Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počast ocu nacije

Mandelino tijelo svakog sata moći će vidjeti po 2000 ljudi

Nelson Mandela
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/9
11.12.2013.
u 07:44

Od danas je lijes s posmrtnim ostacima južnoafričkog velikana u zgradi Vlade u Pretoriji, gdje će tri dana dolaziti građani iskazivati mu počast. Da bi se izbjegle gužve svatko će ga moći vidjeti samo jednom, a bit će evidentiran nevidljivom tintom

Lijes s tijelom pokojnog afričkog velikana Nelsona Mandele, prekriven zastavom Južnoafričke Republike, od danas je u zgradi Vlade i parlamenta, Union Buildingsa u glavnom gradu Pretoriji, gdje će biti puna tri dana. Od glavne vojne bolnice do Uniona posmrtnu procesiju predvođenu policijskim motociklima pratile su na ulicama tisuće ljudi.

Mandelino tijelo prevoženo je u kombiju, a zatim su ga do "odra" sproveli visoki vojni dužnosnici, uz pratnju članova obitelji ovoga državnika, preminulog 5. prosinca u 95. godini života.

Prva dva sata, piše NBC, tijelo će u amfiteatru u Unionu moći vidjeti najbliža rodbina, a zatim će se svakog sata puštati po dvije tisuće ljudi, da se poklone, iskažu počast i posljednji se put pozdrave od Madibe, oca nacije, jučer na stadionskoj komemoraciji opet nazvanog i povijesnim divom. Svaki dan tijelo će biti dostupno devet sati, pa će ga dnevno vidjeti maksimalno 18.000 ljudi.

No, da bi se izbjegao kaos i mogućnost da se od Mandele oproste više puta (dovoljno je samo jednom), svakom će posjetitelju prsti biti označeni nevidljivom tintom, kakvom se u JAR-u obilježavaju i glasači na izborima, navode Vladini izvori. Amfiteatar će u ponedjeljak nazvan po Nelsonu Mandeli.
- To je iz poštovanja prema čovjeku koji je ove zgrade od simbola rasizma i represije pretvorio u znake mira, jedinstva, demokracije i napretka - kazao je predsjednik JAR-a Jacob Zuma.

Idućih dana još vlada nacionalna žalost, s nizom manjih komemoracija, nakon jučerašnje veličanstvene na stadionu u Johannesburgu, s nazočnošću stotinjak državnika iz cijelog svijeta.

Komentara 2

Avatar zatvaraju mi oči
zatvaraju mi oči
10:44 11.12.2013.

Na Mandelinom pogrebu najviše je onih koji su ga prije samo tridesetak godina službeno proglasili teroristom.

FL
flatline
11:05 11.12.2013.

Mandela umro od straha kad je čuo da u europi novu desnicu predvodi željka markić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije