Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRIMIO SAM ISPRIKU'

Američki znanstvenik kojeg Barišić nije citirao u svom radu: 'Bilo je plagiranja'

p
19.01.2017.
u 19:28

Onog trenutka kad je otkriveno, primio sam ispriku od ministra obrazovanja - kazao je Schlesinger

Američki znanstvenik Stephan Schlesinger otkrio je kako mu je Pavo Barišić uputio ispriku nakon što je otkriveno kako ga nije citirao u svom radu.

- Bilo je plagiranja u ovom slučaju. Onog trenutka kad je otkriveno, primio sam ispriku od ministra obrazovanja - kazao je Schlesinger za N1 televiziju

Podsjećamo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju naveo je kako je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u svojem djelu preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera te da ga pritom nije citirao

- Kako stoji u odluci, na redovitoj 22. sjednici Odbor je temeljem čl. 112. st. 4 i st. 7 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, jednoglasno utvrdio kako je prijava dr. sc. Tomislava Bracanovića, dr. sc. Pavela Gregorića, dr. sc. Tomislava Janovića i dr. sc. Davora Pećnjaka protiv ministra Pave Barišića "djelomično opravdana" te je utvrdio "kršenje čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa OEZVO-a od strane prof. dr. sc. Pave Barišića u smislu 'plagiranja prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora' bez navođenja izvora podataka - stajalo je u odluci Odbora.

>> Pročitajte odluku Odbora koji je utvrdio da je Barišić plagirao američkog filozofa

Komentara 41

RE
regnumregno
20:09 19.01.2017.

Za nas koji nismo procitali ministrov clanak, najjasnije objasnjenje dao je Prof. dr. sc. Aleksandar Jakir (Filozofski fakultet u Splitu) i po njegovom tumacenju rad NIJE plagijat: „Promotrimo činjenice: Inkriminirani članak Pave Barišića „Does Globalization Threaten Democracy?“ objavljen je uu časopisu Synthesis philosophica, zatim preveden na španjolski i njemački i tiskan u tamošnjim časopisima i zbornicima, te na koncu, na hrvatskom, u nedavno objavljenoj autorskoj knjizi Ideal vladavine puka. Raspravljajući odnos demokracije i globalizacije u fusnoti br. 4 autor ukratko, u pet rečenica, prepričava ideju stanovitih američkih političkih krugova o osnutku 'lige demokratskih država' čija bi svrha bila neutraliziranje utjecaja autoritarnih režima Rusije i Kine na globalnoj razini. U prvom, engleskom izdanju članka propustio je navesti izvor te informacije: članak američkog teoretičara S. Schlesingera, iz kojega je doslovice naveo, dakle citirao, tek par dijelova spomenutih rečenica – a što je ispravio u kasnijim prijevodima članka, od kojih je prvi, španjolski, nota bene, objavljen prije prijave za plagijat. Taj kasnije ispravljeni sitni propust nikako se ne može smatrati plagijatom, budući da je razvidno da autor ne prisvaja tuđe ideje, niti ih predstavlja kao svoje, već samo prenosi informaciju iz tuđih, konkretno američkih izvora, pa je iz konteksta savršeno jasno da on nije, niti može, niti želi biti predstavljen kao njezin autor. I to mi se čini da je sve glede famoznog 'plagijata' – čak i po presudi navedenog krnjega Etičkog odbora! – temeljem koje su neki političari i kolumnisti optuženog ministra Barišića usporedili s krivotvoriteljima diploma, plagijatorima doktorskih i diplomskih radova!?“

ZW
zweistein
19:49 19.01.2017.

glede plagiranja evo malo o veleposlaniku u parizu ( ivo goldstein ): Profesor Brandt (mentor Ive Goldsteina) u knjizi Život sa suvremenicima, Zagreb, 1996., str. 190–191. napisao je sljedeće: "Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veomaeoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako bi sam govorio) što više publiciranih naslova. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilješkama navodi ne samo pisce i djela koje nije pročitao, nego i pisce koji ne postoje niti su ikada postojali. Na moj prigovor odgovorio je: 'Tako to rade svi, pa zašto ne bih i ja!' To mi je toga čovjeka razotkrilo do kraja kao pripravna na falsificiranje i znanstveno nepoštenje, i ja sam digao ruke od njegova daljega znanstvenog razvitka."

DE
derin
20:02 19.01.2017.

Ovdje se radi o običnoj grešci, koja je ubrzo ispravljena. Ali džabe politički linc i obračun ide u svih šesnaest, u sto se uključili i đikića. Džabe dvije odluke povjerenstva koje su to odbacile, onda se nakon šest godina aktivirao politički odbor po nalogu. To je toliko sramotno da su potporu ministru dali i doajeni ljevice i SDP-a, antifašizma poput Josipa Milata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije