Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brojka skače

Dvorana u Poreču veća, a od sisačke puno jeftinija

\'15.09.2010., Sisak - Gradiliste nove sportske dvorane vec mjesecima ne obilaze radnici. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/Pixsell
15.09.2010.
u 15:40

Postupak je bio transparentan, a radovi su zastali zbog vremenskih neprilika i pregovora o drugoj fazi financiranja, kaže Dinko Pintarić

 

Konačna cijena i rok gradnje kontroverzne Sportske dvorane u Fistrovićevoj ulici u Sisku još je nepoznanica. No, brojka raste, a novi je iznos navodno oko 181 milijun kuna. Uz gradnju, tešku 98 milijuna, uračunati su i "iskrsnuli" troškovi od 83 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada, odvoz i zbrinjavanje, nasipavanje i zaštitu građevinske jame te energanu. Tako stoji u naručenom Izvješću o investicijskom projektu.

Znali za deponij i prije

– Ono potvrđuje da sisačka dvorana nije najskuplja u Hrvatskoj. Prva faza financiranja jasno je vidljiva. Postupak je bio transparentan, a gradnja tekla prema dinamici. Nepredviđeni deponij povećao je izdatke. Radovi su zastali zbog vremenskih neprilika i pregovora o drugoj fazi financiranja. Očekujemo pozitivan odgovor Hypo banke, a od investitora Epsilon građenja za nekoliko dana dobit ćemo troškovnik i rok – kaže gradonačelnik Dinko Pintarić. Oporba ostaje kod dosadašnjih argumenata.

– I iz ovog loše napravljenog izvješća vidi se da je Grad još 2003. znao za odlagalište smeća. Pintarić 2008. potpisuje ugovor od 129 milijuna kuna temeljem nabave koju je vodilo povjerenstvo na čelu s Veljkom Novakom. Tek kasnije oni shvaćaju da nisu predvidjeli sanaciju odlagališta, zaštitu građevinske jame te hlađenje i klimatizaciju za dvoranu sa 2500 sjedala! Sigurno je već sada da će ona biti najskuplja – kaže predsjednica SDP-a Kristina Ikić Baniček.

Još 103 milijuna kuna

Za primjer izdvaja dvoranu u Poreču sa 3700 gledatelja, koju je u godinu dana sagradio Kamgrad (gradi i našu) za 117 milijuna kuna.

– Porečani će je otplaćivati 25 godina po dva milijuna, a mi bismo svoju, i to po najnižoj procjeni, trebali tijekom 15 godina plaćati 8,6 milijuna kuna godišnje bez PDV-a. Nakon toga ćemo je još morati otkupiti za 40 posto vrijednosti – kaže Ikić. Natječaj za drugu fazu financiranja, 103 milijuna kuna, raspisan je u ožujku. – Time će se financirati i energana, vrijedna oko 9 mil. kuna, te krovište, čija je cijena izborom čelične konstrukcije snižena na oko 9 mil. kuna. Tu su i uređenje unutrašnjosti, opremanje sjedalicama... što je uvjet za uporabnu dozvolu – kaže pročelnik Mile Mikić.

 

 

Svaka uložena kuna ima svoje opravdanje. Cijena može biti i niža od ovih 181 milijun kuna, kaže Pintarić, u nadi da će Gradsko vijeće u ponedjeljak prihvatiti izvješće, jer će u protivnom, kako kaže, gradnja - stati. Međutim, u izvješću stoji da ono daje tek necjelovit prikaz, bez uvida u potpunu dokumentaciju, te da konačnu vrijednost, novi iznos zakupnine i otkupnu vrijednost nije moguće utvrditi. Podsjetimo, investitor Epsilon građenje, s kojim je Grad sklopio ugovor o najmu, operativnom leasingu, u vlasništvu je Hypo banke.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar dpejakovic
dpejakovic
11:17 20.09.2010.

Pa da to bar lici na dvoranu, tribina s jedne strane...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije