Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Likvidacija Ive Pukanića i Nike Franića - Uoči početka suđenja desetljeća, u Banjoj Luci predao se Bojan Gudurić (29)

Bojan Gudurić predao se policiji BiH i tvrdi da je nevin

pukanić
Foto: VL
1/5
02.02.2010.
u 10:13

Nakon Gudurićeva uhićenja svi koji se terete za bombašku likvidaciju u središtu grada potkraj listopada 2008. sada su se našli iza rešetaka, u Hrvatskoj ili Srbiji.

Nisam kriv, bojim se da će me likvidirati! Tako mi je prije predaje banjolučkoj policiji u ponedjeljak navečer rekao Bojan Gudurić (28), jedini preostali bjegunac iz optužnice u slučaju Pukanić. Kako je sam izrazio želju što žurnijeg izručenja Hrvatskoj, koja je prije Srbije tražila Gudurićevo izručenje, njegov dolazak u Zagreb može se očekivati već sredinom ovog mjeseca. Inače, u Srbiji ga traže kako bi odslužio dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojstva – rekao je danas banjolučki odvjetnik Nenad Balaban.

Ilegalno ušao u BiH

Gudurić je prije nekoliko dana iz Srbije ilegalno ušao u BiH i od njega je prvo tražio da ga nekako prebaci do gradiške policije u Hrvatskoj.

– To sam odbio. Zbog njegove sigurnosti, savjetovao sam da se šutke preda policiji u Banjoj Luci, pa da preko Suda BiH u Sarajevu traži legalno prebacivanje u Hrvatsku, što je sam tražio želeći na sudu u Zagrebu dokazati svoju nevinost. Tražio je od mene da ga branim, ali ja nemam potrebna dopuštenja za zastupanje u drugoj državi.

Smršavio 25 kilograma

– Preporučio sam mu kolegu Sivija Degena. Nema on novca za odvjetnika. Prije predaje častio sam ga jelom i pićem. Nije imao ni za cigarete. Kod sebe je držao samo torbu s robom i ručnikom, kao da se već spremio za pritvor. Od raspisivanja tjeralice izgubio je oko 25 kilograma – opisivao je odvjetnik Balaban. Na upit o Gudurićovoj verziji slučaja Pukanić, odvjetnik je odgovorio:
– Ma, Gudurić ne spori da je imao dodira s puškom na kojoj je možda nađen njegov DNK, a koju je, kako tvrdi, držao u ruci dok je bio u nekom društvu u Hrvatskoj, gdje mu supruga ima rodbinu. Nije iz nje pucao.

Smatra da mu je sve namještao jedan poznanik, opet kako bi sa sebe skinuo dio odgovornosti. Odlučan je u svojoj priči. Tvrdi da nije bio u vojsci te da ni ne zna barati puškom, a kamoli eksplozivom. Prema Balabanovim riječima, nakon predaje uslijedio je poziv iz Novog Sada, odakle se javila Gudurićeva supruga žesteći se na odvjetnika zbog predaje. Uzalud joj je objašnjavao da je to bila želja njezina supruga, koji je očito bio došao do zida.

Gudurić je danas rano ujutro pod iznimnim mjerama sigurnosti, odjeven u pancirni prsluk, prevezen u Sarajevo.

Zasad sazvano 18 rasprava

Nakon uhićenja Gudurića, svi koji se terete za bombašku likvidaciju u središtu grada potkraj listopada 2008. sada su se našli iza rešetaka, u Hrvatskoj ili Srbiji. U Zagrebu će tako sutra na optuženičku klupu sjesti bratići Robert (33) i Luka (26) Matanić, Amir Mafalani (28) te Slobodan Đurović (56), dok će se Željku Milovanoviću (34) i Bojanu Guduriću suditi u odsutnosti prema pravomoćnom rješenju Vrhovnog suda. U Beogradu su, pak, optuženi Sreten Jocić, Milenko Kuzmanović i Željko Milovanović, no suđenje ondje još nije zakazano.

Uskok šestorku predvođenu R. Matanićem tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju, u sklopu koje je donesen plan za likvidaciju Pukanića. Tko ga je ubio navedeno je u optužnici, no tijekom suđenja možda će se doznati i za čiji račun, budući da ime krajnjeg naručitelja još nije poznato. Za sada je predviđeno održavanje sedam rasprava u veljači i 11 u ožujku. 

Ključne riječi

Komentara 31

OB
-obrisani-
13:19 02.02.2010.

Živjelo Kosovo! ! ! Živjele bakljave! ! ! Živjeli ražnjići bez luka! ! ! Živjela braća sa Kosova! ! !

BT
bili-tartuf
17:02 02.02.2010.

pa nije bas´...obrijan...

WE
western01
10:53 02.02.2010.

...nije se smio prije predati nego istekne Mesicev mandat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije