Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donald Trump

Izjavom o muslimanima postao je čovjek koji bi mogao razoriti svoju stranku

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
18.12.2015.
u 16:19

Želi li Republikanska stranka opstati, mora se odreći Trumpa. Ako to ne učini, mogla bi se rascijepiti, a to bi radikalno preobrazilo cijelu političku scenu

Arianna Huffington, osnivačica i prvo pero portala Huffington Post, sa svojim je suradnicima u srpnju donijela odluku da o predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu više neće pisati u rubrici "politika". Složili su se da Trumpova kampanja nije ništa drugo do ulična cirkuska zabava te da napisi o tome zaslužuju eventualno biti u rubrici "zabava". Sve do trenutka kad je Trump izjavio da svim muslimanima treba u potpunosti zabraniti ulazak u Sjedinjene Države, ekipa iz Huffington Posta njime se bavila kao cirkusantom i nije bilo veće potrebe da se odluka iz srpnja mijenja. No nakon spomenutog govora i mnoštva žestokih reakcija s oba pola američke političke scene, postalo je jasno da se Trump u međuvremenu izrodio u nešto što gotovo nitko ne može kontrolirati, u moguću prijetnju nacionalnoj sigurnosti i u osobu koja opasno zabija čavle u lijes svoje stranke, a time i cjelokupne američke političke scene.

Cirkusant koji diže gledanost

"Nakon njegove izjave postalo je jasno da se on preobrazio u nešto drugo; u ružnu i opasnu snagu u američkoj politici. Zato više nećemo pratiti njegovu kampanju u rubrici 'zabava'. No to ne znači da ćemo njegovu kampanju pratiti kao nekakvu normalnu političku kampanju", napisala je Arianna Huffington naglasivši kako se Trump pretvorio u nešto zastrašujuće i vrlo opasno, u čovjeka koji je postao personifikacija najgoreg scenarija koji se može dogoditi američkoj politici. Čitateljima je obećala da će ubuduće o Donaldu Trumpu pisati bez eufemizama i pokušaja da se zbog osjećaja javnosti prikrije što on doista jest. U tome nije usamljena – novinarka Washington Posta Dana Milbank nedavno je napisala: "Ne miješajmo riječi: Donald Trump je zadrt čovjek i rasist!" I ne samo to. On se prije desetak dana narugao novinaru New York Timesa zbog njegove invalidnosti, i to na jednom predizbornom skupu.

Izuzetno je vješt u korištenju društvenih mreža za svoje obračune sa svima koje smatra izdajicama pravih američkih vrijednosti i svojim protivnicima koji ne žele ništa drugo nego podmetnuti mu nogu i spriječiti njegov put prema Bijeloj kući. No u posljednje vrijeme brojni američki novinari pišu da on vrlo vješto koristi i klasične tiskane, a osobito elektroničke medije. Naglašavaju da ima popriličan broj urednika koji ga smatraju cirkusantom i zabavljačem, osobom koja će sigurno poboljšati gledanost zato što je nepredvidiv i zato uvijek privlači gledatelje kojima je u načelu dosta dosadne, klasične politike. Pa ga smatraju poželjnim gostom u svojim emisijama. No sve je više komentatora koji upozoravaju da su upravo mediji, u posljednjih pola godine, pomogli da Trump dobije podršku 36 posto republikanskog biračkog tijela i da se pretvori u neobuzdano čudovište.

Generira podjele

No Trump istodobno ne propušta "nagaziti" medije za koje smatra da pokušavaju potkopati njegovu kampanju i smanjiti mu šanse da se izbori za stranačku nominaciju. Na meti mu se našao Washington Post, odnosno Jeff Bezos, osnivač i vlasnik Amazona koji je prije dvije godine kupio taj list. Trump ga je na Twitteru optužio da koristi Washington Post kako bi utajivao porez, a napisao je i to da bi Bezos propao da plati sav porez koji mora platiti. No u tom rafalu optužujućih tweetova, onaj koji je došao na kraju otkrio je što Trumpa doista žulja. "Washington Post je stvarno prevršio svaku mjeru zato što kandidatima Republikanske stranke, koji su potpuni gubitnici, daje savjete što učiniti kako bi pobijedili Donalda Trumpa i osvojili stranačku nominaciju. Post nikako da shvati da sam ja taj koji je dobar u pobjeđivanju", napisao je Trump koji nije propuštao vrijeđati novinare koji mu se nisu svidjeli ili one koji mu nisu podilazili. Na meti su se našli i voditelji televizijskih sučeljavanja kojima je upućivao niske udarce i otvorene uvrede. Za Arrianu Huffington je kazao da je ružna iznutra i izvana i da nije čudo što ju je muž ostavio i otišao s muškarcem. Štoviše, čestitao mu je na ispravnoj odluci.

No ta politička zvijer koja se otela s lanca prijetnja je i samoj stranci čiju nominaciju želi osvojiti. Upravo je Washington Post, kojega on najviše mrzi, nakon njegove izjave o muslimanima napisao da je on tom izjavom pokazao da uopće ne razumije ustavne, demokratske i društvene norme i da bi se Republikanska stranka morala u potpunosti ograditi od Trumpa i eliminirati ga iz utrke za predsjedničkog kandidata. Za takvu odluku ostalo je još jako malo vremena budući da predizbori počinju s prvim danima veljače. I njegovi rivali iz stranke gotovo su unisono izjavili da je Trump lud i opasan. Stranački stratezi u velikoj su nedoumici što s njime učiniti. Uklone li ga kao kandidata, stranka će se gotovo sigurno rascijepiti zato što u njoj još uvijek postoji kritična masa normalnih političara koji ne žele da ih se poistovjećuje s Trumpom i njegovom nastranom ideologijom i politikom. No Trump je, s druge strane, skupio kritičnu masu od više od trećine republikanskih birača kojima ogovara njegova retorika. S tom podrškom on bi mogao izaći iz stranke i svoju kandidaturu proglasiti nezavisnom. U tom slučaju republikanci bi doživjeli vrlo težak, možda čak i povijesni poraz na predsjedničkim izborima, ali bi sačuvali obraz zato što su odbili stati iza čovjeka čija je retorika i politika u moralnom i pravnom smislu posve neprihvatljiva. To bi im otvorilo priliku da se riješe balasta koji im je u nasljeđe ostavio George Bush i krenu u temeljitu obnovu koja bi mogla potrajati i desetak godina. Ako se ne ograde od Trumpa, lom koji bi nastao u toj stranci mogao bi jednom zauvijek promijeniti odnose na američkoj političkoj sceni, ali i u društvu zato što je on čovjek koji bi mogao generirati duboke i nepremostive etničke, rasne i vjerske podjele u cijelom američkom društvu.

Najnovija istraživanja pokazuju da dvije trećine Amerikanaca strahuje od mogućnosti da Donald Trump uđe u predsjedničku utrku, a osobito od mogućnosti da postane predsjednik. Treba napomenuti da tridesetak posto strahuje od Hillary Clinton, ali to se otprilike poklapa s postotkom birača koji podržavaju Trumpa. U svakom slučaju, on bi mogao nanijeti još puno štete, čak i ako ga se republikanci odreknu. No gotovo je potpuno sigurno da će Hillary Clinton ušetati u Bijelu kuću kao prva američka predsjednica. Moguće je i to da njena pobjeda bude povijesna i da premaši čak i onu Rooseveltovu iz 1936. godine, kada je dobio 523 od 531 elektorskog glasa, ili onu Ronalda Reagana iz 1984., kada je dobio 523 do 538 elektorskih glasova. Za to će biti zaslužan isključivo Donald Trump.

>> Trump pozvao na potpunu zabranu ulaska u SAD muslimanima

>> Donald Trump na Twitteru opako zaratio sa slavnom ljepoticom: 'Ti odvratna, jeftina ženo!'

Komentara 3

DU
Deleted user
16:47 18.12.2015.

Kako ste u krivu. Trump samo govori ono sto drugi misle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije