Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreditni rejting

Agencija Moody's ne vjeruje u oporavak hrvatskog gospodarstva

'Traders look at computer screens during a Spanish bond auction in Madrid October 18, 2012. Spain sold more debt than it planned and its funding costs fell on Thursday after Moody's affirmed its cred
Reuters/Pixsell
19.11.2012.
u 18:00

Hrvatska je u očima Moody’sa zemlja niske kompetitivnosti koja prije svega mora promijeniti rigidnost Zakona o radu.

U novijem komentaru bonitetne kuće Moody’s o Hrvatskoj analitičari koji određuju naš kreditni rejting nisu optimistični.

– Hrvatska će biti jedina država koja neće iskoristiti pozitivne efekte ulaska u Europsku uniju – komentiraju, a sve to zato što smo neskloni reformama, odnosno nikako da smanjimo potrošnju javnog sektora.

I dok se sindikati bune zbog rezanja plaća i najavljuju štrajkove, u Moody’su upozoravaju da bez reformi Zakona o radu, smanjivanja javnog sektora i poboljšanja poduzetničke klime nema ni rasta BDP-a u skorije vrijeme. Ipak nam ostavljaju kreditni rejting s ocjenom Baa3 uz negativni trend mada jer ne vjeruju u oporavak gospodarstva. Investicija nema, kažu u Moody’su, zato što je Hrvatska manje atraktivna od susjeda, a postojeći model rasta temeljen na javnoj potrošnji i kreditiranju građevinskog sektora potrošen je inozemnim dugom.

Kritiziraju i Kukuriku koaliciju jer nije pokrenula reforme na kojima se temeljilo zadržavanje rejtinga.

Napominju i da plan Vlade o investicijama kroz državni sektor neće pokrenuti gospodarstvo.

Dakle, Hrvatska je u očima Moody’sa zemlja niske kompetitivnosti koja prije svega mora promijeniti rigidnost Zakona o radu.

– Da bi se smanjio teret poslodavaca, nije dovoljno sniziti zdravstveni doprinos dva posto, već treba provesti veliku mirovinsku i zdravstvenu reformu – upozoravaju u Moody’su.

Nisu sigurni ni da će pretpristupni fondovi Europske unije pomoći u oporavku ekonomije, jer drže da nismo potpuno sposobni povući sredstva. Stoga u Moody’su zaključuju da se reformski kapacitet Vlade značajno smanjuje, a upravo su reforme, ali one strukturne, nužne za povratak povjerenja investitora koji su nužni za pokretanje rasta. U bonitetnoj kući tako napominju da Hrvatska ovisi prvenstveno o izravnim stranim investicijama koje su u srednjoročnom razdoblju jedini mogući izvor financiranja rasta BDP-a.

>> Moody's EU: Izgledi kreditnog rejtinga su vam negativni

Ključne riječi

Komentara 32

OB
-obrisani-
18:10 19.11.2012.

Nama je nagrada nakon svega samo ući u EU...

ST
stefj
18:15 19.11.2012.

Tja, evo uspjeli su 2 puta kupiti kreditni rejting obećanjima, 3. puta im sigurno neće uspjeti. Fix ideje kumrovečkih ekonomista o pokretanju gospodarstva kroz javni i državni sektor, više nitko niti ne smatra ozbiljnima, osim njih samih, no kao što vidimo, niti to im nije uspjelo. A što se tiče privatnog sektora, ova vlast ga je dotukla do kraja, tako da se ne može računati na niti jednu investiciju s te strane. To direktno znači da možemo očekivati nova zaduženja i poreze, te sveopću rasprodaju... A da će vlada slušati neku ekonomsku instituciju ili nekog pametnog kada joj nešto kaže, smiješno je za očekivati. Prvi koji je to pokušao, po kratkom postupku dobio je nogu, ostali šute ili se ne žele miješati. U slijedećog godini očekuje nas daljnji pad BDP-a, proizvodnje i potrošnje, a od "silnih novaca" koje nas čekaju u EU nećemo vidjeti niti centa...

DU
Deleted user
09:15 20.11.2012.

20.11.2012. u 07:45h KAM0CEM0 je napisao/la: hrvatski naro je toliko radišan da je čak i u mraku totalitarnog zločinačkog komunističkog sustavu uspijevao stvoriti nove vrijednosti .................. Možeš ti i drugačije zapjevati ,da li je to“ zločinački sustav“ kada je i i ovakav narod (u samo dvadesetak godina upropastili vlastitu državu, raskućili se , pojeli sami sebe)? Za koga nije, nije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije