Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŠLI SE

Avione pretvorili u restorane u kojima je ručak i po 400 eura

Pixabay
19.10.2020.
u 06:42

Prvi su termini 24. i 25. listopada, no kako se sve rasprodalo, isto će se ponoviti i sljedećeg vikenda, a dodat će se i ponuda večere za oba vikenda.

Prilično je sablasna bila vijest iz svibnja o tome da su predjeli australske unutrašnjosti postali stajalište za putničke zrakoplove velikih prijevozničkih kompanija koje zbog pandemije više nisu mogle poslovati, odnosno prevoziti putnike.

I tako je veliki broj Airbuseva A380 singapurskog prijevoznika Singapore Airlines završio upravo tamo, na mjestu koje su mnogi prozvali grobljem aviona. No ondje nisu svi A380 u vlasništvu ove velike kompanije koja je prije pandemije ostvarivala prihod od 11,8 milijardi dolara. U floti od ukupno 139 zrakoplova, bilo je naručeno još 105, od čega su neki novi, a neki zamjena za starije modele, bilo je 19 Airbuseva A380-800, najvećih putničkih zrakoplova na svijetu.

Prvi poletio baš za Singapur

Dva su takva zrakoplova na stajalištu u Changiju, aerodromu u Singapuru. Kompanija je odlučila da njima može namaknuti nešto novca barem za financiranje troškova održavanja i stajanja. Tako su odlučili da ih pretvore u privremene restorane, što je, izgleda, bila najbolja odluka. Naime, sva su sjedala za prve obroke rezervirana u samo pola sata. S time da nije to baš tako jeftino, ručak u najluksuznijoj kabini velikog zrakoplova stoji 400 eura, u poslovnoj klasi 200, 60 za premium ekonomsku, 33 za ekonomsku. Moguće je platiti i miljama iz frequent-flyer programa.

Prvi su termini 24. i 25. listopada, no kako se sve rasprodalo, isto će se ponoviti i sljedećeg vikenda, a dodat će se i ponuda večere za oba vikenda. U restoranske svrhe iskoristit će se polovica sjedala u zrakoplovu jer će se poštovati sve preporuke za držanje distance zbog sprečavanja pandemije. Ovi zrakoplovi inače mogu primiti ukupno 471 putnika. Singapore Airlines, navodi Bloomberg, u kvartalu završno s lipnjem pretrpio je gubitke od 700 milijuna eura, a otpušta otprilike 20 posto radnika.

Uz to što je kabine svojih najboljih i najvećih zrakoplova pretvorio u restorane, ovaj avioprijevoznik nudi i usluge dostave hrane koju pripremaju vrhunski chefovi, a onima koji žele platiti dolaze i u domove te jela priređuju i poslužuju. Inače, Airbus A380 je dvopalubni, širokotrupni, četveromotorni putnički zrakoplov, proizvod europske korporacije Airbus, podružnice zrakoplovne korporacije EADS.

S kapacitetom od 525 do 853 putnika i maksimalnom masom od 590 tona, ujedno je najveći putnički zrakoplov na svijetu. Kabina se, dakako, može konfigurirati prema želji naručitelja. Prvi je put poletio 27. travnja 2005. u Toulouseu u Francuskoj, dok je prvi komercijalni let upravo za kompaniju Singapore Airlines obavio 27. listopada 2007., na letu SingapurSydney. Za vrijeme razvoja bio je poznat kao Airbus A3XX, dok se danas često koristi i nadimak Superjumbo. A380-800, najveći je putnički zrakoplov, no kraćeg je trupa u odnosu na novi Boeing 747-8. Predviđeni dolet mu je 15.200 km.

Kruzeri samo za Singapurce

Cijena ovakvog zrakoplova nije manja od 300 milijuna eura. Buduće varijante mogu obuhvatiti produženi A380-900 sa 656 putnika (ili do 960 u konfiguraciji samo ekonomske klase) te verziju s produženim doletom, s jednakim kapacitetom putnika kao i A380-800.

Sam grad–država Singapur glad svojih građana za putovanjima nastoji izliječiti s dva kruzera koji će početi isplovljavati sljedećeg mjeseca na kružna putovanja. Operater jednog od tih brodova Genting Cruise Lines, do sada je primio više od šest tisuća rezervacija u samo pet dana, dok konkurentski Royal Caribbean International navodi kako su im rezervacije porasle za 500 posto u usporedbi s prošla dva tjedna. No brodovi će isplovljavati s 50 posto manjim brojem putnika zbog protupandemijskih mjera, a na ova putovanja mogu samo žitelji Singapura.

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
13:38 19.10.2020.

Kad pocinje sezona?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije