Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje pod kontrolom

Vodeni val stigao u Sisak, vojska učvršćuje nasipe

stari Brod
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/10
14.02.2014.
u 23:57

Stanje na poplavljenom području sisačkog Pokuplja vrlo je ozbiljno, doznaje se u Stožeru za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije

Nakon višednevnog porasta, vodostaj Kupe i Save na sisačkom području uglavnom stagnira, a očekuje se i njegov lagani pad. Tijekom noći najteže je bilo, kako javljaju 24 sata, na područjima oko Siska, u naseljima uz Kupu i Savu, na glinskom području i u Topuskom. Ondje je probijen zečji nasip i voda se razlila naseljima ugrozivši objekte. Vodostaji karlovačkih rijeka u konstantnom su opadanju.

Zbog poplave su i dalje zatvorene pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, izvijestio je prije podne HAK.

Zbog vode na kolniku i dalje je zatvorena je dionica državne ceste D36 Sisak-Popovača (pokraj šume Brezovica), a obilazak je preko Ivanić Grada, Lijeve i Desne Martinske Vesi.

21:00 Vodni val je stigao u Sisak, i tu će se na svom vrhuncu zadržati 24 sata. Zahvaljujući mjerodavnim službama i pomoći pripadnika Hrvatske vojske - Gromova i Tigrova - stanje na najkritičnijim područjima je pod kontrolom, a nasipi se učvršćuju, javlja HRT.

Ni najstariji mještani poplavljenih područja Sisačko-moslavačke županije ne pamte ovakav vodeni val. Cijela su sela odsječena od svijeta, rijeka Kupa poplavila je stotine kuća.

18:00 Najviši vodeni val Kupe i Save prolazi kroz Sisak, a stanje na poplavljenom području sisačkog Pokuplja vrlo je ozbiljno, doznaje se u Stožeru za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije. Najkritičnije je u Letovaniću i Starom Brodu na području općine Lekenik, gdje je sve veći broj obiteljskih kuća pod vodom, javlja HRT.

14:22 Nakon višednevnog porasta, vodostaj Kupe i Save na sisačkom području uglavnom stagnira, a očekuje se i njegov lagani pad. Zahvaljujući angažiranju pripadnika Hrvatske vojske, stanje na najugroženijim područjima sisačkog Pokuplja uglavnom je pod kontrolom.

U Letovaniću je dvadesetak stanovnika iz poplavljenih kuća evakuirano, a nekolicinu kuća koje vlasnici nisu htjeli napustiti, branitelji zaštićuju zečjim nasipima i stalnim ispumpavanjem vode. Tako su i u Starom Brodu pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja čamcima organizirali opskrbu obitelji u dvadesetak kuća koja su okružene vodom.

Voda je preplavila cestu između Žažine i Letovanića, ali je opskrba organizirana kamionima. Na poziv županice Marine Lovrić Merzel, na ugroženo je područje upućeno još 300 pripadnika Hrvatske vojske, šest kamiona i dva bagera. Oni će učvršćivati i podizati oko pet kilometara nasipa kod Starog Pračna i Stare Drenčine. Na terenu su već treći dan i vatrogasci sisačke Javne vatrogasne postrojbe i mjesnih vatrogasnih društava.

- Budući da se radi o dosad rekordnom vodostaju i izvanrednoj situaciji s kakvom se još nismo suočili, mogu reći da pripadnici svih službi djeluju požrtvovno i koordinirano - rekao je predsjednik MO Letovanić, Stjepan Kušan.

13.17 Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici u 13 sati je ostao nepromijenjen - bio je 767 centimetara.  Sava je u Crncu i Jasenovcu ponovno porasla. Vodostaj te rijeke u Crncu u 13 sati je bio 759 centimetara a u Jasenovcu 773 centimetra.

12.28 Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici je porastao. U 12 sati je bio 767 cm. Vodostaj Save u Jasenovcu i Crncu također je porastao. U Jasenovcu je u 12 sati bio 772 cm, a u Crncu 757 centimetara.

12.24 Vodostaji karlovačkih rijeka u konstantnom su opadanju i u 12 sati vodostaj Kupe bio je 760 centimetara, a Korane 763. U sva naselja koja su poplavljena još jučer je vraćena struja, a ceste u naseljima Logorište, Mostanje, Mala Švarca sad su prohodne. Najteže je još uvijek stanovnicima na lijevoj obali Kupe nizvodno od Karlovca – Vodostaj , Kobilić, Husje, Brođani, kod kojih se voda puno sporije povlači tako da je 200-tinjak kuća još uvijek pod vodom. S njima su i proteklu noć bili vatrogasci i članovi GSS-a koji su iz domova evakuirali ljude i stoku. Na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave.

11.40 Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel jutros je, kako je objavljeno na stranicama županije, uputila apel gradonačelnicima i načelnicima.

– Apeliram i molim sve gradonačelnika i načelnike općina da shvate ozbiljnost situacije, dignu sve svoje komunalne službe i raspoložive resurse u pripremi materijala, ljudstva, tehnike, svega što bi omogućilo bržu i lakšu intervenciju u ovo vrijeme izuzetno ozbiljnog stanja sigurnosti građana i njihove imovine – navela je Lovrić Merzel.

Županica je također,  kako navode na stranicama županije, u nastojanju da se mjere zaštite od poplave na području Sisačko-moslavačke županije intenziviraju, zatražila od županijskog vatrogasnog zapovjednika Mije Brlečića da digne sve raspoložive profesionalne vatrogasne postrojbe te da zatraži pomoć profesionalnih vatrogasaca iz drugih županija.

11.33 Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici i dalje je isti. U 11 sati iznosi 766 cm. Vodostaj Save kod Crnca neznatno je pao. U 11 sati iznosio je 756 centimetara. U Jasenovcu je i dalje na 770 centimetara. Vodostaj Kupe u Karlovcu je u padu. U 11 sati iznosio je 762 cm centimetara.

10.55 MORH je priopćio da vojska, vatrogasci, pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje te mještani neprestano nadziru kritična područja. Cijelu noć proveli su na terenu, a od ranog jutra stižu i novi kamioni s pijeskom. Podižu se i pojačavaju zečji nasipi kako bi pomogli stanovnicima sisačkog područja čiji su domovi ugroženi.

10.42 U očekivanju najvišeg vodnog vala stanje na području sisačkog Pokuplja vrlo je ozbiljno. Najkritičnije je u Letovaniću i Starom Brodu na području općine Lekenik, gdje je sve veći broj obiteljskih kuća pod vodom.

Kako je rekao načelnik Općine Ivica Perović, organizirana je opskrba mještana kruhom i vodom, a pomoć je pružio i Karitas Sisačke biskupije. Budući da je preplavljena i cesta od Žažine prema Letovaniću, opskrba je otežana. Zbog toga će na poziv županice Marine Lovrić Merzel na ugroženo područje Hrvatska vojska poslati četiri specijalna vojna kamiona za opskrbu. Također je najavljen dolazak još 300 pripadnika Hrvatske vojske, za interventne potrebe. Osim na zaštiti objekata, oni će zajedno s pripadnicima vatrogasnih društava biti angažirani na evakuaciji najugroženijih stanovnika.
Budući da su u gornjem toku i Kupa i Sava počele opadati, očekuje se kako će kroz nekoliko sati najviši vodni val proći kroz Sisak.

10.30 Vodostaj Kupe u Jamničkoj kiselici u 10 sati iznosio je 766 centimetara. Sava u Crncu i Jasenovcu dalje raste. U 10 sati u Crncu je bila na 758 centimetara, a u Jasenovcu na 770 centimetara.

9.17 Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici ostao je isti u odnosu na sat prije te je u 9 sati iznosio 766 centimetara. Sava kod Crnca i dalje raste. Vodostaj tamo iznosi 757 cm, a kod Jasenovca 769 cm.

8.30 Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici u 8 sati iznosio je 766 cm. Sava kod Crnca dosegla je 754 centimetra, što je neznatan porast od 1 centimetar, a kod Jasenovca 768 centimetara.

7.40 Tijekom noći najteže je bilo, javljaju 24sata, na područjima oko Siska, u naseljima uz Kupu i Savu, na glinskom području i u Topuskom. Ondje je probijen zečji nasip i voda se razlila naseljima ugrozivši objekte. Branitelji i mještani cijelu noć proveli su na nogama pokušavajući obraniti objekte od nadiranja vode.

7.15 Vodostaji Save i Kupe i dalje su u porastu. Jutros u 7 sati Kupa je u Jamničkoj Kiselici narasla na 767 cm, odnosno 9 cm od ponoći. Sava je kod Crnca jutros dosegla 753, a kod Jasenovca 767 cm. Očekuje se da će danas situacija biti najkritičnija u području nizvodno od Siska gdje se spajaju vodni valovi Kupe i Save.

>> Tijekom noći najteže bilo na područjima oko Siska

Komentara 8

SC
schteff
13:18 14.02.2014.

Mjesto Jamnička Kiselica ne postoji, .....a da odete malo na teren ??????

KR
kristov
11:09 14.02.2014.

valjda ih je toliko pokretno! Bilo bi zanimljivo vidjeti jesu li to IVECO ili koji drugi?! Sramotno u što smo zemlju srozali!

Avatar gladnijura
gladnijura
10:05 14.02.2014.

Vodotokovi kroz ravnicu, imaju vlastita plavna područja u koja se šire kad se količina vode jako poveća. Na žalost, mi smo ta područja naselili i zato nam se događaju ovakve katastrofe. A nikakvi kanali i nasipi tu ne bi pomoglii jer bi voda dolazila ispod zemlje. Ili bi nasipi od pritiska popustili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije