Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forum mladih SDP-a

'Nasilje nad ženama nije interna obiteljska stvar'

zlostavljanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.11.2017.
u 15:37

"Pozivam Vladu da ne oklijeva više ni sekunde, već sljedeći tjedan konvenciju možemo izglasati u parlamentu", izjavio je Bernardić novinarima.

Forum mladih SDP-a obilježio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama performansom na Trgu ban Jelačića, upozorivši na porast obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, te je ponovio poziv Vladi da ratificira Istanbulsku konvenciju  o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

"Poruka performansa je da ne smijemo šutjeti nad  nasiljem nad ženama, pogotovo u obitelji. To ne smije biti interna stvar", poručio je Nikola Peruničić, predsjednik Foruma mladih zagrebačkoga SDP-a.

Michael Legesse, član predsjedništva Foruma mladih Hrvatske, pozvao je Vladu da uputi u proceduru ratifikaciju Istanbulske konvencije istaknuvši da je "svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana, i da se svakih 15 minuta događa obiteljsko nasilje".

Ratifikacija konvencije riješila bi problem nepovjerenja žrtava u institucije, u duge sudske procese i red čekanja za sigurne kuće, smatra Legesse.

Podršku Forumu mladih došao je dati i predsjednik stranke Davor Bernardić koji je ponovno pozvao premijera Andreja Plenkovića da ispuni predizborno obećanje i pošalje u proceduru ratifikaciju konvencije koja uvodi čitav niz mehanizama i mjera za borbu protiv nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji.  

"Pozivam Vladu da ne oklijeva više ni sekunde, već sljedeći tjedan konvenciju možemo izglasati u parlamentu", izjavio je Bernardić novinarima.

Oklijevanje s ratifikacijom protumačio je kao inerciju Vlade koja  "stoji u mjestu dok Hrvatska klizi prema dolje".

"Nemaju ni jedno rješenje niti za jedna problem, ponašaju se sukladno onome - ako ništa ne radimo, ne možemo ni pogriješiti", ustvrdio je šef SDP-a. 

Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju pod nazivom Istanbulska konvencija, Hrvatska je potpisala još 2013., ali ju još nije ratificirala u parlamentu. Bernardić je objasnio da ju Vlada Zorana Milanovića nije ratificirala 2015. jer se radilo o predizbornoj godini.

Do sada je Istanbulsku konvenciju potpisalo 15 zemalja članica EU, od kojih mnoge vode konzervativne, demokršćanske vlade, i na taj su način omogućile bolju zaštitu ponajprije žena u obitelji i borbu protiv nasilja uopće skupom snažnih mjera, istaknuo je.

Predsjednik SDP-a se, na novinarski upit, osvrnuo i na slučaj Alojza Tomaševića, HDZ-ova požeško-slavonskog župana, koji je ostao na toj dužnosti unatoč prijavi za obiteljsko nasilje.

"Taj župan je nasilnik, to je evidentno, u normalnoj demokratskoj zemlji on ne  može ostati župan. To nije interna stvar već ozbiljan problem i javna sramota za Hrvatsku", istaknuo je šef SDP-a.

Pogledajte i galeriju HDZ-u i SDP-u pada potpora, a jedna stranka je zabilježila značajan rast

zlostavljanje
1/8

Komentara 6

VE
verica2
16:38 25.11.2017.

Ovi mladi iz SDPa stvarno otkrivaju toplu vodu! Tko uopće tvrdi da je nasilje nad ženama obiteljska stvar? Besramni manipulatori!!!

Avatar white socks
white socks
19:20 25.11.2017.

Zašto nisu priveli svog Lalovca i pokazivali ga kao primjer zlostavljača?

Avatar _Kamocemo____
_Kamocemo____
18:13 25.11.2017.

Ni slova nisu spomenuli o tome da ta konvencija uvodi nekakvu rodnu ideologiju. Dakle, ili HDZ-ovci tada nisu imali pojma za što se točno zalažu. Ili ih dio danas nema pojma za što se zalaže. Ili su jednostavno, po svom dobrom starom običaju, jedno galamili u oporbi a onda kad su na vlasti činili baš ono protiv čega su se kao oporbenjaci borili. Ili sve od navedenog.............."Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? ...Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru", rekla je tada Josipa Rimac, a uz nju su stajali predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margareta Mađerić i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije