Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANAČKI SABOR

Čović ponovo izabran za predsjednika HDZ-a BiH

Dragan Čović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
27.04.2019.
u 17:49

U obraćanju na Saboru, Čović je rekao kako će stranka kojoj je na čelu, ali i Hrvati ispružiti ruku za izgradnju normalne Bosne i Hercegovine kao članice Europske unije u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna.

 Za predsjednika HDZ-a BiH u subotu je u Mostaru na stranačkom saboru ponovno izabran Dragan Čović, koji je pozvao na uspostavu jednakopravnosti Hrvata u ovoj zemlji te snažnije napredovanje prema euroatlantskim integracijama.

Nakon prebrojanih 486 glasova sudionika Sabora HDZ-a BiH, za Čovića, koji je bio jedini kandidat, glasovao je 481 zastupnik, a samo pet glasova bilo je nevažećih. Dragan Čović je na čelu HDZ-a BiH od 2005. godine, a u dva navrata je bio hrvatski član BiH Predsjedništva. 

Većinom glasova za zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH izabrana je Borjana Krišto, koja je u posljednja dva mandata bila na toj funkciji.

U obraćanju na Saboru, Čović je rekao kako će stranka kojoj je na čelu, ali i Hrvati ispružiti ruku za izgradnju normalne Bosne i Hercegovine kao članice Europske unije u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna.

Pri tome je istaknuo da će se još više zalagati za ustavno domoljublje koje može biti osnova za rješavanje problema u BiH. 

“Bosna i Hercegovina mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. U trenucima kada imamo dva bošnjačka člana predsjedništva neki su računali da ćemo krenuti nekim alternativnim putem, ali upravo suprotno mi se zalažemo za Bosnu i Hercegovinu triju konstitutivnih naroda”, rekao je Čović. 

Hrvatska strana u BiH smatra da je aktualni hrvatski član BiH Predsjedništva Željko Komšić nametnut Hrvatima u BiH glasovima dominantno bošnjačkih birača. 

Predsjednik HDZ-a BiH otvoreno je podupro cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i drukčije unutarnje uređenje, te nastavak snažnog zauzimanja za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu.  

Na stranačkoj konvenciji HDZ-a BiH, neuobičajeno emotivno je govorio dužnosnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Adil Osmanović, koji je pozvao na otvoreni dijalog hrvatske i bošnjačke strane. 

"SDA i HDZ su u koaliciji dugi niz godina i to nas obavezuje da razmišljamo drugačije, odgovornije od onih koji ne bi voljeli da nas vide zajedno. SDA je bila, danas je i bit će partner HDZ-u ne samo u koaliranju za uspostavljanje vlasti, već i na putu ulaska BiH u EU i NATO. EU i NATO su naš primarni cilj“, rekao je Osmanović. 

Na Saboru HDZ-a BiH sudjelovao je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je podupro napredovanje BiH prema EU te se zauzeo za izmjene Izbornog zakona kako bi Hrvati postali jednakopravni s druga dva naroda.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
20:08 27.04.2019.

Predsjednik akcijske konferencije SK BiH u SOUR-u Sokol Mostar drug Čović jedini je garant odlaska Hrvata iz BiH !!

DU
Deleted user
19:19 27.04.2019.

Koda su birali celnika Sjeverne Koreje....nema drugog kandidata...

GV
golub Vaso
19:14 28.04.2019.

osvjedočeni borac protiv komunizma i za hrvatsko pismo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije