Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve stoji: Imenovanja veleposlanika na čekanju, ne prodaje se državna imovina...

Postignut je dogovor između Oreškovića i predsjednice o novim imenovanjima, no u kuloarima se govori da je Božo Petrov imao primjedbe
28. lipnja 2016. u 15:30 18 komentara 1750 prikaza
20.06.2016., Zagreb - Predsjednik tehnicke Vlade Tihomir Oreskovic odrzao je u Banskim dvorima radni sastanak na kojemu su razmotrene mogucnosti kaznjavanja i suzbijanja huliganstva i nasilja na sportskim terenima, a nakon huliganskog izgreda koji se dogo
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Blokirana je redovna rotacija veleposlanika Hrvatske u inozemstvu koju je pokrenulo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: na razrješenje već više od mjesec dana, i prije izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, između ostalih, čekaju Josip Paro iz SAD-a, Slavko Goldstein iz Francuske i Ivana Perić-Sutlić iz Crne Gore.

Procedura razrješenja zapela je na saborskom Odboru za vanjsku politiku, koji mora dati suglasnost, jer je u međuvremenu predsjednik Davorin Mlakar (HDZ) imenovan ustavnim sucem te se taj odbor ne sastaje. S druge strane usuglašena lista novih veleposlanika zaustavljena je u Vladi i Saboru, doznaje se iz MVEP-a.

Na listi Vilović, Grubiša...

21.03.2015., Zagreb - U Velikoj dvorani Starogradske vijecnice odrzana je osnivacka skupstina Antifasisticke lige Republike Hrvatske. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL Oprezno s Titom Slavko Goldstein: Tito bio najuspješniji vođa protiv fašizma u Europi tito pozira kiparu teza digla prašinu Goldstein izazvao struku na 'okršaj': Je li Tito bio antifašist i nakon 1945.? Josip Paro NAKON PROZIVKE Uzbuna među diplomatima: Goldstein i Paro prvi na udaru

Rotacija bi trebala obuhvatiti 20-ak diplomata čiji mandat istječe ili je već istekao. Također, prema diplomatskim izvorima, Josip Paro pozvan je u Zagreb prije mjesec dana na konzultacije, što je trebalo koincidirati s razrješenjem. Paro je u Zagrebu na “teret” poreznih obveznika jer prima veleposlaničku plaću, a Hrvatska sada u Washingtonu nema nikoga te očito i neće tako skoro imati.

Redovna rotacija obuhvaća i promjene u Berlinu i Rimu gdje su Ranko Vilović i Damir Grubiša. Mandati istječu Vesni Terzić u Ljubljani, Ivanu Del Vechiju u Sarajevu, Gordanu Markotiću u Beogradu te Mati Škrabalu u Bruxellesu, a još je uvijek upražnjeno mjesto veleposlanika u Moskvi. S druge strane, postignut je dogovor između sukreatora vanjske politike, MVEP-a, premijera Oreškovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o novim imenovanjima, no u kuloarima se govori da je potpredsjednik Vlade Božo Petrov imao primjedbe na listu, zbog čega se čekalo sa stavljanjem na dnevni red Vlade. Navodno je napokon trebala biti na sjednici Vlade prošli tjedan, ali je skinuta.

Imenovanje veleposlanika uvijek je predmet političke kalkulacije i izaziva tenzije kad ga se pokuša provesti u izbornoj godini, no ovoga puta dodatno je zakomplicirano nakon odlaska Mlakara iz Odbora za vanjsku politiku, jer HDZ nije imenovao zamjenu. Zbog toga bi po Poslovniku Odborom trebao predsjedati potpredsjednik, SDP-ovac Joško Klisović. Tek u slučaju spriječenosti ili odsutnosti i predsjednika i potpredsjednika to može odraditi i predsjednik Sabora.

Nadležan Reiner

Klisović pak kaže kako nije vidio prijedloge razrješenja, ali i da on, kao potpredsjednik, ne može sazivati sjednice.

– Odbor saziva ili njegov predsjednik ili predsjednik Sabora. Ja bih ga mogao sazvati kad bih dobio takvu uputu od predsjednika odbora kojega sada nema. Ne možemo raditi dok se ne imenuje predsjednik odbora, a predsjednika imenuje saborska većina i dolazi iz vlasti, HDZ-a – kaže Klisović.

Međutim, prema Poslovniku, prijedlog za sazivanje sjednice Odbora može dati i Sabor, predsjednik Sabora ili najmanje trećina članova, što znači da bi HDZ i sam, kad bi to želio, mogao sazvati sjednicu Odbora. S obzirom na to da predsjednik nije imenovan, a bio bi iz HDZ-ove kvote, u Odboru je preostalo četvero HDZ-ovaca, ali tu je i Ivan Tepeš iz HSP-a AS. Među preostalih sedam članova pet je oporbenih zastupnika iz bivše koalicije Hrvatska raste te SDSS-ov Milorad Pupovac, ali i zastupnik Mosta Josip Katalinić.

Vjerojatno upravo u tom omjeru snaga i leži razlog zašto sami HDZ-ovci ne pokušavaju sazvati sjednicu Odbora ili ne traže to od “svog” predsjednika Sabora Željka Reinera. Oporba je već najavila kako ne namjerava podržavati odluke sada već tehničke Vlade te bi vjerojatno bojkotirala tu sjednicu. Stoga postoji mogućnost da Odbor ne bi imao kvorum, ili bi oporbenjaci došli i glasovali protiv imenovanja za koja tehnička Vlada – uostalom – nema ni ovlasti, a pitanje je i kako bi se nakon raskola u Vladi postavio i bivši mostovac. 

Natječaji za zračne luke idu ovih dana

Tvrtke iz resora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture krenule su s objavom javnih natječaja za izbor predsjednika i članova Uprava nakon što je pala Vlada. Oglasi za čelna mjesta Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture objavljeni su u Narodnim novinama dan nakon što je izglasano nepovjerenje Vladi, a na osnovi odluka skupštine tih tvrtki koje su donesene prije nego što je aktualna Vlada postala tehnička.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji uime Republike Hrvatske čini skupštinu tih tvrtki, kazao je da će natječaji za HAC, HC i HŽ Infrastrukturu ići dalje, ali da će nova Vlada odlučiti hoće li na osnovi njih izabrati nove predsjednike i članove uprava tih tvrtki ili će ići na nove natječaje.

Svega nekoliko dana prije pada Vlade održane su i skupštine zračnih luka u kojima 55 posto vlasništva ima država, a ostatak drže jedinice regionalne i lokalne samouprave. Na tim je skupštinama odlučeno da će se raspisati natječaj za izbor novih direktora sedam hrvatskih aerodroma. Natječaji za ta direktorska mjesta još nisu objavljeni pa se postavilo pitanje ima li ih uopće smisla raspisivati do formiranja nove Vlade. Pogotovo jer su hrvatske zračne luke u ovo doba godine zbog turističke sezone zatrpane poslom i putnicima. Sad se pored toga moraju baviti i natječajima za koje postoji mogućnost da će na kraju biti poništeni.

No i ti će natječaji biti objavljeni ovih dana. To nam je potvrđeno u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u kojem navode da su u nekim zračnim lukama istekli mandati direktorima pa je to razlog zašto nije povučena odluka skupština o natječajima. Ipak, odluka o novim direktorima hrvatskih zračnih luka neće se donijeti za mandata ove tehničke Vlade, nego će o tome odlučiti nova Vlada kao i u slučaju HAC-a, HC-a i HŽ Infrastrukture.

Natječaji za direktore državnih tvrtki inače se raspisuju u skladu s odredbama Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

DUUDI još ne zna može li ponoviti natječaj za S. Hvar

Predstavnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima Ureda za zakonodavstvo kako bi se razjasnilo mogu li se nastaviti započeti privatizacijski procesi.

Oni započeti, poput privatizacije Badela ili hotela Imperial i Maestral, u kojima je interes za preuzimanje već iskazan, trebali bi se i nastaviti.

No, upitnije je može li se ponoviti natječaj za prodaju državnog udjela u Sunčanom Hvaru. U prvom krugu natječaja nitko se nije javio, zbog cijene od 28 kuna za dionicu koju je zatražila država. Istodobno je većinski vlasnik, slovačka grupacija PTR, prilikom zakonski potrebne objave za preuzimanje u petak ponudila cijenu od 21,38 kuna za dionicu. Trebat će objasniti može li se ići u ponovljeni natječaj, a ako da, hoće li država moći sniziti cijenu.

Problem u radu DUUDI-ja je i neimenovanje osobe u Povjerenstvu za raspolaganje nekretninama, pa je zbog toga primjerice na čekanju projekt u rovinjskom hotelu Park.

Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • accusator:

  Veleposlanik u Francuskoj nije Slavko, nego Ivo Goldstein. Francuski govori lošije nego Ingrid engleski, a Titovu sliku uredno drži u uredu.

 • davnor:

  Nije ni čudo što nismo imali državu od stoljeća sedmog nemožemo odabrat ovog zbog onog što nam to govori puk je takav kakav je ali gazde nema moraju nas vodit stranci pa bili oni i srbi.

 • Avatar tituš
  tituš:

  manje štete!