Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

“Zakon o braniteljima ne provodi se pri zapošljavanju”

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja – poručili su branitelji.
27. veljače 2020. u 00:30 13 komentara 3774 prikaza
U Domu specijalne policije RH održana je konferencija za medije Udruge branitelja i specijalne policije
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zakon o pravima hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata u praksi se, kada je riječ o zapošljavanju, zaobilazi i ne provodi.

PROTIV GOVORA MRŽNJE Branitelji prosvjedovali protiv Kreše Beljaka u Samoboru, ponijeli i auto-radio

Pravo prednosti branitelja pod jednakim uvjetima ne poštuju ni državna tijela ni tijela lokalne uprave kao ni javna poduzeća u vlasništvu RH, na štetu populacije hrvatskih branitelja – poručili su jučer šefovi triju najutjecajnijih braniteljskih udruga: Zoran Maras iz Udruge Specijalne policije, Krešimir Maretić iz Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi i Siniša Mastelić iz Saveza udruga branitelja radnika.

Uz medijski eksponiran slučaj dr. sc. Ljiljane Zmijanović, koja usprkos najboljim referencijama i statusu braniteljice nije uspjela proći na natječaju za ravnateljicu NP-a Krka, iznijeli su cijeli niz slučajeva gdje se zakon, kako tvrde, ne provodi.

Riječ je o Luki Čulini, djetetu ratnog invalida, koji se nije uspio zaposliti u zagrebačkoj Ustanovi Upravljanje sportskim objektima, kao ni Boris Peterlik, nezaposleni branitelj, koji u istoj instituciji dva puta nije prošao na natječaju za referenta nabave iako je imao najbolje prikazane ocjene testova.

Vandali ponovno uništili spomenik poginulim hrvatskim braniteljima U SUBOTU Branitelji pozivaju na skup na mjestu oštećenog spomenika

Posao nije dobio ni Ante Buljan, nezaposleni branitelj, u splitskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Ukazali su i na otkazivanje ugovora o radu braniteljima u HŽ Cargu, a da se pritom nije vodilo brigu o socijalnom statusu.

Stoga su među ugroženima i teško bolesni ratni invalid Jadranko Vukanović, kao i Suzana Radaljac, supruga preminulog branitelja, koja skrbi o nepokretnom sinu.

– Od Vlade RH, resornih ministarstava i nadležnog Državnog inspektorata zahtijevamo pojačane kontrole državnih inspektora u provedbi natječaja i kršenju važećih zakona.

Tomo Medved Medved: 'Puno je zabluda i laži o braniteljima, ovo bi se o njima trebalo znati'

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja – poručili su branitelji.

Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
  • BožeSačuvaj:

    SUBNOR je bio mala beba za ove sada,,,još da vam i povjerujemo???..dosta ste ovih 25 godina naplaćivali domoljublje

  • Vrac666:

    Branitelji naprijed ostali stoj

  • Kokoiduhovi:

    Ovi kaj daju oglase da je gola i za ostale djelatnosti u svezi toga; pa svaka pjevaljka, starleta i sl. svakodnevno objavljuje takve fotke jer drugo ni nema, pa nije jasno, kojoj se vi to publici obraćate?