Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jokić poziva Kusića da se ogradi od izjave Znanstvenoga vijeća za obrazovanje

Pozivam i ministricu znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženku Divjak da se zauzme za rad svih onih koji su tijekom godina radili na izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i Cjelovite kurikularne reforme, napisao je Jokić.
28. prosinca 2017. u 15:22 38 komentara 2621 prikaza
Boris Jokić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Boris Jokić reagirao je na izjavu Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom 'Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav'.

Andrej Plenković Strategija obrazovanja Treći put u četiri godine imenovano stručno povjerenstvo

- Kako bi osobe koje djeluju u javnom prostoru, a naročito one iz akademske zajednice, trebale biti vođene visokim moralnim i etičkim načelima, pozivam predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Akademika Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od iznesenih neistina i kleveta vezanih uz Cjelovitu kurikularnu reformu u izjavi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom 'Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav'.

U izjavi se, između ostaloga, navodi sljedeće: '…ipak, s obzirom na to da bi ratificiranje Istanbulske konvencije – uključujući i elemente rodne ideologije u njoj – snagom međunarodnoga pravnoga dokumenta nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj – osobito ako se uvedu međupredmetni sadržaji kako ih prijedlog kurikulne reforme predviđa – Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU na sjednici održanoj 11. prosinca 2017., potaknuto i kontroverzama u javnosti, raspravljalo je o implikacijama mogućega ratificiranja Konvencije u Republici Hrvatskoj te je o tome odlučilo poslati ovu izjavu Predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora i saborskim zastupnicima, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.'

Izjava da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija u potpunosti je neistinita i nedostojna Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije. Premda je već godinama dio hrvatskog zakonodavnog okvira i sustava znanosti Republike Hrvatske, pojam 'rod' ne spominje se niti u jednom kurikulumu međupredmetne teme izrađene u okviru Cjelovite kurikularne reforme. Jedan od osnovnih ciljeva ovog dijela izjave je opetovano obezvrjeđivanje rada stotina nastavnika i znanstvenika koji su svoju stručnost posvetili promjenama hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja.

Pozivam i ministricu znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženku Divjak da se zauzme za rad svih onih koji su tijekom godina radili na izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i Cjelovite kurikularne reforme. Reagirati na neistine i klevete dužnost je svakoga od nas - napisao je Jokić u priopćenju.

Pogledajte i galeriju: Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma'

Boris Jokić
1 / 18
Zagreb: Prosvjednici došli do Trga kralja Tomislava
Dijana Vican Kurikularna reforma Osnovano Posebno stručno povjerenstvo, na čelu premijer Plenković! Blaženka Divjak Ministrica Divjak na pulskom sajmu knjiga Novi udžbenici samo za eksperimentalni program Rijeka: Održana repriza prošlogodišnjeg prosvjeda KuRikularna reforma BORIS JOKIĆ Zdravstveni i građanski odgoj izborni predmeti? Bio bi to obrazovni Agrokor
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar Right_sector
  Right_sector:

  Da li veću težinu i ugled imaju znanstvenici Znanstvenog vijeća za obrazovanje ili "progresivni" malograđanin Jokić i Konstantinopolska transgender bagra?

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Eto, Joca čije je školovanje platio Soroš je pametniji od akademika...

 • Jania:

  Ovi "naši" ljevičari koji glume liberale ne mogu podnijeti da itko ima drugačije mišljenje koje nije u skladu s njihovim dogmama.