Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTANBULSKA KONVENCIJA

Jokić prozvao Kusića pa se oglasio HAZU: Izjava Vijeća nije službeni stav Akademije

Zvonko Kusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
28.12.2017.
u 16:26

"Svaki član Hrvatske akademije i svako njezino Znanstveno vijeće iznose vlastita mišljenja i odgovorni su za svoje stavove", napominje se.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priopćila je kako izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a o Istanbulskoj konvenciji ne odražava službeni stav Akademije, već je riječ o pojedinačnom stavu toga vijeća, na koje svaki član i svako Znanstveno vijeće imaju pravo te su za njih sami i odgovorni.

"Službeni stav Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odražava odluku Predsjedništva ili Skupštine Akademije", ističe se u priopćenju koji je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU-a uputio u odgovoru na izjavu Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a iznijetoj dan ranije o tome da Istanbulska konvencija nije prihvatljiva za hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Zvonko Kusić
1/24

Svaki član i svako Znanstveno vijeće iznose vlastita mišljenja

Djelovanje Hrvatske akademije kao najviše znanstvene i umjetničke ustanove počiva na ničim ograničenoj slobodi iznošenja mišljenja njezinih članova, ističe se nadalje u priopćenju. "Svaki član Hrvatske akademije i svako njezino Znanstveno vijeće iznose vlastita mišljenja i odgovorni su za svoje stavove", napominje se.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a jučer je predsjednici Republike, predsjedniku Vlade i Sabora sa zastupnicima te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti poslalo izjavu u kojoj ističu kako se slažu s brigom za zaštitu žene i obitelji kao dijela Istanbulske konvencije, ali ne i s dijelom koji, kažu, uključuje elemente rodne ideologije, neprihvatljive za hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

"(...) Razvidno je da se dijelovi Konvencije temelje na rodnoj ideologiji, što za odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske smatramo neprihvatljivim jer u nj ne treba unositi zasade bilo kakve partikularne ideologije, pa ni rodne", stoji uz ostalo u toj izjavi.

"Hrvatski se odgojno-obrazovni sustav temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj obrazovnoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture, te na prihvaćanju i primjeni znanstveno potvrđenih dosega znanosti. Ističemo važnost kontinuiranoga kritičkoga promišljanja i prihvaćanja novih spoznaja koje ulaze u sadržaje obrazovanja, a koji trebaju biti prihvatljivi za svih pola milijuna djece i mladih u obrazovnome sustavu te njihove roditelje koji imaju prirodno pravo odgajati djecu u vlastitom svjetonazoru", dodaju članovi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a.

Zvonko Kusić
1/15

Istanbulskom konvencijom bi se djeci i mladima nametnuo „rodno neutralan“ odgoj

Oni tvrde da bi se Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo „rodno neutralan“ odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo „ponašanjima, aktivnostima, ulogama“, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost. 

Bivši voditelj Ekspertne skupne za provođenje cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić danas je upozorio kako je izjava da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija "u potpunosti neistinita i nedostojna Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti", te pozvao predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od takve izjave Akademijina Znanstvenoga vijeća.

"Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije", ustvrdio je Jokić te istaknuo kako se, premda je već godinama dio hrvatskog zakonodavnog okvira i sustava znanosti Republike Hrvatske, pojam 'rod' ne spominje niti u jednom kurikulumu međupredmetne teme izrađene u okviru Cjelovite kurikularne reforme.

"Jedan od osnovnih ciljeva ovog dijela izjave je opetovano obezvrjeđivanje rada stotina nastavnika i znanstvenika koji su svoju stručnost posvetili promjenama hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja", ocijenio je.

Izjavu su sramotnom ocijenili stranka Pametno, Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra

Izjavu Vijeća u četvrtak su sramotnom ocijenili i stranka Pametno te Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra, ističući da HAZU treba težiti društvu znanja i znanosti te se ograditi, a ne zastupati retrogradne i politikantske stavove.

Iz Pametno su istaknuli da se znanost temelji na provjerljivim i dokazivim spoznajama, neovisnima od uvjerenja i vrijednosnih sudova samih znanstvenika, koji imaju odgovornost ne samo promicati znanstvene spoznaje, nego i djelovati kao stručni i moralni autoritet te korektiv za sve one u društvu koji dovode u pitanje ljudska, znanstvena i civilizacijska postignuća. 

Pozvali su HAZU i sve znanstvenike u Hrvatskoj da se ograde od takve izjave i eksplicitno izraze svoje neslaganje, a predsjednicu Republike, predsjednika Vlade i Sabora sa zastupnicima te cjelokupnu javnost "da izjavu odlože u najbliži spremnik za smeće".

Izjavu su osudili i Ženska mreža Hrvatske te Lezbijska grupa Kontra, ocjenjujući je skandaloznom i sramotnom. "Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti trebala bi težiti društvu znanja i znanosti, odnosno kritičkom promišljanju stvarnosti, nikako utvrđivanju tradicije, osobito ne lažne, a još manje promicanju novokomponiranog vjerskog fundamentalizma uvezenog iz SAD-a", upozorili su u zajedničkom priopćenju, ocijenivši kako se  HAZU tom izjavom svrstao "uz vjerske fundamentaliste, a protiv prava žena".

Komentara 84

DU
Deleted user
16:49 28.12.2017.

Ako je to tako dobro za zrtve nasilja, zasto to ne prihvate sve clanoce Eu-a? Kako je moguce da je demokratska Europa slijepa? Ili je odgovor upravo u tome da krscanska Europa napokon vidi. Rodna ideologija? Zasto je toliko bitna da se ubacuje u tu konvenciju. Svak se cese di ga svrbi. Jokicevci, daj ne prosipajte talent. Podjimo otpocetka. Svi ste duboko financijski i karijerno odgovorni Shoroshu i njegovoj ekipi. Odjednom, u doba rata svi studiraju u Engleskoj, Francuskoj, stipendije se dijelile sakom i kapom. Kako mene ne zadesi jedna?! Aa, znam, Hrvat i katolik. To su mi dva krimena.

DU
Deleted user
17:35 28.12.2017.

I dokle ćemo čitati što to Jokić misli o bilo čemu. On koji je običan aparatčik drži predavanja i nameće svoje i partijske (SDP) stavove cijeloj Hrvatskoj! Zamislite, on koji nije trepnuo na nekoliko tisuća primjedbi na njegov Kurikul, onon postaje aktivist i promicatelj rodne ideologije. Jokiću, prestani nas maltretirati svojom nazočnošću u medijima, molim te!

Avatar nisam_robot
nisam_robot
17:46 28.12.2017.

Kada je ovaj Jokic izabran za bilo sto, i od koga. Znam da je imenovan od najnesposobnijeg ministra 4 najnesposobnije vlade svijeta. Znam da je u jednoj knjizi falsificirao povjest, mjenjajuci redoslijed politickih i ratnih dogadjaja da bi se uklopilo u velikosrbsku propagandu. Takav se javlja kao moralna instanca???? Fuj!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije