Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Dodik: Komšićeva inicijativa je kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma

Predsjedavajuci Predsjednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
18.08.2019.
u 16:02

Dodik je nereagiranje međunarodne zajednice na Komšićevo zauzimanje za promjenu Daytona nazvao politikom dvostrukih standarda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u nedjelju inicijativu predsjedavajućeg BiH Predsjedništva Željka Komšića za ukidanjem konstitutivnosti triju naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka kao kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava zemlje, te vraćanje duga Bošnjacima koji su ga birali na posljednjim izborima.

"Zamislite da kažem kako ću se kao srpski član Predsjedništva u susretu s europskim dužnosnicima zalagati za nezavisnost Republike Srpske, kakva bi histerija nastala i u Sarajevu i u međunarodnom krugovima. Svi bi vrisnuli da je to protuustavno i protudaytonski. Pa zar zalaganje za ukidanje konstitutivnosti također nije protuustavno i protudaytonski?“, upitao se Dodik. 

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Komšić je nedavno izjavio kako promjena izbornog zakonodavstva može samo dovesti do jačanja građanskog na uštrb nacionalno - konstitutivnog načela, te je najavio kako će se za to zauzimati tijekom svakog susreta s dužnosnicima Europske komisije.
Konstitutivnost triju naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka sastavni je dio Daytonskog mirovnog sporazuma i Aneksa IV, što je Ustav Bosne i Hercegovine.  

Dodik je nereagiranje međunarodne zajednice na Komšićevo zauzimanje za promjenu Daytona nazvao politikom dvostrukih standarda

„To je ta međunarodna zajednica i OHR i to su politike dvostrukih standarda koje su BiH i dovele do slijepe ulice", rekao je Dodik. 
On je pri tome pojasnio kako je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te da su svi pokušaji koji osporavaju to ustavno načelo neustavni i protudaytonski.

Dodik smatra kako je Komšićevo zauzimanje za ukidanje prava triju naroda predstavlja tek vraćanje duga Bošnjacima koji su ga izabrali na posljednjim izborima. 

„Komšić se očigledno stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora vratiti dugove za glasove kojima su i ga doveli u Predsjedništvo", rekao je Dodik.  

Željko Komšić je na posljednjim izborima postao hrvatski član Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka koji su tako preglasali Hrvate. 

Komentara 8

BO
borcanac
19:21 18.08.2019.

Poturica gori od turcina Mile svi krscani te podrzavaju

ZO
Zooltan
04:36 19.08.2019.

Dodik zauzima pravilan stav i prema migrantima

GE
genex
22:17 18.08.2019.

zapanjujuća je šutnja službenog zagreba na sejdine nebuloze.tako su izdajice šutile od 2000 na očigledno kršenje daytona nametanjem izbornih pravila koja su sejdu evo već treći put dovela da "predstavlja" hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije