Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon incidenata

Jokić: Smanjiti broj mjesta za polaganje državne mature

18.06.2015. Zagreb-Ucenici ispred 2. i 7. gimnazije nakon ispita iz Drzavne mature. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
20.06.2015.
u 13:45

Ispit iz engleskog najvjerojatnije neće se ponavljati, kazala nam je glasnogovornica Nacionalnog centra

Činjenica da se dva dana prije nego što su ga maturanti trebali u petak pisati tema eseja iz engleskog jezika "vrtjela" po društvenim mrežama i da opet nešto nije u redu s državnom maturom više i nije vijest. Treći se dan tako nastavio cirkus s državnom maturom kojem se smije cijela Hrvatska, ali i pita što to porezni obveznici plaćaju.

Pozvana policija

Ispit iz engleskog jezika sastoji se od tri dijela – čitanja s razumijevanjem i odgovaranjem na pitanja, slušanja s razumijevanjem i odgovaranjem na pitanja te pisanja eseja. U srijedu navečer po društvenim mrežama počele su kružiti četiri teme eseja iz engleskog: 1. Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja, a neki ne, 2. Škole bi trebale imati pravo testirati učenike na droge, 3. Učenici srednje škole trebali bi birati većinu predmeta u školi i 4. Roditelji bi trebali ograničiti tinejdžerima boravak na internetu. I zaista, jučer su maturanti koji su engleski polagali na A razini na ispitu dobili esej s temom: Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja. Unatoč tome, ispit iz engleskog neće se pisati ponovno.

– Vodit ćemo računa da učenici ne budu zakinuti – kazala nam je jučer poslije podne glasnogovornica Centra Ana Franić Božić. Istaknula je također da je Centar pozvao kriminalističku policiju i da je istraga o tome kako je ispit procurio u javnost u tijeku. Bivši ministar obrazovanja, u čijem je mandatu uvedena državna matura prof. dr. Dragan Primorac podsjeća da su se donedavno pojedinci natjecali koliko će uštedjeti ne razmišljajući da će dovesti do kraha jednog od najvažnijih projekta u obrazovanju. Primorac podsjeća da je prvih godina sustav državne mature odlično funkcionirao, a da su problemi počeli s ministrom Jovanovićem, koji joj je kredibilitet doveo u pitanje.

– Ono što danas imamo samo su ostaci onoga što je projekt bio i predstavljao u mom mandatu – ističe Primorac i dodaje da je "sramota" koju su pojedinci nanijeli sebi i sustavu nepopravljiva. Apelira na sve da se državna matura ne ukida. I Boris Jokić, voditelj reforme obrazovanja, drži da postojeći model državne mature treba sačuvati i održati povjerenje učenika i roditelja u vanjsko vrednovanje obrazovanja. Kako bi se povećala sigurnost, smanjio bi broj mjesta na kojima se polaže.

Vrijeme za ostavku

– Provođenje ispita u svakoj školi velik je sigurnosni rizik – kaže Jokić. Ravnateljica Sedme gimnazije Ljilja Vokić od početka je bila protiv državne mature.

– Ne znamo kako je utjecala na upise na fakultete i uspješnost studenata, ali znamo da nas je dosad stajala više od 300 milijuna kuna. Za ovo što se događa odgovorna je ravnateljica i treba podnijeti ostavku – kaže Ljilja Vokić i dodaje da bi priznala ispit maturantima jer oni nisu krivi. – Treba razmišljati o tome da se ovako koncipirana državna matura ukine – zaključuje Vokić.

>> Otkriveni detalji krađe ispita državne mature: Uhićena majka maturanta ih uništila

>> Procurila i tema eseja razine A iz engleskog jezika, Ministarstvo traži istragu

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:59 20.06.2015.

Jokić želi ukinuti škole, a ovo mu je samo povod da to provede u djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije