Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo Milanoviću:

Afrika je ključna u pitanju migranata. Trebate je podržati

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
09.11.2015.
u 00:58

Osnovno oruđe u procesu treba biti Krizni uzajamni fond za stabilnost, za čije je osnivanje Europska unija izdvojila 1,8 milijardi eura

Europska unija ne može si priuštiti još jedan neuspjeh niti si može priuštiti da gubi vrijeme. Stoga računamo na Vas da na predstojećem, ključnom summitu o migrantima u Valetti ovoga tjedna podržite sveobuhvatno rješenje koje će odražavati zasluženu ulogu Afrike kao partnera Unije

Rog i sjever Afrike

Tako stoji u pismu koje su čelnici triju najvećih političkih grupacija u Europskom parlamentu poslali hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću. Pismo koje potpisuju Manfred Weber (EPP-Europska pučka stranka), Gianni Pittella  (S&D - Socijalisti i demokrati) i Guy Verhofstadt (ALDE - Liberali), odaslano je prije summita na Malti. U njemu se – uz podršku dosadašnjem planu Europske komisije – naglašava kako u rješavanju imigrantske krize treba, kroz dijalog i partnerstvo zemalja iz kojih izbjeglice i nezakoniti imigranti dolaze, zemalja kroz koje prolaze te zemalja u koje žele doći, djelovati na njenom izvoru – u ovom slučaju u Africi.  

Osnovno oruđe u tom procesu trebao bi biti Krizni uzajamni fond za stabilnost i rješavanje temeljnih uzroka nezakonite migracije i raseljenih osoba u Africi, za čije je osnivanje Unija izdvojila 1,8 milijardi eura, a koji će službeno biti pokrenut na summitu. Svrha je Fonda da se promicanjem gospodarskih i jednakih mogućnosti, sigurnosti i razvoja stabilizira to područje koje obuhvaća područje Sahela i jezera Čad, Roga Afrike i sjeverne Afrike.  

– Kao lideri političkih grupacija koje podržavaju sveobuhvatni europski odgovor kroz nekoliko područja djelovanja, ohrabrujemo vas da nastavite, u konstruktivnom duhu, podržavati naš već dogovoren angažman s Afrikom kroz razvojnu suradnju i više od toga, kao način da se adresira temeljni uzrok prisilnog raseljavanja i nezakonite migracije u Africi. U isto vrijeme vidimo snažnu potrebu za  ekspertizom i financiranjem kao pomoć afričkim vladama koje žele surađivati s EU, posebno u područjima koja se tiču bolje kontrole migracija i granica, punu zaštitu i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata, kao i poboljšanje zaštite i kapaciteta za prihvat migranata – kaže parlamentarna trojka u pismu. Ističu kako je Fond pravo oruđe za postizanje tog cilja.

Konkretno, uz pomoć Fonda pokretali bi se gospodarski programi koji stvaraju radna mjesta, osobito za mlade i za žene, s posebnim naglaskom na strukovno osposobljavanje i stvaranje  malih poduzeća. Pomagat će se integracija povratnika te projekti kojima se podupiru usluge za lokalno stanovništvo, opskrba hranom, zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita, kao i ekološka održivost te borba protiv trgovine ljudima. 

I članice pridonose

Fond će se financirati sredstvima iz različitih financijskih instrumenata u okviru proračuna Unije, uglavnom iz Europskog razvojnog fonda, ali se očekuje da će i države članice pridonijeti iznosom, objavili su nedavno iz Europske komisije.

>> Ovo su uzroci najnovije seobe naroda

Komentara 5

BU
buderim
02:32 09.11.2015.

Poruka je : Hrvatska ne treba racunati na nikakav novac iz Evropskog razvojnog fonda, dapace, trebali bi jos vise novaca dati,da se crni mogu bolje razmnozavati i za par godina kompletno sravniti Evropu!

KI
kit1772
03:03 09.11.2015.

https://www.youtube.com/watch?v=pCW2hxux3Ro evo covjek svicarac rece kako je

AM
after.midnite.1
03:58 09.11.2015.

Za sada EU i ne radi ništa drugo osim što gubi dragocjeno vrijeme. Za 4 dana štrajka u Grčkoj do nas je došlo relativno malo ilegalaca. Sad ih se iz Grčke valja 30000 prema EU, a mozgovi razmišljaju o tome kak bi bilo dobro ulupati par milijardi u vjetar. Orban je jedini poslao jasnu poruku da se njegova zemlja mora zaobići na talitabanskim Google mapama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije