Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50. obljetnica egzila

Dalaj-lama ponovno upozorio na tešku situaciju u Tibetu

09.03.2009.
u 14:04

U Indiji je završena trodnevna religijska konferencija koju je vodio tibetanski vođa Dalaj-lama, a na kojoj su se okupili brojni budistički monasi. Dalaj-lama još je jednom upozorio na teško stanje i sve nedaće koje proživljavaju njegovi sunarodnjaci zbog autoritarnih kineskih vlasti, zbog kojih je i sam prije 50 godina izbjegao u Indiju. Na obljetnicu svog egzila Dalaj-lama, koji je poznat po svojemu diplomatskom i mirnom rješavanju «tibetanske krize», pozvao je da se okonča kineska okupacija u Tibetu.

Koliko je teška situacija u regiji, potvrdile su riječi Dalaj-lamina glasnogovornika Dorje. - U ovom trenutku vrlo je teško dobiti vijesti iz Tibeta jer se nakon prošlogodišnjih prosvjeda situacija pogoršala. Mnogi su uhićeni, a oduzimani su im i mobiteli. Vojska i policija stalno su na ulicama tibetanskih gradova - istaknuo je Dorje.

Kineske vlasti upozorile su države diljem svijeta da ne dopuste Dalaj-lami da s njihova terotorija govori o odvajanju Tibeta od kineske kontrole. Zbog snažnoga gospodarskog rasta te političke i vojne moći brojni predsjednici i premijeri izbjegavaju službene susrete s Dalaj-lamom kako se ne bi zamjerili Pekingu. A, bez obzira na snagu i moć Kine, u Londonu su održani prosvjedi protiv kineske politike u Tibetu.

Skupina od 500-tinjak prosvjednika tražila je da SAD i EU prestanu "žmiriti" na kinesku represiju i okupaciju koja se po njihovim riječima već 50 godina kontinuirano provodi na Tibetu. Na njih se nadovezao i Amnesty Intrenational koji je naveo da svakodnevno prima izvješća o kršenju ljudskih prava na Tibetu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije