Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Dvojica pritvorena jer se sumnjiče da su silovali maloljetnicu, a još dvojicu sumnjiče za bludne radnje

zlostavljanje
Davor Puklavec/PIXSELL
16.08.2022.
u 14:26

Kako je riječ o silovanju  o kojem je žrtva maloljetna, a i jedan od osumnjičenika je maloljetnik, zagrebačka policija, kao i inače u ovakvim situacijama, nije izvijestila o detaljima događaja radi zaštite žrtve

Za silovanje i bludne radnje nad maloljetnicom, osumnjičena su četvorica muškarca, od kojih je jedan maloljetan, a od njih četvorice, dvojica su završila u Remetincu. Istražni zatvor je određen  22-godišnjaku i maloljetniku, koji se sumnjiče za silovanje. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu jednomjesečni istražni zatvor im je odredio zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućeg utjecaja na svjedoke. Osim njih dvojice, koji su pritvoreni, za bludne radnje su prijavljeni 30-godišnjak i 31-godišnjak.

Kako je riječ o silovanju  o kojem je žrtva maloljetna, a i jedan od osumnjičenika je maloljetnik, zagrebačka policija, kao i inače u ovakvim situacijama, nije izvijestila o detaljima događaja radi zaštite žrtve. Potvrdili su samo da se navedeni događaj zbio, da je kriminalističko istraživanje dovršeno 13. kolovoza. Prema neslužbenim informacijama događaj se zbio u jednom zagrebačkom parku.

Na žalost, ovakvi stravični i za žrtvu izuzetno traumatični događaji nisu rijetki, pa tako u zagrebačkoj policiji kažu da im je od početka godine do 31. srpnja prijavljeno 31 silovanje i dva pokušaja silovanja. Zbog tih djela prijavljeno je 16 počinitelja, a njihovih žrtva bilo je 33, s tim da ih je pet bilo mlađe od 18 godina. Nesrazmjer između broja počinitelja i broja žrtva, u policiji objašnjavaju  tako što kažu da  je kod silovanja moguće da isti počinitelj kroz duže vrijeme siluje istu osobu ili da više počinitelja siluje istu osobu. U policiji kažu i da oni svaki takav događaj tretiraju kao zasebno kazneno djelo, te  navode da imaju visoku razriješenost takvih djela. Kako tvrde od prijavljenih ovogodišnjih djela razriješili su 31 ili u postocima 94 posto. Što se pak tiče 2021. PU zagrebačkoj prijavljeno je 47 silovanja od kojih je devet kvalificirano kao pokušaj silovanja. Od tih prijavljenih 47 silovanja i pokušaja silovana, u policiji kažu, da su razriješili njih 45 ili 96 posto.

No kada su silovanja u pitanju tamna brojka je uvijek veća od one službene, jer velik broj žrtava o traumi koju su proživjele ne želi govoriti ni policiji ni tužiteljstvu ni sudu, jer je sustav počesto tako postavljen da se žrtva dodatno viktimizira tijekom tog procesa. I na koncu, kada eventualno suđenje kroz koju godinu i bude dovršeno, kazne su u pravilu niske ili čak i uvjetne, što dodatno obeshrabruje žrtve da prijavljuju seksualno nasilje kojem su bile izložene.

Komentara 26

BS
Berekin ST
15:13 16.08.2022.

Premale su i smijesne kazne za ovaj strasan zlocin... zrtve silovanja ubijaju i sjecanja daleko nakon samog nedjela. Silovatelji nebi trebali bar 40 godina vidit svitlo dana a ubojice nakon silovanja nikad vise.

Avatar bandogcro
bandogcro
15:54 16.08.2022.

Svi su Tzv izbjeglice. Budete čitali sutra

SB
Stroga Babaroga
16:37 16.08.2022.

Na Tomislavcu, oko Glavnog kolodvora, u Pothodniku i Paromlinskoj sve puno stranaca, crnomanjasti, svi mladi, u grupicama… ne, nisu turisti! Što rade tamo i zašto ih policija tolerira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije