Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Avatari - Snažni vojnici visoki 186 cm koji imaju odličnu kondiciju

Tko su ti hrvatski vojnici koji su protekli vikend bili prava atrakcija na najpoznatijem mimohodu na svijetu, onom koji se još od 1880. održava u glavnom gradu Francuske?
16. srpnja 2013. u 15:20 0 komentara 1164 prikaza
pariz,mimohod (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Tko su ti hrvatski vojnici koji su protekli vikend bili prava atrakcija na vjerojatno najpoznatijem i najstarijem mimohodu na svijetu, onom koji se još od 1880. održava u glavnom gradu Francuske u povodu Dana pada Bastille? To se pitanje vjerojatno vrtjelo po glavama Parižana i njihovih gostiju nakon što je 14. srpnja najpoznatijom pariškom avenijom Champs-Elysees promarširao ešalon sastavljen od 75 pripadnika Oružanih snaga RH, među kojima je bio 71 pripadnik Počasno-zaštitne bojne (PZB), dvojica pripadnika Kopnene vojske, te po jedan pripadnik mornarice i ratnog zrakoplovstva.

Do 300 pripadnika

Ono što je svima prvo palo u oči bila je visina. Prema strogim standardima, pripadnici Počasne satnije PZB-a moraju biti visoki od 183 do 186 cm, što je 3-6 centimetara više od hrvatskog prosjeka, a čak 7-10 cm više od francuskog. Stoga i ne čudi da su naše dečke Francuzi prozvali Avatarima, po filmu Jamesa Camerona. Osim svojom visinom, Hrvati su pozornost privukli i odjećom, u čemu je prednjačilo čelo ešalona na kojem su bila šestorica pripadnika u povijesnim hrvatskim odorama, s kojima su se pripadnici drugih postrojbi iz mimohoda vrlo rado fotografirali. Visina, naravno, nije jedini uvjet da netko postane pripadnik Počasne satnije. Svi moraju biti iznimno dobro psihofizički pripremljeni, moraju imati odličnu koordinaciju pokreta, brzinu, snagu te osjećaj za ritam.

Iako je najvidljiviji dio Počasno-zaštitne bojne njezina Počasna satnija koja sudjeluje u ceremonijama, dočekuje i ispraća predsjednika RH, strane predsjednike država i druge visoke goste, sudjeluje u polaganju vijenaca u posebnim prilikama, to je samo jedna od pet satnija iz sastava PZB-a. Zaštitna satnija i Satnija za osiguranje obavljaju vanjsko i unutarnje osiguranje Ureda predsjednika, protudiverzijsku zaštitu na ulazima u objekte te prijevoz osoba, dok Opslužna satnija osigurava svu opskrbu. Mornarička počasno-zaštitna satnija osigurava i štiti štićene osobe za vrijeme boravka u rezidencijama na Brijunima. Počasno zaštitna bojna osnovana je 2000. od jednog dijela raspuštenog 1. hrvatskog gardijskog zbora, a prema službenim dokumentima broji do 300 pripadnika. Zapovjednika PZB-a imenuje vrhovni zapovjednik, na prijedlog načelnika Glavnog stožera, a već godinama tu dužnost obnaša brigadir Dragan Basić, koji je predvodio ešalon u Parizu.

Papovka na ceremonijama

Pri obavljanju ceremonijalnih dužnosti vojnici koriste poluautomatsku pušku M59/66, popularno zvanu “papovka”, dok pri drugim radnjama koriste ili hrvatsku pušku VHS ili inačice kalašnjikova, odnosno kratko naoružanje.

>>Josipović u Parizu - hrvatske vojnike nazvali avatarima

>>Josipović u Parizu otvorio šetalište Ruđera Boškovića

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.