Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klima

G20 nastavlja s naporima da se ograniči porast temperature na 1,5 stupanj Celzija

G20 summit
Foto: Leon Neal/PRESS ASSOCIATION
1/2
16.11.2022.
u 08:57

"To će zahtijevati značajne i učinkovite akcije i predanost svih zemalja."

Svjetski čelnici na samitu G20 na Baliju u srijedu su se složili da će nastaviti s naporima da ograniče porast globalnih temperatura na 1,5 stupnja Celzija, uključujući ubrzanje napora za postupno smanjenje korištenja ugljena.

"Odlučni smo nastaviti s naporima da ograničimo porast temperature na 1,5 stupnja Celzija", navodi se u izjavi objavljenoj na kraju samita. "To će zahtijevati značajne i učinkovite akcije i predanost svih zemalja."

Deklaracija čelnika, objavljena nakon summita na indonezijskom otoku Baliju, pozvala je delegate na tekućem COP27 u Egiptu da "hitno pojačaju" napore na summitu po pitanju prilagodbe klimatskim promjenama.

Također se spominje potreba da se ubrzaju "napori prema postupnom smanjenju korištenja energije ugljena, u skladu s nacionalnim okolnostima i prepoznajući potrebu za potporom prema pravednim prijelazima".

Komentara 2

PR
predragbabic1
15:45 16.11.2022.

skup zlotovora. Kažu: To će zahtijevati značajne i učinkovite akcije i predanost svih zemalja." Pogotovo slabije razvijenih, da slučajno ne razvijaju proizvodnju struje na ugljen, već na vetrogeneratrore i solarne panele. Da li imaju znanje i tehnologiju za takav način proizvodnje struje? Nemaju, imaju za termoelektrane. Mi ćemo im prodati pa ćemo lijepo zaraditi i zavisit će od nas. Da li sagorevanje ugljena utiče na povišenje temperature na Zemlji? Ne utiče, na to jedino utiče Sunce i rastojanje Zemlje od Sunca, ona se sada približava Suncu, postepeno raste temperatura, maksimum će biti kada lednika praktično neće biti kada će se obnovit Panonsko more-jezero. Onda će se odvajati od Sunca i u maksimumu udaljenosti na Durmitoru će biti večni snjeg i led, a iz Francuske će se moći pešice otići u Englesku preko leda. Te pretpostavke su dokazane lesnim naslagama i matematičkim proračunima prof. Milanovića. Ali zlotovori, prevaranti, lobisti ubeđuju svijet da sagorevanje ugljena utiče na klimu jer će tako proizvođači vetrogeneratora i solarnih panela steći ogromnu moć i novac.

GI
gira
11:24 16.11.2022.

ol oš, brkica je bio za ovce kamilica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije