Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet mora na sud

Antešić ipak nije smio prodati dva stana sestara benediktinki

'24.09.2012., Zagreb - Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antesic odrzao je pressicu u ministarstvu. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
29.10.2012.
u 14:25

Riječki Županijski sud pobio je presudu Općinskog suda u Rabu koja je bila u korist bivšega gradonačelnika

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture te bivši gradonačelnik Raba Zdenko Antešić mogao bi se naći u velikim problemima i pod kaznenim progonom zbog prodaje dvaju stanova sestara benediktinki na Rabu.

Prodao stanarima

Antešić je kao gradonačelnik Raba dva stana u vlasništvu samostana svetog Andrije prodao 2001. godine, no benediktinke su pokrenule sudski postupak protiv Grada Raba zbog toga. Na Općinskom sudu u Rabu časne su sestre izgubile taj spor, no Županijski sud u Rijeci poništio je tu prvostupanjsku odluku. Na Rabu su tek nedavno doznali za to rješenje Županijskog suda iako ga je Općinski sud zaprimio još u lipnju ove godine. Županijski sud u cijelosti je pobio presudu rapskog Općinskog suda u tom slučaju, pa navodi da je izreka presude Općinskog suda “nerazumljiva i da proturječi i odlučnim činjenicama koje sud navodi u razlozima presude...” te nalaže tom sudu da ponovi cijeli postupak s ponovnim izvođenjem dokaza i da pravilnom primjenom materijalnog prava donose novu na zakonu utemeljenu odluku. 

Sporni stanovi sagrađeni su još 1938. i nalaze se odmah do samostana benediktinki, a služio im je za smještaj novakinja i gostiju. Benediktinke su u bivšoj Jugoslaviji izgubile pravo na posjed tih stanova, no i dalje se vode kao vlasnice. Antešić je pak za samo nekoliko tisuća maraka 2001. prodao te stanove njihovim stanarima.

Osim što su pokrenule tužbu protiv Grada Raba i stanara tih stanova, benediktinke su pokrenule i kazneni progon protiv Antešića zbog zloporabe položaja. Županijski je sud u Rijeci 2003. godine odobrio provođenje istrage protiv tadašnjeg rapskog gradonačelnika jer je utvrdio da je kao gradonačelnik prodao stanove koji nisu bili u vlasništvu Grada i to unatoč protivljenju Državnog pravobraniteljstva Primorsko-goranske županije i protivno zabrani prodaje tih stanova koje je donijelo Gradsko poglavarstvo.

Naknada štete

Upućeni u slučaj stanova benediktinki kažu da bi se istraga protiv Antešića mogla ponovno pokrenuti nakon što se riješi sudski spor između benediktinki i Grada Raba.

No, rapski gradski vijećnici s kojima smo razgovarali rekli su nam da će i oni pokrenuti na Gradskom vijeću postupak podnošenja kaznene prijave protiv Antešića i tražit će naknadu štete koja će nastati kad Grad Rab sadašnjim stanarima spornih stanova bude morao osigurati nove stanove.

Uza sve to, slučaj stanova ima i međunarodnu dimenziju jer je prije nekoliko mjeseci o borbi rapskih benediktinki za svoju imovnu pisao i dnevnik Talijanske biskupske konferencije Avvenire. Antešić nije odgovarao na naše pozive i poruke.

>>Slučaj Antešić: Stanovnici Raba zovu ga rapskim Sanaderom

>>Milanović odbio Antešićevu ostavku, 'letio' bi da je ministar

Komentara 17

KR
kristov
14:31 29.10.2012.

Ima on većih grijeha, no važno je da je proces započeo. Ovo je jedan od kuku lupeža, doći će i veći na red!

Avatar emilsali
emilsali
14:51 29.10.2012.

Pametan covek ovaj Gradonacelnik...!!!! Sta ce sestrama to imanje?????? Veci je humanista od tih bogomoljki.One bi one familije izbacile na ulici ..eto na cemu se svodi nj.humanizam...i ucenje od Benedikta sto sasvim drugo nesto prpoveda

DA
darko9
14:30 29.10.2012.

u državi sa demokracijo tip bi sjedio u zatvoru a ne na mjestu zamjenika ministra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije