Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Nismo mi za klubove, više volimo otići nekomu kući na dobar roštilj

trogir
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29.07.2015.
u 17:00

Nakon 20 minuta vožnje trajektom čekaju vas mir i divljina, nema kafića, samo opuštanje uz more

Kroz Trogir me provela Trogiranka Marta Ivačić (20), studentica povijesti umjetnosti i arhitekture.

– Prednost našega grada je to što na relativno malom prostoru gradske jezgre imate mnogo toga za vidjeti, od katedrale sv. Lovre, kule Kamerlengo, palače Ćipiko, Muzeja sakralne umjetnosti... – priča Marta.

Stojimo na glavnom trgu, a ona pokazuje:

– Evo, katedrala je primjer kako se miješaju stilovi. Građena je u doba romanike, gotike, renesanse, a ima i baroknih detalja. Kako su se mijenjali trendovi, tako se gradilo. Ali, tako je po cijeloj Dalmaciji, slična je priča i sa splitskim zvonikom Svetog Duje. Pronalazimo romaničku masivnost, gdje su dijelovi katedrale teži i krupniji, a iznad njih su gotički visoki stupovi i otvori. Ti se otvori zovu bifore – objašnjava mi.

No, pustimo povijest, kako se danas u Trogiru živi, što rade mladi?

Noćnog života nema kao na ostalim mjestima na obali. Mentalitet nas domaćih je da nismo za klubove, već se radije skupimo kod nekog u kominu na roštilju, odemo zajedno brodom na kupanje. Trajektom do Drvenika ima samo 20 minuta, a tamo je divljina, nema kafića, samo opuštanje uz more. Gosti idu na plaže Okrug i Slatina, koje su lijepo uređene, imaju kafiće, a i relativno je čisto.

U Trogiru nije moguće kupati se na rivi gdje poželite.

– Ima turista koji se kupaju na rivi, ali ipak ne bih to preporučila, mi tu prljavu vodu zovemo “foša”. Nije prljava kao ona u Veneciji, ali bolje je prošetati malo izvan grada i uživati...

>> Šibenčani se ponose Arsenom, Mišom, Draženom...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije