Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODNA IDEOLOGIJA

Jokić poziva Kusića da se ogradi od izjave Znanstvenoga vijeća za obrazovanje

Boris Jokić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
28.12.2017.
u 15:22

Pozivam i ministricu znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženku Divjak da se zauzme za rad svih onih koji su tijekom godina radili na izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i Cjelovite kurikularne reforme, napisao je Jokić.

Boris Jokić reagirao je na izjavu Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom 'Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav'.

- Kako bi osobe koje djeluju u javnom prostoru, a naročito one iz akademske zajednice, trebale biti vođene visokim moralnim i etičkim načelima, pozivam predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Akademika Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od iznesenih neistina i kleveta vezanih uz Cjelovitu kurikularnu reformu u izjavi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom 'Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav'.

U izjavi se, između ostaloga, navodi sljedeće: '…ipak, s obzirom na to da bi ratificiranje Istanbulske konvencije – uključujući i elemente rodne ideologije u njoj – snagom međunarodnoga pravnoga dokumenta nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj – osobito ako se uvedu međupredmetni sadržaji kako ih prijedlog kurikulne reforme predviđa – Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU na sjednici održanoj 11. prosinca 2017., potaknuto i kontroverzama u javnosti, raspravljalo je o implikacijama mogućega ratificiranja Konvencije u Republici Hrvatskoj te je o tome odlučilo poslati ovu izjavu Predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora i saborskim zastupnicima, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.'

Izjava da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija u potpunosti je neistinita i nedostojna Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije. Premda je već godinama dio hrvatskog zakonodavnog okvira i sustava znanosti Republike Hrvatske, pojam 'rod' ne spominje se niti u jednom kurikulumu međupredmetne teme izrađene u okviru Cjelovite kurikularne reforme. Jedan od osnovnih ciljeva ovog dijela izjave je opetovano obezvrjeđivanje rada stotina nastavnika i znanstvenika koji su svoju stručnost posvetili promjenama hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja.

Pozivam i ministricu znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženku Divjak da se zauzme za rad svih onih koji su tijekom godina radili na izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i Cjelovite kurikularne reforme. Reagirati na neistine i klevete dužnost je svakoga od nas - napisao je Jokić u priopćenju.

Pogledajte i galeriju: Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma'

Boris Jokić
1/18

Komentara 38

Avatar Right_sector
Right_sector
15:37 28.12.2017.

Da li veću težinu i ugled imaju znanstvenici Znanstvenog vijeća za obrazovanje ili "progresivni" malograđanin Jokić i Konstantinopolska transgender bagra?

LU
lunar777
15:32 28.12.2017.

Eto, Joca čije je školovanje platio Soroš je pametniji od akademika...

JA
Jania
15:39 28.12.2017.

Ovi "naši" ljevičari koji glume liberale ne mogu podnijeti da itko ima drugačije mišljenje koje nije u skladu s njihovim dogmama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije