Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četvorica prijavljenih za ratni zločni u Gornjoj Bučici, nedostupni pravosuđu

Utvrđeno je kako tada 29-godišnjak, kao zapovjednik voda minobacača u Teritorijalnoj obrani Gline, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, nije poduzeo sve radnje kojima bi spriječio napad na ljudske živote i imovinu
05. listopada 2018. u 11:17 5 komentara 696 prikaza
domovinski rat vukovar
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Sisačka policija je riješila slučaj ratnog zločina počinjenog u Gornjoj Bučici, pokraj Gline u prvoj polovici studenoga 1991. godine, kojom prilikom su pripadnici Teritorijalne obrane Glina strijeljali četvero mještana tog sela, uključujući oca i sina.

Milan Martić Mućko ubojstvo obitelji Protiv dvojice Martićevih milicajaca podignuta optužnica za ratni zločin u Petrinji

"Dovršili smo kriminalistička istraživanja te smo došli do identiteta trojice počinitelja i njihova zapovjednika, za koje sumnjamo da su počinili  kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“, rekao je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.

Utvrđeno je kako tada 29-godišnjak, kao zapovjednik voda minobacača u Teritorijalnoj obrani Gline, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, nije poduzeo sve radnje kojima bi spriječio napad na ljudske živote i imovinu.

Damir Božinović u skladu sa zakonom Božinović: Policija je potpuno neovisna i radi sve što treba oko svih kaznenih djela, uključujući i ratne zločine

Trojica pripadnika njegove postrojbe, tada svi 41-godišnjaci, te drugi za sada nepoznati pripadnici te jedinice, iz dvorišta i dvije obiteljske kuće u Gornjoj Bučici izveli su četvero civila, dva muškarca u dobi od 20 i 50 godina, i dvije žene u dobi od 62 i 70 godina. Civile su odveli do starog napuštenog rova na obližnjoj livadi gdje su ih hicima iz vatrenog oružja usmrtili, a potom iz dvorišta jednog od ubijenih ukrali traktor i drugu poljoprivrednu mehanizaciju. 

Borislav Đukić Optužnica protiv B. Đukića Optuženog za miniranje brane Peruća terete i za ubojstvo 126 civila

Ubijeni su otac i sin Stjepan i Branko Rožanković te njihove susjede Mara Rožanković i Jana Dobrinić, koje su likvidirane jer su bile svjedoci. Njihova tijela ekshumirana su 1997. iz masovne grobnice u Gornjoj Bučici.

"Motiv ovog ratnog zločina je koristoljublje, a koliko je to išlo pokazuje kako su ubojice bile spremne da zbog toga ubiju ne samo osobe od kojih su ukrali stvari, nego i potencijalne svjedoke“, rekao je Igor Pasanec, voditelj službe kriminalističke policije Policijske uprave Sisačko-moslavačke. 

Srebrenica OESS: Više od 5.000 osumnjičenika za ratne zločine u BiH, pravosuđe ne stiže na rokove

Od četvorice kojima je utvrđen identitet jedan je u međuvremenu već preminuo dok su ostala trojica nedostupna hrvatskog pravosuđu te je protiv njih raspisana međunarodna tjeralica. 

Sisačko-moslavačka policija je i proteklog tjedna riješila još jedan ratni zločin, također počinjen iz koristoljublja, a riječ je o ubojstvu četveročlane obitelji Kozbašić u Petrinji od kojih su dvojica Martićevih milicajaca, nakon brutalne likvidacije, ukrali osobno vozilo, odjeću, nakit...  

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • kamenjar0404:

    Ovi najprije provjere pa ako je nedostupan ili umro podignu optuznicu a Vukovar,Glina itd.puni četníka !!!!

  • Jankec:

    Kakva bljuvotina od članka.Sve do spomena ubijenog oca Stjepana nisam znao tko su zločinci.

  • Deleted user:

    Bilo b idobro pitati Glavaševića mlađeg, pravog liberala i ljevičara, za komentar... možda ima još neku dobru zafrkanciju na račun masovnih grobnica gdje po njegovom mišljenju nema dovoljno "mase" da bi bila masovna!