Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosna i Hercegovina

Čović i Izetbegović dogovorili koaliciju HDZ-a BiH i SDA

Dragan Čović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
13.02.2019.
u 17:29

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uvjeren je da će sljedeći tjedan biti uspostavljeni i federalni i državni Dom naroda.

Čelnici bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH usuglasili su se na sastanku održanom u srijedu u Sarajevu kako će koalirati i ubrzati proces uspostave vlasti na svim razinama u BiH.

Nakon dvosatnog sastanka stranačkih izaslanstava predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je novinarima kako je on održan u dobroj atmosferi te kako su dogovoreni koraci koji će deblokirati proces uspostave vlasti na što se čeka od izbora u istopadu 2018. 

- Mislim da idemo u dobrom smjeru - izjavio je Izetbegović dodajući kako će nakon odluke lijevog bloka predvođenog Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH) da ostane u oporbi SDA sada pokušati dogovoriti suradnju s tri manje stranke koje okupljaju bošnjačko biračko tijelo.

Kao izgledne dodatne partnere u vlasti s bošnjačke strane naveo je Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića te Partiju demokratske akcije (PDA) i A-SDA, dvije stranke sa sjedištima u Tuzli odnosno Bihaću koje je formirao dio nezadovoljnih bivših članova SDA.

- Od početka smo rekli da su za nas svi (oni) prihvatljivi partneri - kazao je Izetbegović koji je ranije mjesecima bezuspješno pokušavao uvjeriti lijevi blok da mu se pridruži u koaliranju.

Izetbegovićeva je procjena kako će konačni izgled budućih koalicija na razini države i Federacije BiH biti poznat u prvoj polovici ožujka.

Ustvrdio je kao bi narednog tjedna trebao biti konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije BiH koji će opet izabrati bošnjačke i hrvatske zastupnike za Dom naroda državnog parlamenta što je preduvjet i za kompletiranje izvršne vlasti.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je također kazao kako je zadovoljan ishodom sarajevskog sastanka pri čemu je ustvrdio kako se "polagano vraća povjerenje" među dvjema stranakama koje je bilo ozbiljno narušeno te da se uspostava vlasti u županijama unutar Federacije BiH odvija dobro a sada je potrebno što prije imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara i uspostaviti državnu vlast.

I on je uvjeren da će narednog tjedna biti uspostavljeni i federalni i džravni Dom naroda jer postoje potrebne kvalificirane većine za to.

- Suradnja SDA i HDZ BiH je nužna za bolje odnose u BiH i očuvanje zemlje - kazao je Čović dodajući kako je jasno da će partner u vlasti sa srpske strane biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Na pitanje kako misli surađivati sa SNSD-om s obzirom da se ta stranka protivi približavanju BiH članstvu u NATO-u što HDZ s druge strane odlučno zagovara Čović je neodređeno odgovorio kako tu "treba postaviti pravila igre i tražiti rješenja".

- Treba razgovarati o svemu, imamo jasne stavove sa sve tri strane ali sve se može riješiti ako razgovaramo u miru - ustvrdio je Čović.

Izetbegović i Čović suglasni su kako je jedna od zadaća za novu vlast izmjena izbornih pravila a najavili su kako će rješenje za to pokušati pronaći u parlamentima odnosno kroz izmjene zakona za što postoje različite opcije.

- Izborni se proces nikada ne smije dovesti u situaciju kakva je sad da imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH - kazao je Čović ne pominjući izmjene izbornog zakonodavstva kao uvjet uspostave vlasti na čemu su iz HDZ BiH ranije inzistirali.

Željko Jovanović o aktualnim temama u Hrvatskoj

Komentara 5

FR
franjo
08:23 14.02.2019.

Nacionalisticke partije koje su ratovale sad najveći prijatelji. Dokle. Dok je njih , mira nema u Bosni.

SA
sani1
20:19 13.02.2019.

Eto ti ga na!

ZI
zip123
19:42 14.02.2019.

Ovaj Covic bi malo piskio pa malo nebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije