Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afere isplivavaju

Slučaj Antešić: Stanovnici Raba zovu ga rapskim Sanaderom

zdenko antešić (1)
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/6
14.10.2012.
u 19:19

Antešić je bio gradonačelnik od 2001. do 2005. godine, a onda je izgubio izbore.

To vam je rapski Sanader – tako će ukratko sažeti sve što imaju reći o Zdenku Antešiću stanovnici Raba koji dobro poznaju njegov lik i djelo. A prije tog zaključka osut će drvlje i kamenje na sadašnjeg zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture te bivšeg rapskog gradonačelnika kojega unatoč aferama koje su ovih dana isplivale u javnost premijer Zoran Milanović štiti i ne želi smijeniti.

Na finu spizu u “More”

Pritom se Rabljani s kojima smo razgovarali čude kako je uopće Milanović u svoju vladu pozvao Antešića kad je, kako tvrde, bio upozoren o kakvom je čovjeku riječ. Milanović, pak, relativizira Antešićeve grijehe i time kako za njega donedavno nitko nije ni znao. Pa kad ga pitaju za Antešića i kako je moguće da je ostao u Vladi iako se nemoralno jednodnevno umirovio kako bi osigurao povlaštenu saborsku mirovinu, a kao rapski gradonačelnik sredio svojoj teti da joj Grad Rab plaća smještaj u domu za starije, premijer uzvrati protupitanjem: A jeste do prije tri mjeseca uopće čuli za tog čovjeka? Tim protupitanjem Milanović kao da kaže da je Antešić neki nevažan lik, sitna riba na koju ne treba gubiti vrijeme.

No, Zdenko Antešić u svakom slučaju nije nevažan lik. Ni zbog stila vladanja na Rabu i dolaska na veliku nacionalnu političku scenu, a ni za Milanovića.

Njih dvojica imaju neki poseban odnos. Antešić je imenovan zamjenikom ministra prometa nakon pobjede Kukuriku koalicije, ali ne kao izbor tadašnjeg ministra Zlatka Komadine. Da je Komadina birao svog zamjenika, kažu dobro upućeni, sigurno to ne bi bio Antešić. Iako su iz iste županije, Primorsko-goranske, u kojoj je Komadina bio župan, a Antešić gradonačelnik Raba, a usto i iz iste stranke, njih dvojica nikada nisu bili u dobrim odnosima. Instaliranje Antešića za Komadinina zamjenika, koji je, pak, bio protukandidat Milanoviću na unutarstranačkim izborima, pripisuje se isključivo – aktualnom premijeru.

A on je i prije nego što je postao šef Vlade volio skoknuti do Raba, gdje bi ga srdačno dočekao njegov stranački kolega Antešić. Ljeti je Milanović dolazio na Rapsku fjeru, poznati srednjovjekovni sajam, a navodno se prije i odmarao na tom otoku. Kad bi došao, Antešić ga je, kažu Rabljani, vodio u restoran “More”, gdje se jede jako fina hrana. Lani je Milanović posjetio Antešića četiri dana prije nego što je on na jedan dan skoknuo u povlaštenu mirovinu.

Tada je Antešić još bio gradonačelnik. I to u svom drugom mandatu. Prvi je put zavladao Rabom 1999. godine na izvanrednim izborima, a onda i 2001. na redovnim, kada je SDP s koalicijskim partnerima osvojio većinu u Gradskom vijeću. Negdje u isto vrijeme Ivo Sanader preuzeo je vlast u HDZ-u. A gledanje samo osobnih interesa, pogodovanje stranačkim kolegama, rodbini i prijateljima, kupovina koalicijskih partnera i glasačkog tijela krimeni su kojima Rabljani povezuju Antešića i Sanadera.

Da je doministar prometa Sanader u malom reći će čak i lokalni hadezeovci, a oni su, kažu naši sugovornici, i stvorili Antešića. Ili su mu barem otvorili put da se 2009. vrati na vlast u Rabu.

Lopar je kriv za sve

Antešić je, naime, bio gradonačelnik od 2001. do 2005. godine, a onda je izgubio izbore. I vjerojatno se nikada ne bi vratio u fotelju da hadezeovci 2006. predio Raba zvan Lopar nisu pretvorili u općinu. Lopar je, pak, poznata rapska utvrda HDZ-a, koji je tako ostao bez značajnog glasačkog tijela na izborima za grad Rab. A Antešić je i na tim izborima 2009. godine za dlaku pobijedio svog protukandidata, hadezeovca Željka Barčića. Pobijedio je, točnije, za samo pet glasova, rezultatom 2104 prema 2099.

Tako si je Antešić osigurao nastavak karijere u politici od koje je oduvijek živio iako potječe iz težačke obitelji. Elektrotehnički fakultet završio je u Ljubljani 1979., a godinu poslije zaposlio se u tadašnjem Željezničko-transportnom poduzeću Rijeka kao rukovoditelj. Radno mjesto promijenio je 1985., kada je prešao u SIZ općine Rab, gdje je prvo bio stručni suradnik, a potom tajnik SIZ-a stambeno-komunalnih djelatnosti.

Nakon rata, 1992., Antešić je direktor Fonda SKG-a, 1993. postao je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav grada Raba, a već sljedeće godine prešao je na novu dužnost, i to ravnatelja Javne ustanove za zaštitu okoliša Rab-invest. Gradonačelničke fotelje, pak, domogao se 1999. i napustio je 2005. godine. No, 2003. izabran je za zastupnika u Saboru, pa i kad je otišao s mjesta gradonačelnika 2005., do kraja tog saborskog mandata bile su mu ostale još dvije godine. Usto, od 2005. do 2009. godine bio je i vijećnik u rapskom Gradskom vijeću te predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Rab.

Antešićeva karijera tako je usko povezana s politikom. Iako u službenom životopisu navodi da je član SDP-a od 1993. godine, oni koji ga dobro poznaju tvrde da je do 2000. bio član HSS-a te da je preko šogora koji je esdepeovac prešao u tu stranku.

No, iako formalno socijaldemokratska, Antešićevu političku orijentaciju neki naši sugovornici smatraju daleko od ljevičarstva. Kažu da je dosta glasova na izborima dobio potencirajući antagonizam između lokalnih ljudi i došljaka, plašeći pritom rođene Rabljane pridošlicama. Pa tvrde da je Antešić u biti – čisti desničar.

Komentara 9

MM
mmaraci4
21:03 01.11.2019.

Novinar je pobrkao lončiće tj. izvrnuo činjenice.Najprije je bio Antešić a onda Sanader pa bi se Sanadera trebalo nazvat "Antešić"

SP
spartak
20:30 14.10.2012.

Za HDZ ne bih glasao ni u snu, a za SDP ni u - javi!!! Hrvatskoj su potrebni neki posve drugi ljudi. Dosta je bila sanadera, velikih i malih.

AN
ankicascreiber
20:15 14.10.2012.

Ovo je stvarno smijesno. Google maps pokazuje da je Lopar odmah nasuprot Golog otoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije