Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mračni rezultat

Čovjek istrebljuje svaku treću vrstu životinja na Zemlji

žaba
AFP
03.11.2009.
u 22:15

Iako je uz ta bića čovjek evoluirao milijunima godina, ugrožena je svaka peta vrsta sisavaca te čak 70 posto svih vrsta biljaka.

U samo jednom ljudskom vijeku čovječanstvo je uspjelo pred izumiranje dovesti svaku petu vrstu sisavaca, odnosno više od trećine životinjskih vrsta, zaključak je Međunarodnog udruženja za očuvanje vrsta (IUCN).

Dosad najvećim istraživanjem bioraznolikosti utvrđeno je da je najčešći uzrok izumiranja uništavanje životnih staništa bića uz koja je čovjek evoluirao milijunima godina.

Od životinjskih vrsta najugroženije su ribe – čak 37 posto vrsta riba smatra se ugroženima ili istrebljenima.

Vodozemci su pred izumiranjem u 30 posto slučajeva, gmazovi 28 posto, sisavci 21 posto, a ptice 12 posto. S biljkama je situacija još gora jer se ugroženima smatra čak 70 posto poznatih vrsta.

Na crvenoj listi ugroženih vrsta postoje i određene kategorije. Od 5490 promatranih vrsta sisavaca 79 ih je ili izumrlo ili izumrlo u divljini, 188 ih je kritično ugroženo, 449 ugroženo te 505 ranjivo. Mehanizam ljudskog istrebljavanja života na Zemlji posebno je vidljiv na primjeru žabe krastače iz rijeke Kihansi u Tanzaniji.

Nedavno je zabilježeno njenih 17.000 jedinki, no populacija je potpuno zbrisana gradnjom brane na rijeci. Da stvar bude gora, još prije nekoliko godina međunarodna zajednica zacrtala je prestanak uništavanja prirodnih staništa do 2010. Plan je ostao mrtvo slovo na papiru.

U vezi s klimatskim promjenama, koje također bitno utječu na izumiranje, tek će se vidjeti koliko se čovječanstvo njima ozbiljno pozabavilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije