Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
horvat o uljaniku

'Država više ne može davati novac za plaće radnika Uljanika'

Igor Soban/PIXSELL
19.09.2018.
u 16:18

Ako se uspješno dogovorimo sa svim naručiteljima koji su brodove krenuli graditi, a postoji perspektiva da im osiguramo financiranje, i te brodove završimo, prepolovit ćemo taj pritisak na proračun - objasnio je Horvat.

Ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je da država više ne može davati novac za plaće radnika Uljanika, kao i da je u utorak došlo mišljenje Europske komisije koja dvoji u financijsku sposobnost strateškog partnera i u programu restrukturiranja vidi preveliki doprinos države.

- Jedina banka koja je trenutno aktivirala državno jamstvo je OTP banka, ili Splitska banka, u iznosu od 48 milijuna eura, prema mojim zadnjim informacijama to je plaćeno. HPB se trenutno nije odlučila na takav korak, što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a teške su negdje oko 70-ak milijuna eura, vidjet ćemo sljedeći tjedan.

>> Štrajk radnika Uljanika

1/15

Pokušavam uvjeriti sve one koje su naručili brodove u Uljaniku i 3. maju, a pri kraju su, da ih i završe. Uspije li nam to, pritisak na proračun će biti manji, dakle, bit će na razini možda milijarde kuna. Ako se uspješno dogovorimo sa svim naručiteljima koji su brodove krenuli graditi, a postoji perspektiva da im osiguramo financiranje, i te brodove završimo, prepolovit ćemo taj pritisak na proračun – objasnio je Horvat.

Plaće za rujan nisu osigurane, a Horvat kaže da to više ni nije pitanje za Vladu nego upravu Uljanika.

- Još uvijek ne. Volio bih da se upravu pita o plaćama, ona je ta koja mora osigurati plaće za radnike, ja ponavljam da smo legitimne modalitete koji su nam bili na raspolaganju ispucali, i trenutno legitimnog načina nema, opseg iz državnog proračuna za isplatu plaća je nemoguć, ne da ga Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom dalje ići i doći u priliku da isplatimo ako ne nikakve druge plaće, onda bar tri minimalca, to ćemo znati sljedećeg tjedna – kazao je Horvat, a neslužbeno se iz izvora bliskih Vladi moglo čuti baš kako je sudbina radnika da će im se isplatiti tri minimalca.

Jučer su, kazao je, stigli prvi komentari Europske komisije koji su poslani u Pulu.

- Očekujemo reakciju uprave, strateškog partnera i konzultanata, kakva će biti, vidjet ćemo. Ti su komentari potpuno identični onima koje su u protekla tri-četiri mjeseca analizirajući prvi prijedlog dale stručne službe i Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija. Napominjemo, Europska komisija dvoji u financijsku sposobnost strateškog partnera i u programu restrukturiranja vidi preveliki doprinos države, i to se u mišljenju posljednjem spominje – zaključio je Horvat.

>> Pogledajte kako je izgledao štrajk radnika u Uljaniku

Ključne riječi

Komentara 17

DO
domxerex
17:48 19.09.2018.

Ovo zvuči ovako. Pola radnika će biti na bolobanju, plaću će uplaćivati državni proračun, oni neće isporučiti brodove ali će dobivati plaću a uprava će nastaviti krasti novac od narudžbi, IDS će nam svima pametovati kako su oni uspješni dok radnici glasaju za njih. Pametni su oni, mi neka plaćamo sve što su oni zasrali. Neka IDS i upravu pitaju za plaće, kako su znali glasati za njih tako neka im osiguraju plaće. Šta oni misle svaki mjesec sjestu u atobuse i doći u Zagreb po plaće. U Slavoniji je propalo gomila firmi i nikada radnici nisu dolazili u ZG po plaće. Opak taj njihov neradnički antifašizam. Ono, ili će te nam dati ili ćemo vas zvati ustašama. Isto kao i u kulturi. Mislim da mi više trebamo jednom raščistiti sa tim parazitskim antifašizmom.

I1
ing-12345
16:52 19.09.2018.

A tko će uz Horvata i Plenkovića će iči u zatvor jer su dali naših 100 miliona kuna ne radnicima iz Uljanika '

DU
Deleted user
18:56 19.09.2018.

1. Brodogradilišta generiraju gubitke i nema tu pomoći. Nekonkurentna su i nemaju budućnosti 2. Plaće radnika su najmanji dio gubitka. Neka ljudi spavaju kod kuće i niš ne rade i dobivaju plaće koje i sada dobivaju i uštedjet ćemo stotine milijuna kuna, a radnici će dobiti svoje plaće. Idiotski , ali takve su činjenice. 3. Korenaci koji imaju u krugu brodogradilišta nuklearnu elektranu, ogromnu željezaru i brodogradilište koje brodove gradi po mjesec dana (a u mjesec dana ih sagrade nekoliko puta više nego Hrvatska ukupno za cijelu godinu) ne mogu se nositi sa Kinezima. Kina ima ogromni višak love i damping cijenama i tehnologijom ubija svjetsko tržište i na kraju će ostati sama na tronu.. Jednostavno naša brodogradilišta su jedino za zatvorit jer su tehnološki zastarjela i na razini su po efikasnosti i tehnologiji kakvo je bilo prije 30-40 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije