Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Braniteljske udruge: Strahujemo da bi novac mogao završiti i u rukama pripadnika srpske paravojske

Svoju su zabrinutost iskazali usprkos činjenici da Zakon u točki 5. predviđa ograničenje prema kojem svi oni koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i njihovi pomagači neće moći biti korisnici toga zakona
02. veljače 2021. u 15:15 18 komentara 3285 prikaza
Zagreb: Branitelji održali konferenciju za medije pod nazivom "Zajedno u ratu, zajedno u miru"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pred saborske zastupnike uskoro bi, nakon završetka javne rasprave, trebao stići Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kojim bi nekoliko tisuća civila koji su stradali u vrijeme borbenih operacija, odnosno njihove obitelji, dobili pravo na mjesečnu novčanu naknadu. No, najutjecajnije braniteljske udruge - Zajednica udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga Specijalne policije i Savez udruga branitelja radnika - strahuju kako bi taj novac mogao završiti i u rukama pripadnika srpske paravojske, o čemu su jutros govorili na tiskovnoj konferenciji.

Zagreb: Okrugli stol o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima UKIDA SE STRUČNA PROCJENA Još će se lakše stjecati status branitelja: Omogućeno reguliranje statusa svima koji to nisu uspjeli prije

Svoju su zabrinutost iskazali usprkos činjenici da Zakon u točki 5. predviđa ograničenje prema kojem svi oni koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i njihovi pomagači neće moći biti korisnici toga zakona te navodi sustave i zakonske odredbe koji bi to pitanje trebali regulirati odnosno spriječiti.

- Obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako je hvale vrijedan, human pa i nužan čin Republike Hrvatske, no postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na Republiku Hrvatsku? Što je s pripadnicima SDS-a, stranke koja je zabranjena u RH, koja je otvoreno poticala i pomagala agresiju na RH, što Zakon ni jednom riječju ne spominje – pitaju branitelji, dodajući kako je na njihov zahtjev 29. prosinca 2020. održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na tu temu, no ondje nisu, kako kažu, stekli dojam da ne postoji mogućnost zlouporabe od strane sudionika agresije na RH i njihovih pomagača, te da na pitanje o bivšim članovima SDS-a koji su organizirali pobunu i podizali barikade, nisu dobili odgovor.

U Domu specijalne policije RH održana je konferencija za medije Udruge branitelja i specijalne policije HRVATSKI BRANITELJI “Zakon o braniteljima ne provodi se pri zapošljavanju”

Na tiskovnoj konferenciji iznijeli su neslužbeni podatak u javnosti se nagađa da će novim Zakonom biti obuhvaćeno i do 9000 novih korisnika. - Poučeni nizom neugodnih iskustava, naša skepsa, oprez i bojazan temelji se isključivo na činjenici da tijekom svih ovih godina sve te institucije i službe koje trebaju osigurati točku 5. ovog Zakona nisu uspjele identificirati, locirati, uhititi i procesuirati ratne zločince velikosrpskog fašizma unatoč silnim apelima i prosvjedima, pa i danas silovane vukovarske žene susreću svoje silovatelje, a nikakav registar agresora prema našem saznanju ne postoji. I što ako se pripadnici srpskih postrojbi mahom počnu predstavljati civilima kao što su velikim dijelom nakon zarobljavanja bili kuhari ili prisilno mobilizirani – pitaju Željko Dragašević, Zoran Maras i Siniša Mastelić, u ime udruga koje predstavljaju, koji su na tiskovnoj konferenciji također ponovno otvorili pitanje traženja ratne odštete zbog agresije na Republiku Hrvatsku, najavljujući kako će poduzeti "odgovarajuće korake".

Vrijednosti Braniteljske udruge Splita neće se odreći pozdrava 'Za dom spremni'

U izjavi saborske zastupnice SDSS-a Šimprage koja hvali Zakon, govoreći o "iskoraku ka pomirenju i normalizaciji odnosa" i dodaje kako se "uvijek nađu oni bukači koji su protiv i to povezuju s koalicijom“, branitelji vide "od kuda vjetar puše". - Upozoravamo podnositelja prijedloga Zakona kao i sve koji će ga prihvatiti u ovome obliku da snose moralnu odgovornost ali i odgovornost prema građanima Republike Hrvatske koji će na kraju snositi trošak isplate sredstava svima koji ostvare pravo iz toga Zakona – zaključili su branitelji.

Valja reći i to kako njihovu zabrinutost dijele i zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta. - Kada sam državnom tajniku na Odboru za branitelje postavio logično pitanje; ima li hrvatska država popis krajinske vojske i pomagača krajinskoj vojsci da ne mogu oni proći, rekao je da nemaju - kaže Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

Braniteljima i spomenutim strankama odgovorili su iz SDSS-a. - Točno se zna na koga se Zakon odnosi. Zahvaćene su obitelji nestalih, roditelji ubijene djece, djeca ubijenih roditelja te svi oni stradali u logorima – poručila je Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Antiflašist:

    Nema te cijene koju hdz nije spreman platiti za ostati na vlasti, ovo je troskovnik sds-a, hdz-ove pobratimske stranke.

  • iluustrator:

    ma hajte nitko nije kriv, kriiv je tuđman i milošević...malo pomalo demagozi i ideološke barabe dođoše na svoje. zbog tri glasa, sujete i narcisoidnosti sve svetinje nam ogadiše

  • stric1:

    ... nema potrebe za strahom ... zakon je napisan sa ciljem namirivanja terorista ... sada će legalno glođati proračun RH i provoditi terorizam...