Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno s Titom

Slavko Goldstein: Tito bio najuspješniji vođa protiv fašizma u Europi

21.03.2015., Zagreb - U Velikoj dvorani Starogradske vijecnice odrzana je osnivacka skupstina Antifasisticke lige Republike Hrvatske. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
22.03.2015.
u 22:00

On je bio antifašist samo četiri ratne godine, a 1945. je uveo Staljinove metode

Slavko Goldstein podsjetio je da je britanski povjesničar Tony Judt na prvo mjesto onih koji su u Drugom svjetskom ratu imali hrabrosti svojim narodima vratiti samopoštovanje stavio – Tita.

Potom je kazao kako je Tito bio najuspješniji vođa protiv fašizma u Europi i kako je više nego bilo koji drugi europski državnik upravo on obilježio otpor prema Hitleru, a onda i prema Staljinu.

– Takvog poput Tita u tom trenutku nije bilo. No, prema Titu moramo imati i određene rezerve. Iako je on najpoznatiji čovjek rođen u ovoj zemlji te mu se pripisuju velike zasluge u svjetskoj politici i povijesti, antifašizam danas ne možemo braniti njegovim imenom i Tita ne možemo identificirati s antifašizmom. Tito nakon rata, odmah 1945., više nije bio antifašist zato što je uveo Staljinove metode. I to je tamna točka u njegovoj biografiji. Znači, možemo reći da je Tito bio antifašist samo te četiri ratne godine – rekao je Goldstein.

Njegove riječi izazvale su žamor okupljenih pa su tako neki međusobno komentirali: "Što je njemu?" Što sad razvodnjava?".

Upitan o micanju Titove biste s Pantovčaka i odluci SAB-a da odbije pokroviteljstvo predsjednice, Goldstein je kazao da je uklanjanje biste necivilizacijska gesta te da bi i on bio za odbijanje pokroviteljstva. 

>>Hoće li u Hrvatskoj ostati samo bivši komunisti i udbaši te njihovi potomci i nasljednici!?

>>Tito kako ga vide Ivo 
i Slavko Goldstein

Ključne riječi

Komentara 59

LU
lukabulic
22:12 22.03.2015.

slavko - milijun i 60 000 žrtava titinog režima i vi uvijek laprdate o antifašizmu - čitam izjave vaših istomišljenika putin je desničar doslovno --izgubljeni ste u vrimenu i prostoru - tito je tiranin bandit i zločinac i njegov sudjegov sud u ime naroda --kojeg naroda hrvatskog ne jer je ubio milijun hrvata i raselio toliko ili više 7 milijuna je hrvata u tuđini a srbe u hrvatsku i sad naseljavate - to nije dobtro zločinčeva partijo- bolje da to priznate manje će boliti-

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
22:14 22.03.2015.

Fosili kao pokvareni Radio. Očito da su sve teme iscrpljene. Tito je bio, jeste, stvarno je bio. To je prošlo vrijeme. Ali Tito nije više. Činjenica je da nas maltretirate ispraznim pričama o anifašizmu, o Titu. Da neprekidni izmišljate neprijatelje samo sa jednim ciljem. --------zadržati stečene priviligije. Dakle drugovi,vi ste zadnji kojima je stalo do Tita i pijeteta prema Titu, Tito je za vas drugovi samo jedan "objekt" čijim glorificiranjem nastojite očuvati privilegije, odnosno onemogučiti lustraciju.

MR
MrkiMedo
22:30 22.03.2015.

Što je s njim? On govori o "tamnoj mrlji Titove biografije"? Za to postoje drugi nazivi: zločin, pokolj, genocid, revanšizam, staljinizam.... pa si izaberi koji ti odgovara. Ali nemoj govoriti o nekakvim "mrljicama u biografiji".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije