Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predrag šustar

'Dokazat ću da nisam politički prevrtljivac'

predrag šustar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
25.11.2013.
u 08:51

Dekan riječkog Filozofskog fakulteta, vratio je saborski mandat Laburistima te prešao u HDZ

Iz Laburista ste prešli u HDZ, predstavljate se kao katolik, demokršćanin, da vam je HDZ u tom smislu bliži. Jeste li zapravo zalutali među Laburiste?

– Uz Hrvatske laburiste puno sam naučio. Ostvarili smo odličan rezultat na lokalnim izborima, posebno sam ponosan na korektan odnos s vodstvom stranke – na svim razinama. Mandat gradskoga vijećnika dajem Laburistima kao rezultat zajedničkog pozitivnog iskustva.Tematski se u mojem političkom radu nije puno toga promijenilo. I dalje će njime dominirati teme znanosti i organizacije visokoga školstva, međunarodne suradnje te suradnje s hrvatskom dijasporom. Ono što je ojačalo jest demokršćanska ideja.

Na početku ste političke karijere, a već ste promijenili jednu stranku, i to potpuno suprotnu HDZ-u. Hoće li vas to obilježiti kao prevrtljivog, nedosljednog?

– Naravno da postoji rizik za takve (dis)kvalifikacije. To nose javne funkcije. No, treba vjerovati u njihov pravi smisao, a to je osigurati infrastrukturu za ostvarivanje dobrih projekata. To ljudi gledaju i cijene. Stoga preuzimam rizik te se nadam da ću biti od pomoći.

HDZ u crvenoj Rijeci teško može doći do izražaja. Na koji način ćete jačati poziciju stranke ondje?

– Dobrim ustrojem, izravnom, iskrenom komunikacijom s članstvom, kvalitetnim liderima... To je dugoročan proces, ali bi već za iduće lokalne izbore moglo biti novih odnosa snaga u Rijeci. Za grad takvog formata i potencijala kao što je Rijeka prijeko je potrebno političko osvježenje. Ne može se sa starom šprancom na nove izazove. Siguran sam da će županijsko i gradsko vodstvo znati reagirati na pravi način.

Kako je dogovoren vaš prelazak u HDZ, na čiju inicijativu?

– Vrlo jednostavno: ozbiljnom i otvorenom komunikacijom.

Što kao Riječanin zamjerate gradskoj vlasti i gradonačelniku Obersnelu?

– Izdvojio bih nepoštovanje strategija razvoja grada. Tako je npr. prije više od deset godina izrađena strategija uz financijsku i stručnu pomoć jakih međunarodnih partnera. Ne znam zašto su sav taj napor i investicija ignorirani. Pozdravljam strateško razmišljanje 2014.– 2020. i nadam se da nije došlo prekasno. Rijeka je uspavana ljepotica. Pitanje je tko će je trgnuti iz sna.

U Rijeci vam zamjeraju da ste kao vijećnik Laburista u Gradskom vijeću bili potpuno pasivni?

– Klub vijećnika Hrvatskih laburista u Gradskome vijeću je jako dobro radio na ovih nekoliko sjednica od konstituiranja novog sastava. Uz rad s kolegama u Klubu, usmjerio sam se na Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju te imao vrlo kvalificirane i iskusne suradnike i s guštom smo surađivali. Bit će prilike da u novim okolnostima pomognem u međunarodnom umrežavanju svoga grada.

Podržavate li Građansku inicijativu “U ime obitelji”, odnosno da se u Ustav unese definicija braka?

– Kršćanin sam, rimokatolik, za mene je brak zajednica žene i muškarca. Ali ako želimo iskreno primjenjivati kršćanske vrijednosti, onda treba temeljno cijeniti pravo svakog pojedinca da odluči. Pustimo građane neka razmisle i iziđimo iz ove kušnje tako da se naučimo civilizirano i iskreno živjeti s različitostima. Hrvatska ide k dobro uređenom modernom građanskom društvu.

Kako gledate na podjelu koja se na Dan sjećanja dogodila u Vukovaru i je li u redu spriječiti državni vrh da se pridruži koloni sjećanja?

– Žalostan sam zbog toga, nadam se da se to neće nikad ponoviti. No, nemam dovoljno informacija, kao i velika većina građana znam razlučiti uzrok od posljedica, stoga očekujem da se uzroci otklone.Jedan od temeljnih zadataka ozbiljnog političkoga rada jest stvaranje i zadržavanje pozitivnog ozračja, pozitivnih emocija. Kad se tako radi, tada politika ispunjava svoj zadatak. Hrvatska se mora ‘skulirati’, a tu stranke imaju veliku ulogu. Mi kao stranka imamo izvrstan okvir djelovanja u političkoj platformi Europske pučke stranke.

Imate li ambicije, dođe li HDZ na vlast, biti ministar obrazovanja i jeste li o tome razgovarali prilikom ulaska u stranku?

– Polako, pronaći ćemo najbolju nišu za moj rad u HDZ-u.

Budući da je vaš transfer u HDZ objavljen na velika zvona, koja su očekivanja HDZ-a od vas i vas od HDZ-a?

– Očekivanja stranke su rezultati u radu Odbora, ali i pomoć našem članstvu na razini županije i grada. Od stranke očekujem još bolje korištenje velikog potencijala kojim raspolaže naša politička obitelj, Europska pučka stranka, kao i daljnje umrežavanje s našim međunarodnim partnerima.

Komentara 6

AL
Alkana
10:43 25.11.2013.

Njegov primjer trebali bi slijediti i drugi. Ne mislim da to odmah znači da moraju prijeći baš u HDZ nego da prestanu podržavati političku opciju koja se protivi njihovom osobnom uvjerenju i da ga usklade sa svojim političkim djelovanjem. Imaa puno licemjera u svim strankama - tamo su zbog nekih osobnih privilegija i probitaka, dižu ruke kao automati a svoju savjest su zakopali i potpuno zanemarili. Zato BRAVO za ovog gospodina!

KO
kokea
11:18 25.11.2013.

Neka ŽJ objasni kako je istodobno mogao biti ministar i postati doktor znanosti i docent na Medicinskom fakultetu u Rijeci. . Ako nije plagijator onda barem neka prizna tko mu je napisao disertaciju. - Dan nema 48 sati nego 24,ti nego 24, a svatko normalan zna koliko i što se može napraviti u 24 sata. .

BO
bobo123
17:51 26.11.2013.

Zašto je "demokršćaninu" problem jasno reći da je ZA referendum, nego se izmotava nekakvim nejasnim izjavama? I to u državi u kojoj oni koji su za predstavljaju većinu i u kojoj mu to samo može donijeti političke bodove. Zašto "nema informacija" o tome što se događa u Vukovaru, iako je svakome tko želi vidjeti sasvim jasno što se događa. Takvih "demokršćana" smo se nagledali. Trebaju nam hrabri ljudi, koji neće klonuti kod prve kritike medija. Što se vraćanja mandata tiče - svaka čast, to se kod nas rijetko ili nikada viđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije