanter1
12:51 29.08.2011.

terorist i komunist gadafi nudi primirje-sad kad je potucen do nogu kak general kastro od velikog bika, od kad to porazeni i teroristi nude primirje, a k tome je jos i mesicev \"brat\" hehehehe

UN
unbekant
07:22 29.08.2011.

\"deus ex machina\" svaka cast na tako kratkom ali potpuno istinitom komentaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije