Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

Čak 59 posto Austrijanaca za nošenje maski, 64 posto traži strože kazne za neposlušne

Austrija otvorila dio trgovina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.07.2020.
u 11:35

Ispitanici iz Salzburga najzainteresiraniji i najglasniji kada se radi o ponovnom vraćanju obveze nošenja maski. To priželjkuje njih čak 84 posto.

Kako iz dana u dan u Austriji raste broj novozaraženih koronavirusom, velika većina Austrijanaca, čak njih 59 posto želi ponovno uvođenje obveze nošenja zaštitnih maski. I to čak 63 posto žena i 56 muškaraca, rezultat je ispitivanja javnog mnijenja na 1.000 ispitanika u razdoblju od 6. do 9. srpnja za austrijski dnevni tabloid „Österreich“.

Isti izvor navodi da je analiza podataka po austrijskim saveznim pokrajinama pokazala da su ispitanici iz Salzburga najzainteresiraniji i najglasniji kada se radi o ponovnom vraćanju obveze nošenja maski. To priželjkuje njih čak 84 posto. Slijede Bečani (67 posto), Gornjo - Austrijanci (60 posto), Štajerci (56 posto), te ispitanici iz Koruške i Tirola s 46, odnosno 42 posto. Vorarlberg je s 40 posto na začelju ljestvice.

Vezano uz stranačku pripadnost, 73 posto narodnjaka (ÖVP) izjasnilo se je za povratak maski, 70 posto socijaldemokrata (SPÖ), 67 posto Zelenih i „samo“ 42 posto krajnje desnih „slobodnjaka“ (FPÖ), iz čijih redova je čak 58 posto generalno protiv nošenja maski. Njih 44 posto u međuvremenu je postalo „opreznijima“, pokazuje anketa.

Ono što tradicionalno obilježava Austrijance je disciplina, pa je njih čak 64 posto, kako je pokazalo ispitivanje javnog mnijenja, za strože kazne za neposlušne koji se ne pridržavaju vladinih mjera za sprečavanje širenje zaraze koronavirusom. Trenutačno je u Austriji, na saveznoj razini, nošenje maski obvezno samo u javnom prijevozu, ljekarnama i zdravstvenim ustanovama. Pojedine pokrajine imaju pravo, ovisno o vlastitim procjenama obvezu nošenja maski proširiti na svom području, ako se za to ukaže potreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije