Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Skriveni' život

Deset iznenađujućih navoda o Nelsonu Mandeli

Nelson Mandela
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
06.12.2013.
u 02:02

Nepoznati Mandela – Volio je Spice Girls, bio je komunist, navodno je tukao suprugu i osnovao vojno krilo ANC-a koje je ubijalo civile.

Nelson Mandela bio je jedna od najvećih političkih figura 20. stoljeća. Bio je najpopularniji predsjednik Južne Afrike, najvažniji pojedinac u rušenju aparthejda, veliki borac protiv AIDS-a u Africi i promicatelj mira u svijetu. No, mnoge stvari o njemu zapadni svijet nije uzimao u obzir kada je stvarao sliku o toj nadahnjujućoj političkoj figuri.

Portal Listverse sastavio je popis deset iznenađujućih činjenica o Mandeli koje su manje poznate zapadnoj javnosti:

1. Mrzio je svoj javni imidž – Kada je izabran za predsjednika Južne Afrike, novine su objavile naslovnicu s njegovim citatom: "Ja nisam Mesija". Dok su ga zapadnjaci opisivali kao sveca, Mandela je bio, kako se sam opisao, "običan čovjek koji je postao vođa zbog izvanrednih okolnosti".

Većina političara pokušava dobiti glasove lažnom skromnošću, ali čini se da je Mandela u tome bio iskren. Bio je čovjek i radio je pogreške, znao je da nije božanstvo koje je svijet želio da bude. I to njegovu priču čini još nevjerojatnijom – bio je običan čovjek koji se borio za ono u što je vjerovao i promijenio je svijet.

2. Bio je komunist – Južnoafrička Komunistička partija 50-ih i 60-ih godina žestoko se borila protiv vlasti i to one iste vlasti koja je činila život nepodnošljivim milijunima crnaca. Pa nije teško shvatiti zašto je to privuklo siromašnog crnca. S druge strane, čini se da je Mandelu više zanimalo učenje tehnika otpora nego pretvaranje Južne Afrike u marksističku utopiju. Dokazi upućuju na to da je ipak u jednom trenutku bio aktivan član, a poslije je to skrivao da bi dobio američku potporu.

3. Bio je ženskar – Kao što vam je teško zamisliti svoje roditelje kao seksualna bića, tako je teško zamisliti i da je Mandela nekada bio ženskar. No, sudeći prema njegovim biografima, bio je i više od toga i moglo bi ga se slobodno nazvati Casanovom 40-ih godina u Južnoj Africi. U knjizi "Mladi Mandela" Davida Jamesa Smitha južnoafrički političar prikazan je kao energičan, karizmatičan i poletan mladić, kombinacija James Deana i Chea Guevare.
Navodno je u isto vrijeme imao i desetak veza, a žene su teško odolijevale njegovu šarmu.

4. Njegova bivša supruga bila je zastrašujuća – Mandela je bio u braku s tri žene. Dok su se njegova prva i treća supruga doimale kao obične pristojne žene, druga supruga bila je ženski ekvivalent Tonyja Soprana, poznatog mafijaša iz američke serije. Winnie Mandela osuđena je 1991. godine zbog otmice i ubojstva 14-godišnjeg policijskog doušnika i uvjetno je kažnjena zatvorom u trajanju od šest godina. Tijekom godina u Afričkom nacionalnom kongresu naređivala je ubojstva, sudjelovala u nasilnim ispitivanjima te je čak imala i svoju tajnu policiju.

5. Osobno je pomagao pacijentima zaraženima AIDS-om – Bivši američki predsjednik Bill Clinton, čija zaklada troši milijune dolara na borbu protiv AIDS-a, rekao je da je Mandela slao čekove oboljelima od side da bi si mogli platiti liječenje.

6. Bio je prijatelj Moameru Gaddafiju – Kada je Mandelin Afrički nacionalni kongres još bio u oporbi, bivši libijski diktator bio je jedan od rijetkih vođa koji im je pomagao, slao oružje i novac kada im je on bio najpotrebniji. Mandela nije nikada zaboravio tu prijateljsku gestu te je Gadafija posjetio 1994. godine kada je to bilo "tehnički ilegalno", svog unuka nazvao je po njemu te je podržavao njegov režim do samoga kraja. Mandela je jednom rekao da aparthejd ne bi bio srušen bez libijske pomoći.

7. Navodno je tukao suprugu – Kada se Mandela razveo od prve supruge krajem 50-ih godina, ona je tvrdila da ju je napao i prijetio joj. Potom je povukla tu tvrdnju. Slučaj nikada nije došao do suda pa nije bilo ni presude i nikada nećemo doznati je li to istina.

8. Osnovao je vojno krilo ANC-a – Većina nas je svjesna da je svijet nekoć Mandelu smatrao teroristom, ali mnogi ne znaju koliko je daleko Mandela u nasilju mogao ići. Jednostavno rečeno, da nije bilo Mandele, vojno krilo ANC-a nikada ne bi postojalo. Ta vojna postrojba sudjelovala je u napadima na civile. Potvrđeno je da su u najmanje dva njihova bombaška napada poginuli nevini civili.

9. No, protivio se nasilju nad civilima – S druge strane, oni koji Mandelu smatraju teroristom mogli bi se iznenaditi na to da nikada nije naudio nijednoj osobi. Protivio se da vojno krilo ANC-a napada ljude i ciljeve koji nisu bili vojni. Dok nije završio u zatvoru, vojno krilo "dizalo je u zrak" trafostanice i željezničke pruge te gotovo nitko pritom nije poginuo. Nakon što je Mandela zatvoren, počeli su napadati vojnike, a u 80-ima i civile.

Mandela nije odobravao i nije sudjelovao ni u jednom krvoproliću. Godine 1977. tada još uvijek teroristička organizacija ANC čak je potpisala Ženevske konvencije i obvezala se da će izbjegavati ubojstva civila. Mandela nije bio kriv što su ljudi koji su 1985. godine vodili ANC promijenili stajalište.

10. Volio je Spice Girls – Nelson Mandela bio je veliki ljubitelj članica britanskog pop-benda Spice Girls. Susreli su se 1997. godine te ih je Mandela nazvao "heroinama" uz dodatak da je to jedan od najemotivnijih trenutaka u njegovu životu.  

>>Umro Nelson Mandela

Komentara 11

PE
perion
07:00 06.12.2013.

Znači sve što sam prije mislio i vjerovao o Mandeli otprilike ostalo je isto. Žutilo do bola. Bio je, ali u stvari nije bio. Pa tukao ali stvarno nije tukao, pa ubijao civile pa na kraju nije. Mislim da je najrelevantnija činjenica iz "članka" da je voli Spice Girls... koje bljuvotine od članka o životu jednog ovakvog čovjeka... jao novinarčići... samo prepisivačina,..

Avatar strmy1
strmy1
08:33 06.12.2013.

De mortuis nil nisi bene.

ZE
Zeko1313
07:00 06.12.2013.

Daj misli malo. Čovjeku se treba divjeti- kakve su ovo točke skrivenog života? Pa nije tajna da je imao militaristicke ni komunističke tendencije, a u točki 7 i sam pišeš da se ne zna je li tukao ženu. Kakav je ovo članak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije