Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaluđeni obožavatelji

"Da Vincijevi demoni" - genijalac je pretvoren u seksi Indianu Jonesa

da vinci
14.06.2014.
u 18:00

Serija o ranim godinama talijanskog znanstvenika zaludila je obožavatelje diljem svijeta, ali i postavila pitanje: koliko sadržaj odgovara povijesnim činjenicama? David S. Goyer pisao je i film o Batmanu, što se vidi u radnji "Da Vincijevih demona"

Prije nego što krenete gledati seriju koja se temelji na stvarnom događaju ili osobi, pomirite se s činjenicom da će ekranizacija ipak biti bogato načičkana situacijama ili barem detaljima koji nemaju veze sa stvarnim zbivanjima. I to je sasvim u redu, jer treba biti iskren pa priznati da scenaristima nije lako realno, a maštovito donijeti život neke osobe na male ekrane. Ali kad taj život znači život genijalnog majstora i čovjeka koji je zadužio povijest kakav je Leonardo da Vinci, onda kritike postaju oštrije.

Znanstvenik i spasitelj svijeta

Tako je i sa serijom "Da Vincijevi demoni" koja je lansirana u proljeće prošle godine, druga sezona završena je prošlog mjeseca, a snimanje treće najavljeno je za 2015. U kratkim crtama, riječ je o seriji koja život talijanskog znanstvenika u njegovim dvadesetim godinama opisuje na uzbudljiv i fantastičan način, dodajući svakom njegovu otkriću crtu dramatike. No, tu se onda u glavi svakog - bilo fanatičnog obožavatelja, bilo običnog smrtnika koji tek prebacuje programe i zaustavi se na seriji - postavlja pitanje: gdje je granica između stvarnih povijesnih činjenica i mašte scenarista Davida S. Goyera?

Generalno gledajući, svi događaji u seriji imaju povijesnu utemeljenost, izumi koji se pojavljuju, od padobrana do helikoptera i robota, pripisuju se da Vinciju, ali s obzirom na to da je rani život najpoznatijeg "štrebera" na svijetu relativno nepoznato područje, to je Goyeru, koji je priznao da je godinama istraživao da Vincija, dalo pravo da povijesne činjenice ispreplete sa sadržajem koji će gledatelje prikovati za kauč dok serija traje.

Pa tako, osim što je Leonardo, kojeg u seriji igra odlični Tom Riley, a kritičari su složni da je njegova uloga mješavina Sherlocka Holmesa, Einsteina i onog što stereotipno svrstavamo u kategoriju umjetnika - znanstvenik, on je i spasitelj svijeta od zla, rješava misterije, sprečava tragedije tako da tik prije katastrofe smisli genijalan izum... I najvjerniji gledatelji kažu da Leonardo ne bi bio zadovoljan da vidi kako ga je medijska kuća Starz, koja seriju producira, prikazala šest stoljeća nakon njegove smrti, a Tom Riley je priznao da mu druga sezona više nalikuje na filmove o Indiani Jonesu nego na da Vincijev život. Možda se ključ krije u činjenici da je scenarist Goyer radio na filmu "Vitez tame" pa je malo betmenovskog karaktera pripojio i da Vinciju.

Tko su mu bili prijatelji?

U sceni putovanja u Ameriku da Vinci putuje na brodu s Amerigom Vespuccijem koji vremenski jest živio u Firenci kad i Leonardo, ali nikada nitko nije potvrdio da su se oni zbilja i družili. Također, još su neki da Vincijevi suvremenici, poput Niccole Machiavellija, likovi u seriji, premda nikada nije potvrđeno da su se oni poznavali.

Sve u svemu, i Goyer je racionalno priznao da serija nije povijesno korektna te da se nikako ne može nazvati povijesnim djelom, nego povijesnom fantazijom.

– Iza da Vincija je ostalo 13 tisuća stranica spisa, od kojih je sedam tisuća nestalo poslije njegove smrti. Crteži oružja i podmornica bili su među onih šest tisuća, ali što je, dovraga, bilo nacrtano na onih sedam tisuća nestalih stranica? E, tu nepoznanicu smo iskoristili za maštu u seriji – kazao je Goyer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije