Naslovnica Vijesti Svijet

Dodik odbija približavanje BiH NATO-u, Izetbegović tvrdi da stranci posreduju

Ranije ovoga mjeseca sporazum o uspostavi vlasti potpisali su čelnici nacionalnih stranaka Čović, Izetbegović i Dodik te su postavili rok od 30 dana. Točku sporazuma o NATO-u srpska i bošnjačka strana različito tumače.
14. kolovoza 2019. u 22:18 19 komentara 1030 prikaza
Dodik, Izetbegović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je u srijedu navode čelnika bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića da će pristati na upućivanje dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u kako bi se BiH nastavila približavati Savezu, zbog čega bi mogao propasti dogovor o uspostavi vlasti u zemlji kojega su dvojica čelnika potpisala s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

'OKUPACIJA, A NE OSLOBOĐENJE' Dodik optužio hrvatsku vojsku za etničko čišćenje Srba u Drvaru

U izjavi za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske SRNA Dodik je izjavio da su lažne tvrdnje dužnosnika SDA po kojemu su on i čelnici HDZ-a Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali sporazum u kojem se spominje ANP za članstvo u NATO.

Milorad Dodik | Autor : Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

"Pozivam i njih u SDA i sve druge da pozorno pročitaju točku tri sporazuma i uvjere se da takva formulacija tamo ne postoji. Mi smo spremni provesti sporazum koji smo potpisali, ali nismo spremni provesti ono što netko tumači da smo potpisali", rekao je Dodik.

Predsjednik SDA rekao je tijekom dana kako međunarodni dužnosnici pokušavaju uskladiti dogovor po kojemu bi se NATO-u uputio reducirani ANP koji ne bi sadržavao dijelove o vojnim reformama, nego o civilnome dijelu. Dodik je pak i takvo što odbacio navodeći kako neće prihvatiti ANP u izvornom ili pak u modificiranom obliku. Izetbegović je poručio kako je pitanje ANP-a i svojevrsna poruka Dodiku.

Rast kredita Građani BiH zadužili se za pet milijardi eura, dominiraju krediti za 'golo preživljavanje'

"Milorad Dodik će se naučiti na samom početku suradnje da neće dominirati, ucjenjivati i zapovijedati. Treba mu mir, sigurnost i stabilnost u ovoj zemlji kao i nama, treba mu Vijeće ministara s premijerom iz SNSD-a. Neka se nauči ponašati kako treba, raditi u skladu s ustavom i zakonom, i imat će to", rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović | Autor : Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić, kojega su Bošnjaci izabrali kao hrvatskog člana državnog vrha, sazvao je za sljedeći utorak 20. kolovoza dvije sjednice Predsjedništva BiH od kojih je na jednoj tema ANP i slanje dokumenta u Bruxelles.

Hoće li se održati druga sjednica na kojoj bi se trebao za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH predložiti dužnosnik SNSD-a Zoran Tegeltija ovisit će o ishodu prve sjednice državnog vrha.

Ranije ovoga mjeseca sporazum o uspostavi vlasti potpisali su čelnici nacionalnih stranaka Čović, Izetbegović i Dodik te su postavili rok od 30 dana. Točku sporazuma o NATO-u srpska i bošnjačka strana različito tumače. 

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • herold:

  Ovdje je jasno da Bošnjaci i Hrvati vuku na jednu a Srbi na drugu stranu. Već samo to da u Banjaluci glavni Trg nosi ime Trg krajine govori da Srbi i dalje imaju pretenzije na hrvatski teritorij.

 • Avatar Uikančina
  Uikančina:

  Ne daj se, Mile ! Nikakav NATO za vas Serbe ne smije biti prihvatljiv. Nisam mislio da ću to ikad napisati, no ovog puta navijam za vas. Dolje NATO, dolje EU !

 • Avatar ehlbert13
  ehlbert13:

  Ne trošiti uzalud energiju ljuteći se na njihove laži i pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora. Prihvatite da oni nikada nisu odustali od velikosrpske fašističke politike i ovo je samo jedna etapa gdje pokušavaju sanirati poraze i neuspjehe i nastaviti gdje ... prikaži još!e su stali. U ovoj etapi nastoje svim silama uvesti ruske vojne baze u BiH, na puškomet od Zagreba, sa "pogledom" na Knin i Jadransku obalu. Jedina realna brana takvoj politici je savezništvo Hrvata i Bosanaca i ulazak BiH u NATO i EU integracije. U tajnosti se naoružavaju dok svetosavska sekta odgaja nove generacije u mržnji, još krvoločnije od one prethodne iz 90tih. Pa vidite da na sve moguće načine pokušavaju zavaditi nas i Bosance, pri čemu im, na žalost pomaže i nekolicina tvrdolinijaških idiota sa hrvatske strane, ne videći šumu od drveta. Ne vjeruj Dodiku, Vučiću, šešelku, Dači pači, pingvinu Vulinu,Tomi grobaru...pogotovo kad ti darove nose. Srećom pa premijer Plenković kuži u čemu je "kvaka"...Mile će uskoro završiti u Moskvi, kao susjed Slobinom sinu, uskoro!