Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bjeliš: Etički savjet sam zbog plagiranja osnovao 2006., puno prije nego što je predložio Letica

Ni javno djelovanje ni tekstovi g. Letice nisu mi dali povoda da ga uključim u rad. Naprotiv
21. siječnja 2017. u 13:40 3 komentara 577 prikaza
Aleksa Bjeliš
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Na tekst Slavena Letice “Razumijem Plenkovića, ali ne razumijem zašto Barišić nije dao ostavku sam”, objavljen u Večernjem listu 20. siječnja 2017., reagirao je bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Aleksa Bjeliš.

“U svom opširnom tekstu g. Slaven Letica uz ostalo upoznaje čitatelje Večernjeg lista kako su mi kao tadašnjem rektoru Sveučilišta u Zagrebu 11. veljače 2008. on i dr. Gordana Cerjan-Letica uputili pismo s prijedlogom da „bez odlaganja oformim multidisciplinarnu skupinu znanstvenika koji bi u najkraćem mogućem roku bili spremni i sposobni pripremiti Ljubičastu knjigu o problemima plagijata i plagiranja...“ te kako na to pismo nisam odgovorio i nisam „dakako, ništa učinio kako bi se konačno u hrvatskoj znanstvenoj, istraživačkoj i nastavnoj zajednici definirala mjerila i postupci za ocjenu plagijata i akademske čestitosti općenito.“

Činjenice su sljedeće: moj je mandat rektora počeo krajem rujna 2006., te je godine imenovana „multidisciplinarna skupina znanstvenika“ koja je nakon široke rasprave na Sveučilištu napisala Etički kodeks, koji je Senat usvojio u svibnju 2007., nakon čega je konstituiran Etički savjet koji je u skladu s Kodeksom i mojim rektorskim programom radio do kraja mog drugog mandata u rujnu 2014.

p 'PRIMIO SAM ISPRIKU' Američki znanstvenik kojeg Barišić nije citirao u svom radu: 'Bilo je plagiranja' Pavo Barišić POTPORA Akademici Radman i Vukičević ponovno poduprli ministra Barišića

Kako taj Savjet radi danas ne znam, možda bi g. Letici o tome mogli više reći oni koji su mu bliži nego meni pa bi i o tome mogao donijeti svoj „dakako“ sud. Početkom 2008. kada je u moj tadašnji ured stiglo spomenuto pismo, Etički savjet je dakle već radio.

U svakom slučaju, nitko mi od velikog broja znanstvenika s neupitnim referencama vezanim uz sve teme nije spomenuo da bi trebalo uključiti g. Leticu. Moram reći da ni sam ni u jednom trenutku nisam na takvo što pomislio.

Ne bih ni danas jednostavno zato što mi, kao „općem pratitelju i čitatelju“, ni javno djelovanje ni tekstovi g. Letice nisu za to dali povoda. Naprotiv.    

>>  'Razumijem Plenkovića, ali ne razumijem zašto Barišić nije dao ostavku'

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • cika123:

    Čini mi se da sveznajući Letica drži lojtre svojoj snahi da što prije skinu Barišića sa funkcije.

  • Ze Roberto u:

    Tako,tako doktore Bjeliš! Vrijeme je da "sveznalicu" Leticiu netko spusti na zemlju.