Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Advent u Zadru 2023. - manifestacija koja je lakoćom osvojila srca svih generacija Zadrana i brojnih posjetitelja i gostiju grada

Advent u Zadru
Foto: Bojan Bogdanić
1/22
03.01.2024.
u 11:44

Krcati adventski trg i Narodni trg na zadarskoj Kalelargi odbrojavali su posljednjih deset sekundi u 2023. Kiša je odavno već bila stala, no dobro raspoloženje ništa nije moglo pokvariti. Raspoloženi Jole i raspjevani Ivica Sikirić Ićo uveli su Zadrane u 2024. u sklopu novogodišnjeg programa koji je slavni zadarski Poluotok pretvorio u scenski dodatak novogodišnjeg spektakla. Sve je bilo puno ljudi, dobre energije, još boljeg raspoloženja i pomalo familijarnog duha.

„Volim Zadar. S roditeljima u Zadar dolazim odmalena, a posljednjih godina sama kako bih Advent u Zadru i Novu godinu dočekala na Poluotoku“, kaže dvadeset i trogodišnja Zagrepčanka Mia Vaclavek. Mladoj zagrebačkoj studentici sociologije intimnost zadarskih trgova prirasla je srcu, pogotovo kada je Poluotok prožet okusima i mirisima domaće gastronomije i blagdanskim blještavilom.

Foto: Bojan Bogdanić

„Posebno sam došla zbog Adventa u Zadru i dočeka Nove godine na otvorenom. Drukčije je od novogodišnjeg dočeka na širokim zagrebačkim trgovima, jer je u Zadru sve puno intimnije. Također je jako lijepo i ugodno na kućicama, a hrana je sjajna. Gastro ponuda u Zadru je vrlo maštovita, nije obična i svakako je osvježenje u adventskoj ponudi“, dodaje Mia koja je novogodišnje i adventsko krstarenje Zadrom u društvu s dečkom Gabrijelom, odlučila zaključiti u Zimskom parku na Višnjiku.

Foto: Bojan Bogdanić

„Bili smo čim se otvorilo klizalište i bilo je jako lijepo jer se na jednom mjestu okupljaju obitelji, mladi i stari. Svakako ćemo otići još jednom prije nego se vratimo u Zagreb“, poručuje Zagrepčanka Mia koja je prije večernjeg dolaska na zadarski adventski trg, poput mnoštva Zadrana, jutro također provela na Poluotoku. Zabava na narodnom trgu i Trgu Petra Zoranića počela je prije podne kada je sve posjetitelje zabavljao zadarski jazz sastav Black Coffe. Točno u podne po tradiciji su najmlađi Zadrani dočekali Novu 2024., dok su oni nešto stariji uživali na špici po prekrasnom sunčanom vremenu. Kao i u slučaju Badnjaka koji Zadranke i Zadrani koriste kako bi pokazali modnu osviještenost, tako je i novogodišnja špica ponudila mnoštvo maštovitih, atraktivnih, luckastih i prigodnih blagdanskih modnih kombinacija. Uz božićnu crvenu boju koja se, makar kroz detalje, zadržala u odjevnim kombinacijama, najhrabrije Zadranke ipak nisu dvojile oko toga što je dobitna kombinacija.

Foto: Bojan Bogdanić

Dame u svečanim tamnim, bež i nebeskoplavim kratkim haljinama se nezaobilaznim visokim i elegantnim čizmama, privlačile su poglede i oduzimale dah gdje god su se pojavile. Primjetni su bili i brojni modno ujednačeni parovi koji su za prigodnu blagdansku šetnju uskladili svoje pulovere s otvorenim košuljama, što s obzirom na to da je u subotnje jutro u Zadru bilo oko 15 stupnjeva, nije bio samo modni detalj nego i sasvim ugodna kombinacija. Jutarnji i prijepodnevni dašak poželjnog šarenila i šušura kao da je nagovijestio večernju zabavu koja je počela s Rockatansky bendom i Kanellom. Bio je to vrhunac Adventa u Zadru koji će potrajati još jedan tjedan, odnosno čak 44 dana, ali je već sada sigurno kako će biti upamćen po lijepom vremenu, sjajnoj i maštovitoj blagdanskoj i adventskoj gastronomiji, vrhunskim koncertima domaćih pop i rock zvijezda, nikad posjećenijem i većem Zimskom parku na Višnjiku, ali i nikad boljim turističkim brojkama koje su Zadar uvele u društvo deset najboljih domaćih destinacija.

Foto: Bojan Bogdanić

Adventska manifestacija tako se u velikom stilu i s punim programom vratila u Zadar. Advent u Zadru nije posustao ni u vrijeme globalne zdravstvene krize, ali je ovogodišnjom manifestacijom premašio svoje nekadašnje rekordne okvire posjećenosti i događaja. Organizacijski, programski i gastronomski, ovogodišnji Advent u Zadru bio je prepun emocija, pozitivnog doživljaja, druženja, blagdanske atmosfere i šušura. A gužve na ulicama u Varoši i na Kalelargi, jutarnja kava i fritule na adventskim kućicama, miris bakalara i ponovni susreti prijatelja, bili su intimni i zadarski dodatak manifestacije koja je u organizaciji Grada Zadra, zadarske Turističke zajednice i gradskog poduzeća Tržnice Zadar, lakoćom osvojila srca svih generacija Zadrana i gostiju grada.

Foto: Bojan Bogdanić

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije