Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat protiv terorizma

Europska unija aktivira članak o kolektivnoj obrani

Francois Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
17.11.2015.
u 15:51

– Pričekajmo da vidimo hoće li se Francuska obratiti Hrvatskoj za pomoć, hoće li Hrvatska uopće u tome sudjelovati – dodala je Tafra

Na zahtjev Francuske, zbog terorističkih napada na Pariz, Europska unija će prvi put u svojoj povijesti aktivirati članak 42. osnovnog ugovora EU koji govori o kolektivnoj obrani i tretira oružani napad na jednu članicu kao razlog da joj sve druge članice pomognu oružanom silom, no još nije jasno kako će točno Hrvatska pomoći Francuskoj u onome što je predsjednik Francois Hollande nazvao ratom protiv terorizma. Aktiviranje kolektivne obrane kroz EU, a ne kroz NATO, gdje postoji članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora koji je aktiviran jednom u povijesti, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., neobičan je potez Francuske i ni mnogi ministri obrane koji su sudjelovali jučer na sastanku u Bruxellesu ne znaju točno što će to značiti.

Ta će se pomoć dogovarati bilateralno, sa svakom državom članicom EU, i ne bi bilo uputno spekulirati o tome koji oblik pomoći bi Francuska eventualno zatražila od Hrvatske – rekla je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, koja je predstavljala Hrvatsku na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu. – Pričekajmo da vidimo hoće li se Francuska obratiti Hrvatskoj za pomoć, hoće li Hrvatska uopće u tome sudjelovati – dodala je Tafra.

No, iako se detalji još ne znaju, neslužbeno smo od izvora u Bruxellesu doznali da bi Hrvatska mogla pomoći Francuskoj već i razmjenom obavještajnih podataka. Francuska od nekih vojno najsnažnijih zemalja očekuje i da joj pomognu možda i slanjem svojih vojnika u Mali, gdje 3000 francuskih vojnika sudjeluje u UN-ovoj mirovnoj misiji, možda i slanjem svojih borbenih zrakoplova u Irak i Siriju, a možda i pomaganjem francuskim snagama sigurnosti u održavanju reda i mira u Francuskoj.

– Ono što sam rekao svojim kolegama jest da Francuska ne može činiti sve odjednom. Raspravljamo s partnerima o tome što možemo učiniti zajedno. Što može biti doprinos svakog partnera, na našem području ili drugdje – rekao je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian. 

>> Pronađen auto koji su koristili bombaši, uhićeno nekoliko osoba u Njemačkoj i Belgiji

Komentara 6

OK
okus
16:44 17.11.2015.

Najbolje je pomoci zatvaranjem granica i sprijeciti importiranje zla. I sebi i drugima.

HR
hr76
16:56 17.11.2015.

Europa se brani na vanjskim granicama! Ona se ne brani se u stranim državama, niti se brani slobodnim puštanjem ljudi preko vanjskih granica. Zatvoriti granice i tek onda možemo u lov na teroriste unutar EU. Ako to ne napravimo, onda samo pričamo prazne priče o sigurnosti.

KA
kajbum
18:12 17.11.2015.

Moze pomoc neka zatvori granicu sa srbijom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije