Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rapska udruga Pinokio

Sva se djeca s invaliditetom bez problema upisuju u vrtić: Tu smo da im pomognemo

storyeditor/2023-12-28/rab-pinokio2.jpg
29.12.2023.
u 09:59

Udruga ima u planu organiziranje radionica, no trenutno ih u tom naumu priječi to što nemaju svoj prostor i u potrazi su za mjestom na kojem bi se mogli okupljati, raditi i družiti se

Osnovana prije četrnaest godina, rapska udruga roditelja djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju Pinokio konturirano radi na poboljšanju i unapređenju kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju te njihovih obitelji. Za njih se organiziraju humanitarne biciklijade, stand-up nastupi, akcije.., sve s ciljem kako bi se djeci omogućila što bolja integriranost u zajednici. Jedna od važnijih akcija u posljednje vrijeme svakako je bila "Veslajmo za one koji ne mogu", a njome su prikupljane donacije za izgradnju dizalice na plaži zahvaljujući kojoj će osobe s invaliditetom moći ulaziti u more.

– Kad grad počne s gradnjom, u tom ćemo projektu sudjelovati sredstvima koje smo prikupili – kaže predsjednik udruge Mihael Katalinić.

Tu smo da pomognemo

– Trudimo se da djeci bude bolje. Tu smo da im pomognemo – dodaje članica Sanja Boras čiji je najmlađi od trojice sinova dječak s teškoćama u razvoju.

Udruga ima 22 člana, najmlađem su djetetu tri godine, a zahvaljujući Pinokiju, u vrtićima i školi djeci su osigurani prijeko potrebni asistenti u nastavi.

VEZANI ČLANCI 

– Na Rabu se sva djeca s invaliditetom i teškoćama u razvoju bez ikakvih problema upisuju u vrtić – govori Sanja, inače rođena Zagrepčanka koja je svoje treće dijete rodila na Rabu, a upravo su zajedništvo, činjenica da djeca zbog svog zdravstvenog stanja nisu izolirana i odbačena te spremnost Rabljana da pomognu jedni drugima prevagnuli u njezinoj i suprugovoj odluci da na otoku i ostanu.

Ističući prednosti, Sanja nam govori kako rapski vrtić ima senzornu sobu, a senzorni kabinet prikladan za terapije djece s poteškoćama u razvoju ima i Specijalna bolnica Insula u Kamporu zbog čega na terapije više ne moraju izvan otoka. Bilo bi dobro kada bi bilo više fizioterapeuta.

Udruga ima u planu organiziranje radionica, no trenutno ih u tom naumu priječi to što nemaju svoj prostor i u potrazi su za mjestom na kojem bi se mogli okupljati, raditi i družiti se. Vjerojatno će doskora i taj problem biti riješen jer se članovi nadaju da će dobiti prizemni prostor u matičnoj školi u kojoj je nedavno završena dogradnja:

– Glavni naš cilj je da se u srednjoj školi otvori posebno odjeljenje za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju – kaže majka dječaka s teškoćama u razvoju.

Podrška TZ-a

– Veliku podršku u radu pruža nam Turistička zajednica grada Raba, ali i druge udruge koje sudjeluju u prikupljanju donacija za pomoć našoj djeci, poput biciklističkog kluba Mag, triatlon kluba i ostalih – kaže Sanja Boras iz rapske udruge Pinokio čiji će rad donacijom podržati i Večernji list u suradnji s partnerima.d Udruge Pinokio donacijom će podržati i Večernji list u suradnji s partnerima.

VIDEO Rapski Advent 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije