Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bunjac:

"Vlada na svoj način radi potihu eutanaziju umirovljenika"

Branimir Bunjac upozorava na mirovinsku reformu koju provodi Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.03.2018.
u 11:48

"Pozivamo sve hrvatske građane da se suprotstave najavljenoj mirovinskoj reformi jer je očito da se njome radi dodatna diskriminacija već otežanog stanja umirovljenika, a mogli bismo reći da Vlada na svoj način radi potihu eutanaziju"

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac pozvao je u utorak u Saboru građane da se suprotstave najavljenoj mirovinskoj reformi za koju je ocijenio da dodatno diskriminira umirovljenike.

"Pozivamo sve hrvatske građane da se suprotstave najavljenoj mirovinskoj reformi jer je očito da se njome radi dodatna diskriminacija već otežanog stanja umirovljenika, a mogli bismo reći da Vlada na svoj način radi potihu eutanaziju", kazao je Bunjac nakon zatražene stanke.

HDZ-ova većina predlaže dodatne troškove za zaposlenike i penalizaciju za umirovljenike, povećanje izdvajanja za drugi stup, kao i isplatu dodataka za buduće umirovljenike čime, smatra Bunjac, uvodi četvrti i peti mirovinski stup. Predlaže se i produljenje radnog staža do 67. godine što znači da će Hrvati uživati mirovinu prosječno 8 godina s obzirom da je prosječni životni vijek 75 godina.  "Koliko je još stupova potrebno da bi mirovinski sustav postao održiv, hoćemo li za mirovine u budućnosti izdvajati trećinu plaće ili polovinu, koliko je još potrebno da bi se zatvorile rupe u mirovinskom sustavu", pita Bunjac.

Istaknuvši da Vlada ni dosad nije znala riješiti problem većine umirovljenika koji imaju premale mirovine, "više nalik socijalnoj pomoći", dok je s druge strane podijelila desetke tisuća povlaštenih i prijevremenih mirovina, Bunjac smatra da hitno treba drugi mirovinski stup pretvoriti u dobrovoljni, a svima koji to žele omogućiti prebacivanje u prvi mirovinski stup bez dodatnih uvjeta.

Komentara 4

Avatar southman
southman
13:15 20.03.2018.

Dosta više umirovljavanja ljudi u najboljim godinama. Imamo u postotku najviše umirovljenika mlađih od 55 godina u svijetu. To mora prestati ili ćemo se u potpunosti financijski slomiti !

Avatar comparator
comparator
06:36 21.03.2018.

Redosljed regormi trebao krenuti od pravosuđa

LU
luftbrenzer
21:22 20.03.2018.

"... koliko je još potrebno da bi se zatvorile rupe u mirovinskom sustavu", pita Bunjac. Nema tih novaca koje bi zadovoljile apetite gramzivih vlastodržaca. Koliko bi njima bilo potrebno ne bi mogla platiti ni Amerika. Ta dvije trećine umirovljenika uguranih u sustav nema ni staža ni godna potrebnih za mirovinu. Invalida imao više nego bivši SSSR, umirovljen ih generala također. Kako su se samo olako podobni zbrinjavali umirovljenjem. Samo 11% umirovljenika ima puni staž i godine starosti. Zato su i mirovine mizerne jer ih moraju dijeliti s bezbroj lažnjaka svih vrsta i gomilom umirovljenih uhljeba. O tome nismo čuli ni riječi, a vjerojatni ni nećemo. Mirovinski sustav je razbijen kao Drezden 1945. i nema toga mudraca koji bi ga vratio u normalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije