Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amnesty Int.

'Američkim dužnosnicima trebalo bi suditi zbog ratnih zločina'

bespilotna letjelica
Reuters/Pixsell
22.10.2013.
u 07:20

Organizacija za ljudska prava posebno ističe slučaj ubojstva bake koja je usmrćena u napadu dok je skupljala povrće i druge incidente u kojima je moguće da su prekršena međunarodna pravila prihvaćena kako bi štitila civile.

Američki dužnosnici odgovorni za tajnu kampanju CIA-e bespilotnim letjelicama protiv osumnjičenih terorista u Pakistanu možda su počinili ratne zločine i treba im se suditi, piše u izvješću Amnesty Internationala, objavio je Guardian.

Organizacija za ljudska prava posebno ističe slučaj ubojstva bake koja je usmrćena u napadu dok je skupljala povrće i druge incidente u kojima je moguće da su prekršena međunarodna pravila prihvaćena kako bi štitila civile. U istrazi Human Rights Watcha detaljno su opisani raketni napadi u Jemenu za koji grupa vjeruje da su njima kršena pravila o oružanom sukobu, pravila o ljudskim pravima te pravila o napadima bespilotnih letjelica koja je donio američki predsjednik Barack Obama.

Zajednički izvještaj izdan je u trenucima dok se pakistanski premijer Nawaz Sharif nalazi u Washingtonu te se očekuje da zatraži od Obame da napadi prestanu. Amnesty je posebno istražio devet napada u regiji pokraj pakistansko-afganistanske granice, uključujući i onaj u kojem je ubijeno 18 radnika koji su čekali večeru u srpnju 2012. godine. Svi ispitani tvrdili su da nitko od njih nije bio povezan s talibanima koji imaju velik utjecaj u toj regiji.

SAD tvrdi da je malo civila ubijeno u napadima bespilotnim letjelicama i da su oni izvedeni u skladu s međunarodnim i domaćim zakonima.

>>'Mi više nismo piloti moćnih F15, obični smo činovnici'

>>Pakistanski talibani ubili 11 alpinista u podnožju Himalaje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije