Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARLOVAC

Advent u Karlovcu: bogat obiteljski i večernji program za sve ukuse

Advent u Karlovcu
05.12.2022.
u 12:16

Na lokacijama diljem grada održat će se brojna kulturna i sportska događanja, predstave i više od 20 koncerata. Doček Nove godine je uz Magazin i veliki vatromet

Advent u Karlovcu na brojnim lokacijama u gradu donosi raznovrsne  sadržaje za sve generacije. Već 24.11. u jedinstvenom prostoru Aquatike otvorena je izložba „Svim na Zemlji, mir, veselje“ iz zbirki kolekcionara Alena Pajtaka na kojoj su prikazani predmeti za ukrašavanje jelke, jasličarska tradicija, dječje igračke i razna pomagala za pripremu slastica, a pred sam Božić bit će organiziran i izbor božićnih kolača.

Posebne turističke ture Zvijezdom i Kupom

Tijekom adventskih vikenda Udruga turističkih vodiča „Bastion“ i TZ grada Karlovca pripremile su posebno osmišljene Adventske tematske ture po Zvijezdi. U sat vremena šetnje uz najpoznatije znamenitosti karlovačke jezgre, posjetitelji će saznati kako se u gradu nekada obilježavalo važne dane i blagdane krajem stare i početkom nove godine. Prisjetit će se tako Svete Barbare, darova Svetog Nikole i običaja za Svetu Luciju. Priče o tome kako se nekada u vrijeme Adventa ukrašavao grad, koji su se ukrasi stavljali na božićno drvce, što je bilo na blagdanskom stolu i kako se pripremalo za polnoćku, vratit će posjetitelje u ozračje starih običaja na karlovačkom području.

Osim u šetnji Zvijezdom, za posjetitelje se pripremaju i Adventske vožnje Žitnom lađom, a u atriju Starog grada Dubovca, nezaobilaznome mjestu romantičara i ljubitelja starih zidina, otvorena je izložba o povijesti čokolade, uz nezaobilazne čokoladne suvenire i uspomene iz posebno osmišljenog foto kutka. Osim ovoga, jedan savršeno fotogeničan kutak za stvaranje trajnih uspomena na blagdane u gradu susreta, postavljen je i u Paviljonu Katzler, u centru.

Ljubitelji povijesti u svoje kalendare trebaju upisati 18. prosinac kad se obilježava Dan otvorenih vrata Muzeja grada Karlovca uz slobodan ulaz i stručna vodstva, a u tom povodu cijeli se prosinac sve do 24.12. muzejski suveniri mogu kupiti uz poseban blagdanski popust od 20%.

Adventski ugođaj na svakom koraku

Blagdanskom ugođaju u Karlovcu doprinose i maštovito uređeni adventski izlozi. Vrijedne ruke karlovačkih trgovaca, obrtnika, udruga i kreativnih pojedinaca na jedinstven i originalan način uredili su svoje izloge, a najljepši izlog po izboru građana bit će proglašeni 30. prosinca 2022. godine. Lokalni obrtnici svoje će usluge i proizvode prezentirati i na već tradicionalnom Božićnom obrtničkom sajmu.

Od 16. prosinca pa sve do Nove godine između 16:00 i 23:00 sata na karlovačkoj Promenadi odvijat će se bogat obiteljski i večernji program popraćen prigodnom ugostiteljskom i trgovačkom ponudom koja će ugrijati i one najzimogroznije, a ljubitelje zimskih aktivnosti radovat će vijest o besplatnom klizanju na Gradskom klizalištu kod Sokolskog doma, sve od 16.12. do 31.12.2022.

U obiteljskom programu priprema se šarolik sadržaj u kojemu će se izmjenjivati radionice, predstave, interaktivne igre, nastupi zabavljača i koncerti glazbenika. Dvotjedno uživanje za mlade i one starije započinje „Bajkom na ledu“ Klizačkog kluba Medo, a u narednim danima nastavlja se koncertom ženske klape „Arija“ iz Starigrada, nastupom Karlovačkih mažoretkinja, nastupom učenika Glazbene škole Karlovac te učenika karlovačkih osnovnih škola i vrtića Društva „Naša djeca“.

Sve u znaku blagdana

Pravi blagdanski ugođaj donijet će Božićni koncerti zborova Zorice i Zora te Puhačkog orkestra Grada Karlovca, dok će se u sportskoj dvorani Mladost održati božićna predstava kluba st.ART s temom kako su st.ARTovci spasili Božić od Grincha. U sklopu programa „Književnici čitaju svome gradu“ Književnog kruga Karlovac, umjetnici će čitati svoja djela i pjesme blagdanske tematike, a Damir Valent izvest će i mini stand-up točku također povezanu s blagdanskom pričom.

Advent u Karlovcu osam dana posvetit će i židovskom blagdanu Hanuka pa će prva svijeća Menore biti upaljena u Šebetićevoj ulici, gdje će biti postavljen i veliki dreidel, tradicionalna židovska igračka u obliku zvrka, a održat će se i radionica same izrade zvrka.

Najmlađi će uživati i u drugim zabavno-edukativnim radionicama kao što su „Božićna glazbaonica“ Glazbenog centra Buka, Eko izazov „Klijanca i Pupa“ Udruge za zaštitu okoliša i prirode Eko Pan, radionice „Putujmo svijetom“ i „Facepainting“, kao i radionice izrade predmeta i životinja od balona. Ove zanimljive i poučne radionice razveselit će najmlađe i razigrati njihovu maštu, baš kao i interaktivne predstave „Igra se nastavlja s Djedom Mrazom“, „Potraga za Božićnom pričom“ i „Božićni storytelling“, mađioničarski nastupi Magic Leona i Animina, a posebno veselje vladat će na klizalištu i ledenom toboganu.

Koncerti za sve uzraste i ukuse

Dobru atmosferu u sklopu obiteljskog programa na Promenadi održavat će Antonio Čorak band, TS Boemi i TS Skitnice, a posebne glazbene poslastice slijede uz koncerte Mire Ungara, Kim Verson i lokalni band Riversi.

U okviru večernjeg programa ovogodišnjeg Adventa u Karlovcu na Glazbenom paviljonu nastupit će brojni renomirani glazbenici; Damir Kedžo, Je Veux, Pavel, Nukleus, Klapa Cambi, TBF, Gospodari tambura, Nos Tress, Total Rock World, Leteći odred, Neno Belan, grupa Black&White, Stackshots, Pips Chips & Videoclips, Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band, a kulminacija ovog odličnog niza bit će na Silvestrovo, uz novogodišnji koncert grupe Magazin.

Od sportskih događanja ističe se sad već tradicionalna 3. Adventska utrka koja će se održati u subotu, 17. prosinca s početkom u 17:00 sati, a potom će na Glazbenom paviljonu uslijediti i proglašenje pobjednika.

Program Adventa u Karlovcu možete pronaći na web stranicama: visitkarlovac.hradventukarlovcu.hr ili ovdje.

Organizator manifestacije Advent u Karlovcu je Grad Karlovac, izvršni organizatori su Turistička zajednica grada Karlovca i tvrtka Mladost d.o.o.. Sponzori su Karlovačko pivo i Karlovačka banka, a Manifestaciju je kroz Program unapređenja turizma podržala i Karlovačka županija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije