Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macronov moralni zakon

Spektakularni rezultati: U 24 sata tri su ministra dala ostavke

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
22.06.2017.
u 18:20

Ministar pravosuđa François Bayrou podnio je ostavku šest dana nakon što je predstavio zakon o moralnosti političara

Zakon o moralnosti državnih i javnih službenika koji je prije šest dana predstavio francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je prve, spektakularne, rezultate. U roku od 24 sata ostavke je podnijelo troje francuskih ministara.

Ministar pravosuđa François Bayrou, blizak Macronov suradnik, ministrica za europske odnose Marielle de Sarnez te ministrica obrane Sylvie Goulard.

Svi članovi MoDema

Sve troje članovi su stranke centra MoDem (Demokratski pokret), koja sada u francuskom parlamentu ima 42 mjesta, a u prijašnjem sazivu nije imala nijedno. Imali su zastupnike u Europarlamentu, što su bili i Sylvie Goulard i François Bayrou, pa su pod istragom da su novac za suradnike u Europarlamentu trošili za stranačke ljude u Parizu. Stranka MoDem u koaliciji je s Macronovom strankom Republika u pokretu (LREM).

Odlazak nekih ministara pojednostavljuje stvari, kratki je komentar iz Elizejske palače na ostavke u vladi koju je poželio novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron i na čije je čelo za premijera postavio republikanca Edouarda Philippea. I Philippe je poslije parlamentarnih izbora podnio ostavku, no Macron ju je odbio.

Bila je to uobičajena ostavka nakon izbora, odnosno davanje mogućnosti šefu države da, ako želi, povjeri mandat drugoj osobi za sastav vlade, ali Macron je zadržao Philippea. 
– Izlazak ministara MoDema iz vlade pojednostavljuje stvari. Imamo dovoljnu većinu poslije velike pobjede na nedjeljnim izborima i možemo vladati – rekao je glasnogovornik LREM-a Christophe Castaner.

Vjerojatno je takav rasplet za Macrona bolji nego da se trebao brinuti o istragama vezanim za ministre koji su navodno nenamjenski trošili novac dobiven iz Bruxellesa. Jer, jedna od bitaka koju pokreće Macron je i moralno i etičko pitanje političara pa nije baš poželjno imati u vladi osobe pod istragom.

Poput Marine Le Pen

Goulard je izjavila kako podnosi ostavku da bi se mogla braniti. Macron je prihvatio ostavku.

I Marine Le Pen ima sličan slučaj, odnosno asistenticu Catherine Griset i tjelohranitelja Thierrya Legiera zaustavila je francuska sudska policija jer se sumnja da su primali plaću iz Strasbourga, a radili samo za Nacionalnu frontu (FN). Istraga o političarima MoDema zbog neregularnog trošenja europskih sredstava otvorena je nakon prijave eurozastupnice Nacionalne fronte Sophie Montel. Zanimljivo je da je ministar pravosuđa Bayrou podnio ostavku neposredno nakon što je predstavio zakon o moralizaciji javnog života, odnosno političara. Dakle, nije ni u kojem slučaju mogao ostati u vladi nakon što je najavljeno pokretanje istrage. Ali ta prva „kriza“ Macronove prve vlade možda je i dobrodošla.

Komentara 5

Avatar southman
southman
20:53 22.06.2017.

Jednom će se i o Makronu moći napisati istina !

DU
Deleted user
23:49 22.06.2017.

Ovo je primjer Kako se Francuski političari rješavaju nepoželjnih političara, dok Hrvatskih političari to rade na balkanski način sa drekom i vikom.

MI
miso
18:39 22.06.2017.

Opet revolucija iz Francuske. Pa ovo su novi trendovi u politici. Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije