Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Snaga, Most, HSS i Živi zid predstavili 'mini antiovršni paket'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
23.03.2018.
u 11:50

Kako bi barem djelomično opisao u kako se teškom stanju nalaze blokirani građani, HSS-ov Željko Lenart dao je primjer svog kolege iz djetinjstva, branitelja koji je na ratištu proveo cijeli rat, a nakon toga radio i kao pirotehničar dok se 2008. godine nije umirovio.

Stranka SNAGA, uz potporu Živog zida, Mosta i HSS-a, uputila je danas u saborsku proceduru mini antiovršni paket zakonskih izmjena Ovršnog zakona i Zakona o obveznim odnosima koji bi omogućio da se dugovi građana postupno smanje.

Ove oporbene stranke nadaju se potpori i ostalih kolega u Saboru, a posebice iz redova vladajućih kako bi ovi zakoni dobili šansu da se usvoje na korist građana koji žive u modernom ropstvu.

Tako se izmjenama Ovršnog zakona predlaže povećanje minimuma duga glavnice za ovrhu na nekretnine na 50 tisuća kuna, zabranu ovrhe nekretnine zbog dugovanja po kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, ako nisu ugovoreni parametri za promjenu kamatne stope, zabranu ovrhe jedine nekretnine koja nije pod teretom založnog prava te ograničenje ovrhe cijelog primanja, bez obzira na potpisane izjave o zapljenama primanja prije 17. lipnja 2008. godine. Predloženim izmjenama Zakona o obveznim odnosima bi se omogućilo ograničenje ukupnih zateznih kamata na veličinu duga, promjena redoslijeda naplate dugovanja tako da se najprije naplaćuje glavnica, pa tek potom troškovi i kamate.

- Zakoni bi se primijenili na sve ovršne postupke, bez obzira kada su i po kojem zakonu pokrenuti, ali bi se primjenjivali od dana stupanja na snagu zakona, što znači da zakoni nisu retroaktivni. Dakle, to nije protuustavno – rekao je Aleksić. Podsjeća da je Vlada RH najavila mjere za blokirane građane.

- Te mjere će blokiranim građanima u prvom momentu olakšati njihov položaj, ja te mjere pozdravljam. Svakako će oni pomoći nekim ljudima privremeno, ali trajno neće, nakon godinu dana, nakon što prođu te mjere, ponovit će se stanje, ništa se neće dogoditi. Potrebno je sustavno riješiti problem – kaže Aleksić.

Kako bi barem djelomično opisao u kako se teškom stanju nalaze blokirani građani, HSS-ov Željko Lenart dao je primjer svog kolege iz djetinjstva, branitelja koji je na ratištu proveo cijeli rat, a nakon toga radio i kao pirotehničar dok se 2008. godine nije umirovio.

- Imao je dug od 130 tisuća kuna, otplatio je 250 tisuća kuna, no i dalje je dužan 120 tisuća kuna. Dakle, treba mu 120 godina da otplati svoj dug. U više je banaka pokušao dobiti kredit da taj dug otplati, ali nitko mu ga ne želi dati jer očito postoji dogovor banaka kako bi nastavile dobivati svoj siguran izvor prihoda – priča Lenart te predlaže Vladi da se osvrne na model Irske ili Viktora Orbana koji je, naglašava, doveo banke u red.

Mostov Hrvoje Runtić podsjeća da se Ovršni zakon mijenjao lani u srpnju, ali i da su vladajući odbili većinu Mostovih amandmana kojima bi se osigurala ozbiljnija promjena zakona.

- Kao aktivist sam godinama obilazio teren i vidio teške sudbine, događaju se razne psihoze u ovršenim obiteljima, nasilje... Kad netko ostane bez posla i već je u teškoj situaciji, tu stupa na scenu Ovršni zakon koji ga gura u još veću provaliju. Riječ je institucionalnom zlostavljanju obitelji država se ponaša kao noj i smatra da kad gurne glavu u pijesak i ne vidi problem, da on više i ne postoji – komentira Runtić. Napravio je, dodaje, matematički izračun vječnog duga, na primjeru osobe koja je bez posla godinu i pol, pa u međuvremenu nije mogla plaćati kredit, da bi po pronalasku posla zbog blokade umjesto 4000 kuna plaće dobivala 3000 kuna.

- Riječ je o dugu od 190 tisuća kuna, i nakon godinu dana plaćanja, dug je trebao biti smanjen na 178 tisuća kuna, međutim, zbog zatezne je kamate dug zapravo narastao na 190.602 kune – kaže Runtić te dodaje kako bi se to promijenilo kada bi se mijenjao takav sadašnji način naplate dugovanja, gdje se najprije naplaćuju kamate i troškovi, pa tek onda glavnica, što znači da građani zapravo jedino i konstantno plaćaju zatezne kamate i troškove i nikako ne dolaze do glavnice.

Branimir Bunjac iz Živog zida kaže kako ovaj paket mjera nije mali nego vrlo značajan korak.

- Kad bi se ove mjere provele, sigurno bi broj ovrha i blokada pao i puno bi se obitelji spasilo modernog ropstva. Indirektno oko milijun građana trpi zbog lošeg zakona, zbog čega Živi zid želi cjelovito rješenje i oformio je radnu skupinu koja radi na potpuno novom zakonu o agencijama za naplatu potraživanja koji će se predstaviti ove godine – rekao je Bunjac. Mostov Miro Bulj zaključno je poručio da treba hitno mijenjati robovlasničko-klijentelistički ovršni zakon.

Pogledajte i sjednicu Sabora od 21.3.:

1/24

Komentara 2

Avatar Celzijus
Celzijus
13:43 23.03.2018.

Mnogo jaka snaga uz potporu provalnika u aute. Ha ha ha (eses)

DR
droza
07:24 24.03.2018.

Na žalost, ovo je skup lijepih želja. Naime, ovo bi značilo da se kreditne ustanove odriču institucije kamate, a to je nemoguća misija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije