Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će dobiti internetski Portal ratnih zločina?

Na portalu će biti javno dostupne aktualnosti u procesuiranju ratnih zločina
10. listopada 2018. u 10:56 6 komentara 637 prikaza
Konferencija "Pravda nakon Haaga"
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dokazivanje kaznenih djela ratnih zločina otežava protek vremena od počinjenja kaznenog djela ratnog zločina, oskudnost materijalnih dokaza i regionalna rasprostranjenost personalnih dokaza, s obzirom na to da su oštećenici ostali u jednoj državi, svjedoci na različitim stranama, a potencijalni počinitelji u pravilu u drugoj državi u kojoj su dobili novo državljanstvo zbog čega ne mogu biti izručeni državi koja je protiv njih već pokrenula kazneni postupak.

Serge Brammertz NEMAR DUŽNOSNIKA Brammertz: susrećemo se s konstantnim negiranjem zločina

– No, unatoč otežanom prikupljanju dokaza zbog proteka vremena nije došlo do znatnijeg pada u broju pokrenutih postupaka – izvijestila je jučer zamjenica glavnog državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić.

Pale teške riječi

Izlaganje je održala na međunarodnoj konferenciji “Pravda nakon Haaga” koja je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća Zagreb, Vijeća za srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, zagrebačke Documente i pulske Sense jučer okupila tužitelje za ratne zločine iz cijele regije. Među njima su bili i Novak Vučo iz Srbije te Gordana Tadić iz BiH, a konferenciji je nazočio i posebni gost, tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertz, bivši glavni tužitelj Haaškoga suda.

>> Pogledajte kako je bilo na konferenciji "Pravda nakon Haaga"

U svojem izlaganju bio je kritičan pa je upozorio da je kažnjavanje ratnih zločina sve sporije, a politička i društvena atmosfera za ovu tematiku sve nepovoljnija. No, kako bi branila tezu da nema usporavanja u procesuiranju ratnih zločina, Jasmina Dolmagić iznijela je i podatke prema kojima je 2013. otvoreno najviše, čak 37 istraga, dok se idućih godina, zaključno s 2017., ta brojka kreće između 23 i 29 istraga. Najavila je i neke novitete u radu na ovoj tematici.

– Državno odvjetništvo RH priprema internetski Portal ratnih zločina koji će, s ciljem daljnjeg povećanja transparentnosti u radu, vrlo brzo postati javno dostupan – najavila je Jasmina Dolmagić.

Konferencija "Pravda nakon Haaga"
1 / 8
Konferencija "Pravda nakon Haaga"

Na portalu će, objasnila je, javnosti biti dostupne aktualnosti u procesuiranju ratnih zločina, određene kategorije podataka o pravomoćno okončanim predmetima ratnih zločina, interaktivna mapa s lokacijama počinjenja ratnih zločina, popis procesuiranih ratnih zločina na području Republike Hrvatske te statistički podaci i stručni radovi vezani za procesuiranje ratnih zločina.

Saša Milošević iz Srpskoga narodnog vijeća (SNV) ustvrdio je da su “zločinci postali stupovi naših društava”.

domovinski rat vukovar Ubiili 4 civila Četvorica prijavljenih za ratni zločni u Gornjoj Bučici, nedostupni pravosuđu

– U ratom zahvaćenim državama bivše Jugoslavije postoji dvostruko nepriznavanje zločina: odbijanje žrtve onih drugih te nepriznavanje “naših” zločina”– kazao je Milošević pa kritizirao “preočitu etničku pristranost” pravosuđa u Hrvatskoj koja upućuje na “osvetu nad poraženima, a ne na pravdu nad pobunjenima”.

– Želimo to mijenjati i odgovoriti na pitanje kako principe pravednosti staviti ispred uništavajućih nacionalističkih ciljeva – kazao je Saša Milošević.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Prosenjak
  Prosenjak:

  General Praljak bio je nevin čovjek, častan, čist kao suza, ni govora o tome da je uopće pomislio a ne počinio ratni zločin. Haško tužiteljstvo je jedna masonska ispostava, dovoljno je vidjeti tko ih prima i s kim se druže ... prikaži još!e druže u Hrvatskoj i BiH, od Vesne Teršelič do Safeta Oručevića. Osim toga, već je Carla Del Ponte u svojoj knjizi navela da čitavo haško tužiteljstvo sve Hrvate naziva izrazito pogrdnim šovinističkim izrazom kojeg ja ovdje ne smijem spomenuti jer će mene blokirati za iznošenje prostota i šovinizma. U isto vrijeme, ratni zločinci koji su činili strašne ratne zločine nad Hrvatima šetaju slobodni, od Sefera Halilovića i Momčila Perišića čije je predmete tužiteljstvo sabotiralo, pa sve do notornog Aleksandra Vasiljevića koji je organizator streljanja 261 ranjenika na Ovčari ili Galiba Dervišića zapovjednika 319. brigade Armije BiH koji u zapovjed za napad na Žepče svojom rukom napiše "ustaše pobiti, kuće spaliti, žene i djecu odvesti u logore". Kad mi nađete Praljkovo, Kordićevu, Merčepovu,. Norčevu zapovjed u kojoj se tako eksplicitno zapovjeda izvršenje ratnog zločina onda ćete možda i moći zujiti, do tad umuknite!, Jer recimo Praljak, on ne da nije imao nikakvu zločinačku namjeru prema Muslimanima, nego je čak zbrinuo jednu muslimansku izbjegličku obitelj u svoj stan u Zagrebu i prema tome tu je sve jasno. Kao što je jasno da je haško tužiteljstvo najgora zločinaćka organizacija koja se ikad pojavila pred haškim sudom.

 • Vlaskoulicanec:

  Još jedna pročetnička organizacija u RH financirana našim parama.... PLJUC

 • Deleted user:

  Koliko će novca izvući iz proračuna za taj portla.Bude ga Documenta uredjivala.Pa da je ovo ikakva država nebi se 27 godina nakon rata pričalo o ratnim zločinima već bi oni bili davno procesuirani i zločinci kažnjeni i to ne sa ... prikaži još! kaznama od par godina nego dugotrajnom robijom da se pošalje poruka kako se prolazi za ratni zločin.