Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO DEMOSKOP

Analiza rejtinga: Plenkoviću podrška manja nego Karamarku kada je srušio svoju Vladu

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
08.06.2018.
u 21:40

U odnosu na izbore 2016., HDZ je pao čak 12,2 postotna poena, a SDP u odnosu na rezultat Narodne koalicije za 14,72 postotna poena

Aktualno istraživanje CRO Demoskopa pokazuje trend koji je zadesio mainstream stranke; strmoglavo padaju HDZ i SDP, a Most i Živi zid rastu. HDZ trenutačno uživa nižu potporu nego u lipnju 2016. kada je Tomislav Karamarko srušio vlastitu Vladu; sada su na 24,8 posto, a tada su uživali podršku 26,3 posto birača. Za 1,6 postotnih bodova, u odnosu na protekli mjesec baš kao i HDZ, potonuo je i SDP iz čega je jasno da najjača oporbena stranka nije uspjela okrenuti trendove u svoju korist s obzirom na sva događanja na političkoj sceni. SDP je sada na potpori od 19,1 posto birača. HDZ-u je potpora u proteklih godinu dana pala za 9,2 postotnih bodova, a SDP-u za 5,7 postotnih bodova.

Nekad dijelili 70 posto birača

U odnosu na rujan 2016., kada je HDZ bio relativni pobjednik sa 37 posto osvojenih glasova birača, potpora mu je pala za čak 12,2 postotnih bodova, dok je SDP-u u odnosu na rezultat Narodne koalicije s tih izbora podrška pala za 14,72 postotnih poena. Andreju Plenkoviću, premijeru i šefu HDZ-a, to je kao i Davoru Bernardiću, šefu SDP-a, popriličan razlog za brigu. Istraživanje Promocije plus provedeno od 1. do 5. lipnja pokazuje da bi, da su danas izbori (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), vladajući HDZ bio relativni izborni pobjednik i mogao bi računati na potporu od spomenutih 24,8 posto birača (prema 26,4 posto iz svibnja). Na pad rejtinga HDZ-a utjecaj je imala afera Hotmail, odlazak potpredsjednice Vlade Martine Dalić, unutarstranački sukobi kao i sukob između predsjednice i premijera u koji se uključio i šef Sabora.

– Trend je jako zabrinjavajući, mi možemo tolerirati pad do četiri postotna poena jer smo na vlasti, no sve drugo je previše – smatra jedan član Predsjedništva HDZ-a. Drugi sugovornik iz vodstva HDZ-a kaže da su svi komentari suvišni jer je posve očito da aktualno vodstvo vuče pogrešne poteze – od Istanbulske konvencije do afere Hotmail.

– HDZ je nekad uživao 43 posto potpore birača, istina, to je bilo u vrijeme Tuđmana, ali ne tako davno HDZ i SDP dijelili su 70 posto biračkog tijela. Sada su njihovi ukupni rejtinzi ispod 50 posto – istaknuo je naš drugi sugovornik. Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, ističe pak da je HDZ i dalje najjača stranka usprkos tome što su sva svjetla uperena u tu vladajuću stranku, pa se sve pogreške, nastavio je, odmah pretvaraju u afere.

– Vlada će najesen ići u mirovinsku reformu, tu je rast BDP-a, kao i porezna reforma, gradi se Pelješki most i sve će to utjecati na standard građana kao i na porast rejtinga HDZ-a – rekao je Bačić. Najnovije istraživanje potvrdilo je još jednom i da će buduću Vladu biti gotovo pa nemoguće sastaviti bez Živog zida koji se sada potvrdio kao vrlo stabilan treći izbor. Ima respektabilnih 13,1 posto što je porast u odnosu na svibanj kada je bio na 12,7 posto potpore.

Most je na sigurnom četvrtom mjestu s izborom od 7,8 posto (prije mjesec dana 7,6 posto), a slijede ih Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića s izbornom potporom od 3,2 posto. Neovisni su se pozicionirali kao peta snaga. Paralelno je porastao i udio neodlučnih birača za 3,9 postotnih bodova s lanjskih 9,8 posto na sadašnjih 13,7. U usporedbi međugodišnjih rezultata (lipanj 2018. u odnosu na lipanj 2017.) najveći dobitnik je Živi zid sa 7 postotnih bodova, te Most (0,6 postotnih bodova).

SDP-ovce ne bi trebalo radovati što su potonuli manje od glavnih rivala s obzirom da im se tonjenje događa dok su u oporbi i s obzirom da Davor Bernardić, izabran za šefa prije godinu i pol dana, nije uspio zaustaviti trend slobodnog pada. Uz sve to Bernardić i dalje ne silazi s ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara. Iako sam vrh i dalje drži premijer Plenković s izborom od 27 posto (u odnosu na 26,8% iz svibnja), a drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija, Bernardić je na visokom trećem mjestu s izborom od 10 posto (u svibnju 10,9 posto).

– Možemo se mi zavaravati da ankete nisu relevantne koliko hoćemo, ali to nije točno i zbog toga ću na prvoj idućoj sjednici Predsjedništva tražiti raspravu o razlozima zbog kojih SDP kontinuirano gubi potporu birača. A ne treba biti poseban stručnjak u politologiji pa da se vidi što radimo krivo – kaže potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Nema alibija u HDZ-u

Dodaje i kako SDP-u ne može alibi biti činjenica da je HDZ pao još više od njih u odnosu na lanjski lipanj pogotovo zato što je HDZ po ovoj zadnjoj anketi pao za isti postotak kao i SDP.

– A u mjesecu smo u kojemu smo imali jedan od najvećih skanadala Vlade od 90-ih naovamo. U svakoj usporedivoj situaciji oporbene stranke bi rasle, a vladajući bi pali tako da pad HDZ ne da ne može biti alibi već je to još jači signal da se mi u SDP-u moramo zabrinuti nad sobom i svojim radom – zaključio je Grbin.

Andrej Plenković
1/6

 

Komentara 98

Avatar Toni Broo
Toni Broo
21:55 08.06.2018.

Evo Plenkoviću kako te nagrađuju u poštuju partijski mediji i partijske anketarske agencije. Shvati Plenkoviću da oni kojima se ulizuješ patološki mrze HDZ, i možeš ti biti koliko hoćeš umjeren, na centru, spreman na kompromise sa njima, ali ta ekipaa partijaša u medijima i anketarskim agencijama jedva čeka da te uništi jer vodš stranku koju ne mogu smisliti! Trenutna vrhuška HDZ-a je skup kukavica, boje se partijskih medija i dozvoljavaju da se u DORH-u gomilaju i napreduju oni koji ih preziru i mrze. Jedini tko je imao muda je bio Karamarko, on se htio obračunati sa tim jugo-ljevičarskim kadrovima u svim institucijama, a to je ta jugo-ljevičarska banda znala i zato su ga preko most-a kojeg financira jugos Roglić i rušili. Međutim, političar profila kakav je Karamarko se mora pojaviti opet za izbore 2020., a hoće li to biti, sam Karamarko, Stier, Esih ili Hasanbegović ne znam, ali mora netko desnijeg profila, sa jasnim ideološkim stavovima povesti i mobilizirati Hrvate katolike, konzervativce, branitelje, dijsporu i Hrvate BiH korijena jer oni čine većinu hrvatskog korpusa dok su jugosi i ljevičari manjina, izumiru i ovo su im zadnji trzaji, zato agresijom preko medija pokušavaju svim silama preodgojiti Hrvate, zavičajno podijeliti Hrvate, nametnuti im svoj izopačeni ljevičarski mentalni sklop jer su svjesni svoje katastrofalne demografske slike. Plenkoviću, prestani pomagati ljevici da se održava na životu i otvori oči!

RK
Rodneral Križičević Rodnik
22:03 08.06.2018.

Gdje god su na vlasti levičari zemlja završi u moralnom i ekonomskom smeću.

GO
Gomila
21:53 08.06.2018.

Pupovac svira a Plenkovic plese I hdz nestaje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije