Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za sukob interesa

Ante Kotromanović kažnjen s 30.000 kuna zbog prijevoza na Mali Lošinj

Ante Kotromanović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
07.04.2016.
u 11:51

Taj let platile su dvije privatne tvrtke, Jadranka d.d. i zračna luka Malo Lošinj u vlasništvu Grupe Jadran

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je bivšeg ministra obrane Antu Kotromanovića s 30 tisuća kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Kotromanović je kažnjen jer je primio uslugu prijevoza privatnim zrakoplovom iz Zagreba na Mali Lošinj i natrag, u razdoblju od 12. do 14. studenog 2015. godine vrijednu 28.500 kuna.

Taj let platile su dvije privatne tvrtke Jadranka d.d. i zračna luka Malo Lošinj u vlasništvu Grupe Jadran (ruski kapital) koja je Vladi uputila pismo namjere da želi kupiti vojne nekretnine na Malom Lošinju, posebice Kovčanju. Sporno je što upravo Ministarstvo obrane koje je Kotromanović vodio donosi odluku o tome je li neka vojna nekretnina perspektivna ili ne, odnosno hoće li se prodavati. Kotromanović nije iskoristio priliku da se o svemu očituje Povjerenstvu koje je ustvrdilo da ga je taj put mogao dovesti u osjećaj ovisnosti prema toj tvrtki te da let predstavlja nedozvoljeni dar skuplji od dozvoljenih 500 kuna. 

Na osobni zahtjev bivšeg pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv njega zbog privatnog korištenja krovnih nosača u vlasništvu Ministarstva, te odmah i donijelo odluku da Glavašević nije postupao po savjesti. S obzirom na to da je tu prekršeno samo načelo Zakona, Glavašević nije dobio novčanu sankciju.

Podsjetimo, Glavašević se sam obratio Povjerenstvu nakon novinskog teksta u kojem je stajalo da je Ministarstvo branitelja nabavilo krovni nosač s kutijom koji je Glavašević koristio za put u Norvešku. Povjerenstvo je utvrdilo da Glavašević nije oštetio Ministarstvo jer je nosač vratio, ali je povrijedio načelo zakona budući da je moglo, ali ipak nije, doći i do puno većih zlouporaba. 

Povjerenstvo je sankcijama od 1000 do 4000 kuna kaznilo 23 bivših ministara i njihovih pomoćnika zbog povrede zakona jer nisu kao dužnosnici smjeli sjediti u upravnim vijećima tvrtki koje nisu proglašene od posebnog interesa za RH. U svojim očitovanjima svi su naglasili kako ih je na tu dužnost imenovala Vlada, nisu primali nikakvu naknadu, a tvrtke (Agencija za ugljikovodike, Agencija za investicije i konkurentnost te Savjetodavna služba) su poslije i proglašene tvrtkama od posebnog interesa za državu.

Svi oni nisu bili u sukobu interesa, ali su povrijedili zakon. Pred povjerenstvo se o ovoj temi došao očitovati bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić pojasnio je da su očito 23 dužnosnika zakon povrijedila zbog neinformiranosti, odnosno jer u Vladi nisu upozoreni da imenovanje u upravna vijeća po sili dužnosti nisu u sklada sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. 

>> Kotromanović zbog leta zrakoplovom prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa

Komentara 17

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:04 07.04.2016.

Namiriće on to (sitno)....A šta je s MiG-ovima (krupno)?

MA
Matija100
12:43 07.04.2016.

Gdje je sad DORH da ispita što su rusi koji su platili avion i put kotromanoviću dobili za uzvrat? Tu je prava pljačka, a ne plaćeni let!

ZA
zagrepcaninb
12:43 07.04.2016.

I tako citava prica o korupciji oko MIGova koji ne mogu letjeti mozda dobiva jednu novu Milanovic i Kotromanovic kao olicenje postenja, a DORH, USKOK i SOA olicenje skracenja . U njima ionako sjede SDPovi kadrovi zasticeni kao medvjedi i nitko ih ne dira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije