Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko su oni?

Avatari - Snažni vojnici visoki 186 cm koji imaju odličnu kondiciju

pariz,mimohod (1)
Reuters/PIXSELL
16.07.2013.
u 15:20

Tko su ti hrvatski vojnici koji su protekli vikend bili prava atrakcija na najpoznatijem mimohodu na svijetu, onom koji se još od 1880. održava u glavnom gradu Francuske?

Tko su ti hrvatski vojnici koji su protekli vikend bili prava atrakcija na vjerojatno najpoznatijem i najstarijem mimohodu na svijetu, onom koji se još od 1880. održava u glavnom gradu Francuske u povodu Dana pada Bastille? To se pitanje vjerojatno vrtjelo po glavama Parižana i njihovih gostiju nakon što je 14. srpnja najpoznatijom pariškom avenijom Champs-Elysees promarširao ešalon sastavljen od 75 pripadnika Oružanih snaga RH, među kojima je bio 71 pripadnik Počasno-zaštitne bojne (PZB), dvojica pripadnika Kopnene vojske, te po jedan pripadnik mornarice i ratnog zrakoplovstva.

Do 300 pripadnika

Ono što je svima prvo palo u oči bila je visina. Prema strogim standardima, pripadnici Počasne satnije PZB-a moraju biti visoki od 183 do 186 cm, što je 3-6 centimetara više od hrvatskog prosjeka, a čak 7-10 cm više od francuskog. Stoga i ne čudi da su naše dečke Francuzi prozvali Avatarima, po filmu Jamesa Camerona. Osim svojom visinom, Hrvati su pozornost privukli i odjećom, u čemu je prednjačilo čelo ešalona na kojem su bila šestorica pripadnika u povijesnim hrvatskim odorama, s kojima su se pripadnici drugih postrojbi iz mimohoda vrlo rado fotografirali. Visina, naravno, nije jedini uvjet da netko postane pripadnik Počasne satnije. Svi moraju biti iznimno dobro psihofizički pripremljeni, moraju imati odličnu koordinaciju pokreta, brzinu, snagu te osjećaj za ritam.

Iako je najvidljiviji dio Počasno-zaštitne bojne njezina Počasna satnija koja sudjeluje u ceremonijama, dočekuje i ispraća predsjednika RH, strane predsjednike država i druge visoke goste, sudjeluje u polaganju vijenaca u posebnim prilikama, to je samo jedna od pet satnija iz sastava PZB-a. Zaštitna satnija i Satnija za osiguranje obavljaju vanjsko i unutarnje osiguranje Ureda predsjednika, protudiverzijsku zaštitu na ulazima u objekte te prijevoz osoba, dok Opslužna satnija osigurava svu opskrbu. Mornarička počasno-zaštitna satnija osigurava i štiti štićene osobe za vrijeme boravka u rezidencijama na Brijunima. Počasno zaštitna bojna osnovana je 2000. od jednog dijela raspuštenog 1. hrvatskog gardijskog zbora, a prema službenim dokumentima broji do 300 pripadnika. Zapovjednika PZB-a imenuje vrhovni zapovjednik, na prijedlog načelnika Glavnog stožera, a već godinama tu dužnost obnaša brigadir Dragan Basić, koji je predvodio ešalon u Parizu.

Papovka na ceremonijama

Pri obavljanju ceremonijalnih dužnosti vojnici koriste poluautomatsku pušku M59/66, popularno zvanu “papovka”, dok pri drugim radnjama koriste ili hrvatsku pušku VHS ili inačice kalašnjikova, odnosno kratko naoružanje.

>>Josipović u Parizu - hrvatske vojnike nazvali avatarima

>>Josipović u Parizu otvorio šetalište Ruđera Boškovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije