Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

DORH Šimuniću izrekao maksimalnu novčanu kaznu

Šimunić se okrenuo gledateljima te uzviknuo "za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor
21. studenoga 2013. u 17:04 171 komentara 88374 prikaza
joe šimunić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Na internetskim stranicama DORH-a danas je objavljeno priopćenje da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu Joeu Šimuniću izdalo prekršajni nalog zbog poteza nakon utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda u Zagrebu, to jest prekršaja iz članka 39.a stavak 1. točka 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Šimuniću je izrečena maksimalna novčana kazna od 25.000 kuna.

Kako se navodi, Šimuniću se prekršajnim nalogom stavlja na teret da je na stadionu uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te kako se, iako svjestan da uzvik "za dom", uz odzdrav okupljenih "spremni!" simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, okrenuo gledateljima te uzviknuo "za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju "spremni!", a potom sve to isto i ponovio još tri puta.

Šimunić im je na kraju čestitao riječima "svaka vam čast", a opisanim je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja.

Članak 39.a

(1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 30 dana do najdulje 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja:

1. baca predmete u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor športskog objekta (članak 4. stavak 1. podstavak 6.),

2. pjeva pjesme ili dobacuje natjecateljima ili drugim gledateljima poruke čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti (članak 4. stavak 1. podstavak 7.),

3. pali ili baca pirotehnička sredstva (članak 4. stavak 1. podstavak 8.),

4. pali ili na drugi način uništava navijačke rekvizite ili druge predmete (članak 4. stavak 1. podstavak 9.),

5. pokuša nedopušteno ući ili nedopušteno uđe u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor ili prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju (članak 4. stavak 1. podstavak 10.).

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • siki_miki:

  Sramota. Simunica ne bi ga ovako razapinjali ni da je to vikao u bivsoj drzavi - iako prvenstveno jer bi incident bio cenzuriran :). Ako cemo vec biti tako doslijedni, onda nema mjesta ni nasoj valuti, himni, zastavi i grbu ... prikaži još! - sve te simbole koristila je NDH, a potjecu otprije. Da je Simunic primjerice vikao "ubij srbina" svakako bi zasluzio kritike i kaznu, no ova hajka je doista degutantna. Simunicu zali se pa makar i isao u zatvor za ovo, ali nedaj ni kune ovim partizanima.

 • bongo:

  ahahah zakon o sprecavanju nereda,koja provala ,Joe je napravio red kako se lijepo vidi na snimku.Joe svak ti cast,ZA DOM SPREMNI !!

 • Avatar Ribnik1
  Ribnik1:

  Šimunić bi se na ovo trebao žaliti jer on nije napravio nikakav nered na terenu. Dapače, obradovao je sve prisutne koji su s njime zajedno skandirali jedan od najdražih hrvatskih pokliča. Baš me zanima kako će DORH kazniti i 25,000 ... prikaži još! 25,000 gledatelja koji su klicali isto što i Šimunić.